Bernardić: U Zagrebu je potpuni kolaps odvojenog prikupljanja otpada

Saborski zastupnik i predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba Davor Bernardić održao je u petak konferenciju za medije gdje je upozorio na probleme u gospodarenju otpadom u Zagrebu te predstavio prijedloge Socijaldemokrata za njihovo rješenje.

Navodi kako je Odlagalištu otpada Jakuševec produljena dozvola za rad za još četiri godine što je suprotno predizbornim obećanjima da se će odlagalište zatvoriti.

„To je još jedna od laži aktualnog gradonačelnika kao i da će se izgraditi Centar za gospodarenje otpadom. Jasno je kad je u pitanju gospodarenje otpadom u Zagrebu da je navodno zelena politika, a u biti PR politika doživjela svoj poraz.“ – rekao je Bernardić.

Objašnjava kako su dokaz tomu podatci koje je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo na svojim stranicama, odnosno Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. po kojem se vidi da je u Zagrebu riječ o potpunom kolapsu odvojenog prikupljanja otpada. U usporedbi s 2020. i 2021. vidljivo je drastično smanjenje prikupljenog stakla, papira i kartona, plastika i tekstil su na istoj razini kao 2020., a količina prikupljenog metala i glomaznog otpada se smanjila za duplo, kao i bio otpad što je posebno porazno.

„Laž je da se više odvaja i da se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, ona je ostala praktički na istoj razini. Ključni podatak je da je postotak odvajanja otpada u 2020. bio 36%, a u 2022. je on 24%. To je potpuni poraz navodno zelene politike, PR trik ne bi li se pokazalo da se nešto radi.“ – kaže Bernardić.

Socijaldemokrati predlažu da se posebno stimulira recikliranje, odvojeno prikupljanje otpada posebno plastike, metla, papira i kartona posebnim cjenicima Čistoće kako bi se ta količina povećala. Ujedno mora se pojačati odvoz bio otpada na tri puta tjedno kao i svih materijala koji se odvojeno sakupljaju.

Osvrnuo se i na namještanje natječaja za podzemne spremnike. Riječ je o točno jednom tipu podzemnih spremnika tip Sotkon koja se radi za tvrtku Komop i koji je kao dio pilot projekta postavljan na uglu Masarykove i Tesline ulice. Sporan je trošak ugradnje spremnika, umjesto da ga isporučuje isporučitelj prebačen je na Čistoću i Zagrebačke ceste koje će zidanje te betonske oplate raditi po čak pet puta većim cijenama nego što su tržišne. Bernardić ponovo upozorava kako je ovdje riječ o kaznenom djelu.

Govorio je i o spornoj nabavi plina od strane Zagrebačke plinare. Kaže kako je ta afera veća i od afere HEP jer je HEP morao kupovati plin po cijeni od 47€/MWh prema odluci Vlade, ali Gradska plinara nije morala kupovati plin po cijeni od čak 107€/MWh. Tomašević tvrdi da nije bilo moguće Gradskoj plinari raskinuti ugovor s Prvim plinarskim društvom jer da bi tada morali platiti penale od 200 milijuna EUR-a.

„Tražio sam kompletnu korespondenciju između PPD-a i Gradske plinare, zanimaju me ugovori, cijena po kojoj je nabavljen plin, iznos penala, tko je to dogovorio i napravio tako ogromnu štetu za Grad Zagreb te tko će tu odgovarati.“ – zaključio je Bernardić.