Branko Laljak: upropastio sam svoje zdravlje i financije, zbogom nogometu

NK INTER ide u stečaj, vjerojatno i u likvidaciju. Klub koji ima 93 godine, koji ima svoje mjesto u svijetu nogometa RH, neslavno je završio. Kako i zašto, na to je pitanje videonovinaru TV Zapad – Damiru Omanoviću odgovorio upravo direktor kluba Branko Laljak.

On je kazao kako je NK INTER na devetom mjestu u RH po uspješnosti. “Imamo se čime ponositi, ali biti tužni i nesretni. Čiste savjesti gledam ispred sebe. Pokušao sam napraviti sve što je bilo moguće, ali jednostavno nije se moglo i nije se uspjelo” kaže Laljak.

Kao glavni razlog navodi 2020. godinu i to pandemiju Covid 19 i lockdown. Laljak to objašnjava ovako; “nogometni klub INTER nema niti jedan račun stariji od 2020 godine. Mi smo jedini klub u hrvatskom sportu, ne u nogometu, koji je 2020. godine izgubio status u ligi u kojoj je igrao. Sva su natjecanja tada bila zamrznuta te su se nakon toga natjecanja nastavila u istom sastavu ili su se lige proširile. To se dogodilo u cjelom hrvatskom sportu, u svim nogometnim ligama, osim I. HNL. 2020. je NK Šibenik nakon odigranih 19 utakmica i prvom mjestu u II HNL postao prvoligaš. A NK INTER je s odigranih 36 utakmica ispao iz I HNL”.

Nakon što je HNS donio odluku o nastavku natjecanja, INTERU se dogodilo sljedeće. “Imali smo tri tjedna da se ekipiramo, a nije nam se vratio najbolji strijelac Rus Serderov koji je tada bio drugi strijelac lige. On se nije želio vratiti u Hrvatsku te je kasnije tužio klub FIFI i dobio presudu da mu moramo platiti cijeli ugovor. Nama se vratio igrač Conev, ali je nakon dva tjedna pobjegao natrag u Bugarsku. Njemu je FIFA nakon što nas je tužio dosudila da mu moramo platiti ugovor i za 2021. godinu. Za njih dvojicu smo trebali platiti zajedno s kamatama 235.000 eura. I zbog toga nam je FIFA blokirala prijelazni rok” kaže Laljak.

Stoga se ovaj prijelazni rok u NK INTER nije mogao koristiti niti za dovođenje seniora, ali niti za  Omladinsku školu. “Mi jednostavno nismo, uz sve moguće pokušaje to uspjeli riješiti. Moram se vratiti na 2019. godinu, kada je Skupština NK INTER Zaprešić 19.3., donijela odluku o početku dobrovoljno preoblikovanja. Od toga trenutka smo počeli tražiti strateškog partnera odnosno investitora zbog permanentne situacije teške situacije u klubu. Unatoč toga smo svaku sezonu zatvarali bez duga. U tom razdoblju dogodilo se desetak situacija gdje smo skoro pozitivno završili pregovore s investitorima o čemu bio mogao pričati satima. Zadnja koja nas je zakucala je s NK DINAMO Zagreb. Dogovorili smo da mi sve napravimo da se osigura licenca za II HNL, a Dinamo ulazi sa svojom II ekipom i sa svojim stručnim stožerom i preuzima 75% ukupnih troškova. Nama bi ostalo financirati Omladinsku školu i troškove natjecanja. Mi bismo taj trošak bez problema mogli rješavati” objašnjava Branko Laljak.

Nakon što je taj dogovor propao, u NK INTER su došli pred zid. “Mi smo nakon tog dogovora s Dinamom raspustili ekipu, raskinuli smo ugovore s našim igračima na način da smo kompenzirali njihova potraživanja na način da smo im davali čiste papire. Na taj način smo otpustili i najbolje trenera II HNL, koji je bolji od pola trenera I HNL, govorim o Bori Perkoviću.  Napravili smo sve u cilju da se klub stabilizira. Planirali smo da nekoliko godina kroz taj vid suradnje igraju mladi igrači Dinama i naši mladi igrači iz juniorskog pogona dok se ne stvore uvjeti da se ponovno plasiramo u I HNL” iznio je planove Laljak.

Taj dogovor je propao i vrijeme je letjelo brzinom svjetlosti. “S Dinamom je bilo dogovoreno da nam doznače sredstva potrebna za “zatvaranje” blokade prijelaznog roka i da se saniraju dugovi. Osobno sam posudio novce da bi napravili licencu. Napravili smo nagodbe s igračima koji su bili u klubu 2020. godine. Dio smo igračima platili iz osobno posuđenih novaca, a drugi dio smo trebali platiti do 31. srpnja ove godine. To je bio preduvjet da dobijemo licencu za novu sezonu u II HNL. To smo uspjeli i otišli u NK DINAMO Zagreb na razgovore, dogovorili suradnju koja je jednog dana od strane NK DINAMO Zagreb prekinuta” nastavlja Laljak.

Nakon toga unatoč pomanjkanju vremena, NK INTER je imao dvije ozbiljne pregovaračke situacije s potencijalnim investitorima. “Ti pregovori su završili u četvrtak 21.7.2022., pola sata prije od roka koji nam je dao HNS, a gdje smo se trebali očitovati, nastavljamo li natjecanje ili ne.  Morali smo donijeti tu odluku, jer da smo i dalje čekali, prolongirali tražeći partnere i novac da se riješi ova situacija, ugrozili bi egzistenciju zaprešićke škole nogometa. Moram reći da je još 9. srpnja naš Izvršni odbor donio uvjetnu Odluku o odustajanju od natjecanja, ali smo si uzeli još nešto vremena. Nakon što su u tom razdoblju svih pregovori propali, realizirali smo donesenu odluku o odustajanju seniorske ekipe od natjecanja u II HNL. Naravno i Savez je bio u stiski s vremenom, jer nisu znali kako da formiraju treće lige, obzirom da ako mi odustanemo u II HNL ide Croatia Zmijavci. Isto tako je bila stiska s vremenom i natjecateljskoj komisiji koja zatvara natjecanja mladeži, a gdje su se naše ekipe morale prijaviti”.

U nadi da je taj proces uspješno priveden kraju. “Došlo se do trenutka gdje seniorska ekipa više ne postoji i gdje klub zbog okolnosti koje sam dijelom iznio dolazi u situaciju da će ići u stečaj odnosno u likvidaciju” kazuje Branko Laljak

Laljak je također kazao kako je osnivanje nove udruge građana u koordinaciji s Gradom Zaprešićem u tijeku. Dakle, osniva se novi klub, koji će biti potpuno nova pravna osoba. Novi klub će ove godine startati u natjecanjima s mladeži. Premalo je vremena da bi se ove sezone formirala seniorska ekipa. Iduće godine, ako se formira kritična masa, moguće je da će novi klub imati i seniorsku momčad koja će se natjecati u najvišem mogućem rangu, ovisno o propozicijama HNS-a, a to bi mogla biti 4 ili 5 liga.

Na upit novinara kako se danas osjeća Laljak kaže: “nogometni klub INTER je cijeli moj život. S rupom od pet godina kada sam bio financijski direktor u NK DINAMO Zagreb. 47 godina sam u kontinuitetu u NK INTER. “1999. godine, kada je klub bio zadnji u III. HNL, na proslavi 70-te godišnjice kluba, a kluba je tada bio 6 bodova iza tada predzadnjega, pokrenuo inicijativu da se klub vrati na stare slave i da se oformi u kvalitetnom smislu. Uspjeli smo u tri godine klub deblokirati, a iznos blokade je bio gotovo 780 000 maraka. Uspio sam preko svog poduzeća sanirati taj dug i od tada do danas točnije do 30. lipnja 2022. godine, klub niti jedne sekunde nije bio u blokadi. U svim tim godinama nenormalnih uvjeta poslovanja, u 30 godina natjecanja uspjeli smo u I HNL participirati 20 godina i odigrati 626 utakmica. Po tome smo na devetom mjestu po uspješnosti hrvatskog nogometa. To su argumenti, to su činjenice koje će ostati. Volio netko NK INTER ili Branka Laljka to su argumentirane činjenice.

Jedno od pitanja koju zanima sportsku javnost jest gdje se Branko Laljak vidi sutra? “Nemam pojma, na godišnjem odmoru sam zadnje bio 2000. godine, tada sam dvije godine bio u KK Cibona, nakon NK Dinama. Prije toga niti poslije toga nisam na godišnjem bio niti jedan dan. Dakle nemam niti jedan dan godišnjeg odmora u životu, a niti bolovanja. Doslovno sam za ovaj klub živio 365 dana u životu” kaže Laljak.

Na upit što sada sa stečajem i dolaskom stečajnog upravitelja Laljak kaže: “nemam pojma, ja sam vjerovao da će sve dobro završiti. Vjerovao sam da ćemo klub izvući na veselje prijatelja i na tugu mnogih koji su čekali da “riknemo”. Mi smo statistička pogreška u hrvatskom nogometu. Niti jedan klub, osim INTERA i SLAVEN BELUPA su prošli ovu situaciju, bili u stečaju, većina ih je morala kretati od treće ili četvrte lige. Sada je sustav drugačiji i ne možeš ući u sezonu, ako imaš kunu duga i to je nas tjeralo da svake godine “čistimo” naše obaveze, naravno na uštrb budžeta za iduću godinu. Mi smo za prvu ligu imali uvijek na raspolaganju 1-2 milijuna eura, dok su drugi klubovi imali na raspolaganju 4-5 milijuna eura. Primjer su Slaven Belupo koji je naš rang, ali mi imamo bolje rezultate, a da ne govorim o NK ISTRA. Ovo što smo mi radili s tim novcima je čudo. Kada je NK GORICA ušla u prvu ligu imala je 27 zaposlenih, a u INTERU su zaposlena dva djelatnika, mene, Jakova Jozinovića koji vodi Omladinsku školu te moja sestra koja vodi knjigovodstvo i računovodstvo” kazuje Laljak.

Sprema li se Branko Laljak krenuti kroz novi klub ponovno u avanturu kao što je to učinio 1999. godine i pokušati ponovno ispočetka. “Ja imam 61 godinu. Upropastio sam sebe, svoje zdravlje i osobne financije. Više nema resurse niti mogućnosti. Uostalom, promijenila su se i vremena i nije bez vraga da smo mi tražili partnere i ulagače, jer je model po kojem je INTER Zaprešić uspijevao participirati prvu HNL. Način na koji sam ja uspijevao osigurati milijun do dva milijuna eura, to više ne prolazi. U zapadnom svijetu postoje izvori financiranja kroz tv prava i ostale kanale, a tek će se kod nas krenuti ozbiljnije od ove godine. Tako da je odgovor na moj budući angažman u novoj udruzi i klubu, NE”.

Cijeli razgovor možete pogledati na sljedećem linku: