Prigorski KAJ: Održana je tradicionalna manifestacija u Pušći – Salamijada, špekijada i vinologija. Vidjela se danas vaša sreća, jer se okupilo stvarno puno ljudi, pa nam recite kako ste Vi to sve doživjeli.
Filip Bernardić: Evo petnaesta po redu naša Salamijada, špekijada i ocijenjivanje vina udruge Trilikum. Veseli me taj kontinuitet i nastavak nakon svih onih problema sa korona virusom koji već polako i zaboravljamo, ali ništa nije stalo, nastavljamo i dalje sa svim tim manifestacijama koje čine našu Pušću još boljom, ljepšom i dražom za život. Trudimo se i evo kroz ove dane koji dolaze da svakom našem stanovniku damo nešto u čemu može sudjelovati, gdje se vidi. Što se tiče Salamijade i špekijade, mogu samo reći da svake godine imamo sve više uzoraka i evo daj Bože sljedeće godine bude i još više uzoraka. Dobro je da se ljudi time bave i izrađuju domaće proizvode. Što se tiče vinara, oni su odavno poznati u našem kraju, tako da ovim im putem čestitam, kao i svim ostalim dobitnicima odličnih ocjena.
Prigorski KAJ: Nesmijemo zaboraviti da ste Vi pokrenuli program tj. projekt pomoći domaćim OPG-ovima i da doista imate taj osjećaj za rekli bismo taj najteži put.
Filip Bernardić: Tako je. OPG-ovci daju na važnosti našoj Općini. Ljudi se trude, rade. Najčešće su ti OPG-ovci oni koji rade u nekim velikim firmama i kompanijama, a onda se još u svoje slobodno vrijeme bave poljoprivredom i samim time daju jedan veliki doprinos našoj Općini. Takve ljude treba podržati i dati im poticaj da se i dalje takvim stvarima bave, a naravno nadam se da ćemo zahvaljujući tim finacijskim pomoćima, potaknuti i ljude koji još nemaju svoj OPG da se počnu time baviti i izrađivati nešto svoje.
*Osvrt predsjednice ocijenjivačke komisije za ocijenjivanje dr.sc. Ivane Rendulić Jelušić
Prigorski KAJ: Evo molili bi Vas za vaš osvrt na ovogodišnju manifestaciju u Pušći
Predsjednica ocijenjivačke komisije: Ovogodišnje ocijenjivanje 22. je po redu Udruge Trilikum. Kao svaki puta i ovaj put dalo je sliku kakva se vina proizvode u ovom kraju i mogu reći da je 30% zlata dobra slika ovog kraja, odnosno većina vina je visoke kvalitete u zlatu i srebru i svake godine ta kvaliteta i dalje raste. Naša zadaća bila je ocijeniti ta vina stručno i ja sam u svojstvu predsjednice komisije imala još četvero svojih kolega enologa koji su procijenili kakvoću tih vina. Svake godine to ide na bolje. Imamo sve više i više mladih vinara što me posebno veseli i vina rastu na kvaliteti. Ono što me posebno veseli je da sortna vina osvajaju odličja i da vinari idu u smjeru toga da proizvode jako jako dobra vina.
*Osvrt predsjednika udruge Trilikum Stjepana Đurinskog na ovogodišnje ocijenjivanje vina
Prigorski KAJ: Kako ste zadovoljni ovogodišnjim ocijenjivanjem vina, kako se zadovoljni istime i koliko je priznanja osvojila Udruga?
Stjepan Đurinski: Ovo je dvadeset i drugo po redu ocijenjivanje vina naše Udruge Trilikum zaprešićkog kraja. Na ocijenjivanju smo imali 63 uzorka. Od 63 uzorka imamo 18 zlatnih medalja, 28 srebrnih, nešto brončanih, tri priznanja i tri vina nisu zadovoljila, ali mogu konstatirati da iz godine u godinu imamo sve više zlatnih medalja, a mislim da je tome doprinesla i Udruga koja edukacijama i predavanjima o proizvodnji i preradi grožđa pomaže našim članovima više naučiti.
Prigorski KAJ: Koliko imate članova udruge i koliko čokota ili hektara vina?
Stjepan Đurinski: Udruga ima negdje oko pedesetak članova, ali to varira. Imamo oko 60-70 tisuća čokota. Nedostaje nam ih još, jer ipak ne uspijevamo pokriti naše područje količinom proizvedenog vina. Trebalo bi pojednostaviti formalnosti za male proizvođače, jer se pogotovo mladi naraštaji muče s papirologijom koja zahtjeva čak i više posla, nego radovi u vinogradu i podrumu.
*Osvrt na manifestaciju šampiona u salamama Nikole Saića iz Zaprešića
Prigorski KAJ: Evo ove godine ste postali šampion. Kakav je osjećaj, koliko dugo se bavite preradom mesa, da li je teško održati kvalitetu proizvoda, proizvodite li salame na veliko i kakva je konkurencija?
Nikola Saić: Puno godina sam osvajao zlato, pa moram jednom postati i šampion. Tajna je u dobrom tj. kvalitetnom mesu, dobroj i brzoj preradi, kvalitetnom sušenju. Dugo se bavim preradom mesa. To je moj hobi i ovo priznanje mog rada puno mi znači. Ne bih rekao da je teško održati kvalitetu. Svake se godine trudimo, imamo nove izazove, ali uspijevamo. Salame proizvodimo isključivo za svoje potrebe. U naše salame ide samo kvalitetno meso, vadimo apsolutno svaku žilicu iz mesa kako bi one bile što kvalitetnije, a ostatak koristimo za špek, krvavice itd. Sve je veća konkurencija i ima zaista dobrih proizvoda.
*Osvrt na manifestaciju šampiona u špeku Petra Hruševara iz Marije Magdalene
Prigorski KAJ: Čestitamo na odličju šampiona u špeku. Možeš li nam predstaviti svoj rad i reći kako se osjećaš?
Petar Hruševar: Hvala Vam. Sve sam radio u suradnji s tatom koji mi je pomogao i učio me. Ovo nam je prva nagrada. Sve je domaće s našeg dvorišta. Salame i šprek radimo iz hobija i isključivo za svoje potrebe.