Udruga Rubikon iz Zaprešića obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika grada Zaprešića Alanom Labusom, kao i sa tajnicom udruge Janjicom Tomić o radu Udruge Rubikon i svjesnosti o autizmu

Prigorski KAJ: Gospodine Labus zašto grad Zaprešić podržava Udrugu Rubikon?

Alan Labus: Na današnji dan kada se svi zajedno prisjećamo svjesnosti o autizmu kao nečeg vrlo važnog u društvu danas vrlo je važno reći da  grad Zaprešić zadnjih deset godina pomaže udruzi Rubikon, a time i svim osobama koje imaju neki poremećaj spektra autizma, osobito djeci i mladima i evo s ponosom mogu reći da je ta suradnja jako dobra. Mi smo u ovih deset godina uspjeli oformiti posebna odgojno-obrazovna odjeljenja u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj, odnosno posebni razred u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića. Također pomažemo u svim aktivnostima Udruge kako bi se toj djeci i mladima pomoglo. Osobito kod financiranja kineziologa, terapeuta koji su uključeni, to su na godišnjoj razini iznosi između deset i petnaest tisuća eura, a u perspektivi i u novim okolnostima u kojima ćemo uređivati i naše stare Osnovne škole i graditi novu, dakako da računamo da osiguramo uvjete i za djecu s poremećajima iz spektra autizma.

Prigorski KAJ: Možete nam reći koji je daljnji vid suradnje, tj. čemu težite u budućnosti?

Alan Labus: Pa evo kako sam i rekao, mi krećemo sad temeljem novih standarda, sa pripremama da se do 2027. godine u Osnovne škole uvede cjelodnevna nastava. Osigurati ćemo nove prostorne kapacitete, a onda u okviru tih kapaciteta osigurati prostorne uvjete i tehnologiju koja je važna za rad sa djecom sa poremećajem spektra autizma.

*Osvrt na događaj tajnice Udruge Rubikon Janjice Tomić

Prigorski KAJ: Lijep pozdrav. Molili bi Vas vaš osvrt na današnji događaj.

Janjica Tomić: Ovaj dan je zapravo svjetski dan svjesnosti o autizmu koji smo htijeli obilježiti iz razloga što imamo našu Udrugu u Zaprešiću koja broji 63 korisnika. Htijeli smo i dodatno osvijestiti javnost da među njima postoje djeca koja su različita, koja su posebna i koja trebaju njihovu pomoć i prihvaćanje.

Prigorski KAJ: Mislite li da se u školama dovoljno promiče rad s autističnom djecom?

Janjica Tomić: Po našim zadnjim informacijama koje imamo vidimo pozitivna iskustva, pozitivne rezultate. Imamo jako dobru suradnju sa vrtićima i sa školama. Naša Udruga je na našu inicijativu inzistirala na osnivanju posebnog razrednog odijela koji je osnovan 2013. godine. Tako da mi ove godine slavimo i desetu godišnjicu od osnivanja naše Udruge. Taj razred je bio prvi i jedinstven u Republici Hrvatskoj i pokazao se kao pozitivan primjer i drugim gradovima. 2017. godine osnovan je drugi razred isto tako za djecu s autizmom, a 2022. godine osnovana je prva odgojna skupina za našu djecu u Osnovnoj školi Ljudevit Gaj gdje naši dečki imaju pravo na školovanje do 21. godine njihova života. Jako smo ponosni na ove naše uspjehe, na ta naša zalaganja, na to da se ostvari to pravo da djeca imaju pravo na školovanje u svojoj lokalnoj sredini. Ima tu naravno još dosta posla i truditi ćemo se da kroz rad naše Udruge u suradnji sa Gradom ostvarimo sve naše ciljeve koje smo si zadali.

Prigorski KAJ: Koliko ste Vi dugo na ovoj poziciji u Udruzi?

Janjica Tomić: Evo deset godina. Od samog osnivanja Udruge. U početku se skupilo nas par roditelja, jer nismo željeli da se naša djeca idu školovati u Zagreb. Djeca koja imaju autizam imaju dosta senzornih poteškoća i njemu svako putovanje, svaki semafor, svaka udaljena vožnja predstavlja jedan veliki izazov koji može regresirati i izazvati nepoželjna ponašanja. Tako da smo željeli da naša djeca imaju pravo na školovanje u našoj lokalnoj sredini. Želim se ovim putem zahvaliti svima, prvenstveno gradu Zaprešiću što je uvijek uz nas i sluša naše želje i ciljeve. Zatim vrtićima što se također trude i kroz dolazak ovdje na Dan svjesnosti o autizmu i kroz dolaske na predavanja.. trude se zaista prihvatiti tu djecu i trude se integrirati ih u društvo. Na kraju krajeva tu sve počinje. Rana intervencija jako je bitna, jer što više uložimo u njih u mladosti, to će biti funkcionalniji kada budu odrasle osobe.

Prigorski KAJ:  Koji je sad sljedeći korak da se podigne svjesnost o autizmu?

Janjica Tomić: Naša djeca će uskoro napuniti 21. godinu. Izaći će iz programa obrazovanja, a autizam zahtjeva cjeloživotno obrazovanje, cjeloživotnu skrb.. da se nebi dogodilo da oni ostanu dom, da nebi regresirali u ponašanju, mi ćemo se boriti pri Centru za rehabilitaciju da se osnuje program za autizam za našu djecu. Da oni mogu imati svoje radionice ili psihosocijalnu podršku. To ćemo sve još vidjeti kako piše u Zakonu, ali nadamo se da neće biti poteškoća kao kod osnivanja razredne i odgojne skupine pošto imamo već osnovan Centar za rehabilitaciju tu u Zaprešiću.