Zbog radova signalizacijski uređaji na ŽCP Kolodvorska i Brdovec bili izvan funkcije, priprema se zamjena uređaja na ŽCP Sutla

Uputili smo upit HŽ Infrastrukturi što se događa sa signalizacijskim uređajem na ŽCP Kolodvorska u Zaprešiću i Brdovcu. Naime, dobili smo fotografije građana na kojima se vidi da signalizacijski uređaj na ŽCP Kolodvorska u Zaprešiću 3. kolovoza u 18:41 nije bio u funkciji, a u komentarima su građani kazali kako niti signalizacijski uređaj na ŽCP Brdovec  nije bio u funkciji nekoliko dana prije.

Također smo dobili informaciju da će se zamijeniti signalizacijski uređaj na ŽCP Sutla, gdje problemi sa signalizacijskim uređajem traju već nekoliko godina.

Odgovor HŽ Infrastrukture prenosimo u cijelosti:

Zbog nužnih radova na projektu „Modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge na dionici Savski Marof – Zagreb ZK“ iz redovite funkcije regulacije prometa bili su isključeni navedeni uređaji osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza (u daljnjem tekstu: ŽCP), i to:

  • ŽCP 76 Kolodvorska – dana 3. kolovoza 2022.g. u vremenu od 15 od 22 sati
  • ŽCP 79 Brdovec (Javorje) – dana 1. i 2. kolovoza 2022.g. u vremenu od 15 do 22 sati

Napominjemo kako sigurnost sudionika u cestovnom i željezničkom prometu za vrijeme izvođenja radova nije bila ugrožena. Promet vlakova se je odvijao prema odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (NN 107/2016), i to na način da strojovođa prije nailaska na ŽCP mora zaustaviti vlak te nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a, a nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

 

Za željezničko-cestovni prijelaz Sutla izrada tehničke dokumentacije potrebna za zamjenu uređaja za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza je u završnoj fazi. Nakon završetka izrade tehničke dokumentacije slijedi postupak nabave i odabir izvođača radova te izvođenje radova na osiguranju predmetnog željezničko-cestovnog prijelaza novim uređajem za osiguranje.