Radovi na modernizaciji željezničko-cestovnog prijelaza Brdovec

 

U sklopu izvođenja radova na obnovi dionice pruge M101 Zagreb Glavni kolodvor – Savski Marof – državna granica podiže se razina sigurnosti ugradnjom polubranika na željezničko-cestovnome prijelazu Brdovec (križanje željezničke pruge M101 i Ulice Dragutina Butorca u Brdovcu). Željezničko-cestovni prijelaz Brdovec do sada je bio osiguran prometnim znakovima i svjetlosno-zvučnom signalizacijom, a ugradnjom polubranika postaje sigurnije mjesto križanja željezničke pruge i ceste.

Tijekom radova uređaj za osiguranje željezničko-cestovnog prijelaza bit će isključen te se regulacija prometa provodi u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom. To znači da strojovođa prije nailaska na željezničko-cestovni prijelaz  (ŽCP) mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP-a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP-a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom.

Predviđeni rok završetka tih radova je 13. srpnja 2023. godine.

Nadamo se da će po istom principu polubranici biti ugrađeni i na ostalim željezničko-cestovnim prijelazima koji su permanentna opasnost za vozače.