aniel i Ranko su radi djece s teškoćama u razvoju propješačili više od 600 kilometara

„Prošli smo već 600 kilometara za djecu s teškoćama u razvoju, a baš nas je na relaciji posvećenoj procesu osiguravanja pomoćnika u nastavi zadesilo nevrijeme zbog kojeg smo morali stati i mijenjati rutu. Usprkos tome, nastavljamo dalje kroz snježnu mećavu kako bismo, uz pomoć dobrih ljudi, skupili financijska sredstva za naše male suotočane kojima je svaka donacija dobrodošla. Sada smo već dobro osvijestili da na Via Adriatici uvijek postoji mogućnost iznenađenja, no naša želja za pomaganjem ne slabi“, izjavili su Daniel Lončar i Ranko Dragičević, organizatori humanitarne akcije „1100 kilometara za 1100 terapija“.

Ovo hvalevrijedno dobrotvorno putovanje duž Hrvatske posvećeno je financiranju terapija djece s teškoćama u razvoju s otoka Brača. Njihovi roditelji, okupljeni u Udruzi „Brački pupoljci“ godišnje organiziraju oko 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku, uključujući rad s logopedima, fizioterapeutima, psiholozima i ostalim stručnjacima koji im pomažu u razvoju. Kako bi ta neophodna, stručna pomoć ostala besplatna i dostupna na otoku, Udruzi su Daniel i Ranko posvetili prelazak jedne od najzahtjevnijih planinarskih ruta u Lijepoj Našoj, Via Adriatice.


Kako jedan sat terapije Udrugu u prosjeku košta 100,00 HRK, ovom se akcijom planira prikupiti ukupno 110.000,00 HRK, točnije 100 kuna po kilometru. Malim i velikim borcima s Brača možete pomoći direktnom uplatom na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis ‘Donacija za akciju „1100 kilometara za 1100 terapija“‘. Sve informacije o akciji te koji vrh trenutno osvajaju Daniel i Ranko možete pratiti putem web stranice akcije „1100 kilometara za 1100 terapija“, Facebook stranice te na Instagram profilu.

Planinarska ruta Via Adriatica proteže se od rta Kamenjak u Istri do krajnjeg juga Hrvatske gdje završava na rtu Oštra u Prevlaci. Duž puta nalazi se 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine. Svoj pothvat života Danijel i Ranko uz pomoć Bračkih pupoljaka podijelili su u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 112 kilometara, a svaka od njih prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.


Prvi korak šeste etape momci su napravili u mjestu Prezid, prešli su 66 kilometara i u tri dana stigli do Knina. Ovaj dio rute simbolizira upravo humanitarne akcije koje Udruga „Brački pupoljci“ provodi već 10 godina te tako šalje poruku o važnosti pomaganja onima u potrebi. Godine 2019., Brački pupoljci izmijenili su i jedan Zakon kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, ne samo Brača, omogućili besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Sedma dionica, koja se proteže od Knina do brane Peruća i iznosi gotovo 110 kilometara, za humanitarce Ranka i Daniela bila je posebno izazovna. Od samog vrha etape dijelilo ih je svega 300 metara, no snažno nevrijeme i loši vremenski uvjeti skrenuli su ih s puta i vratili skoro na početak uspona. Simbolično, ovaj dio staze predstavlja i povratak, ali onaj roditelja djece s teškoćama u školske klupe, kako bi putem projekata koje se polako izučavaju pisati, svojoj djeci mogli osigurati pomoćnike u nastavi i brojne dodatne odgojno-obrazovne usluge na otoku. Metaforički je svaki Rankov i Danielov uspon i pad preslika svih pobjeda i borbi roditelja djece s teškoćama u razvoju koji za svoje najmilije žele samo najbolje.


Ranko Dragičević i Daniel Lončar brački su planinari, prijatelji te prije svega ljudi velikog srca koji su krenuli u pothvat života. Momci su iskusni planinari koji se već godinama bave alpinizmom, a posebice vole pomicati osobne i fizičke granice, stoga su ove godine to odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe.

Planinari pozivaju sve da doniraju za male Bračane