Biciklističko obilježavanje 190.-te godišnjice Majstorske ceste

MTB FESTival SRCE VELEBITA MAJSTORSKA 190

Lovinac , 9. – 11.9.2022.

Kada je daleke 1832. uz veliko pučko slavlje puštena u promet, Majstorska cesta je predstavljala pravo remek-djelo cestogradnje. Časnik Josip Kajetan Knežić majstorski je osmislio trasu kroz izazovan i nepristupačan krš moćnog Velebita, između njegovih mnogobrojnih klisura i kukova. Njome je Lika odnosno unutrašnja Hrvatska cestovno spojena s Dalmacijom. Događaj koji je po svojoj važnosti usporediv s nedavnim otvorenjem Pelješkog mosta. Ova povijesna velebitska cesta uvrštena je 2007. na popis kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Majstorska cesta na Južnom Velebitu danas je i polazište niza najatraktivnijih bike i bike & hike tura Srce Velebita poput bike & hike Tulove grede do kojih se dolazi na biciklima, a onda slijedi nezaboravan uspon preko čudesnih vapnenačkih tornjeva, stupova i pukotina na vrh Tulovih greda na 1120 mnv; Winnetou– tura koja iz Svetog Roka vodi do Jadranskog mora, a naziv je dobila u čast lika indijanskog poglavice iz romana Karl Maya koji je obilježio mnogobrojna djetinjstva, a jedan od filmova o njemu sniman je na ovom području 60-ih godina prošlog stoljeća; bike & hike Sveto Brdo kondicijski zahtjevna tura koja uključuje bicikliranje do 1751 mnv, a zatim pješački uspon preko visoravni Dušice (1260 mnv) nakon kojeg slijedi strmi uspon s nezaboravnim vizurama na Sveto Brdo (1751 mnv), drugi najviši vrh Velebita i zasigurno jedan od najljepših planinskih vrhova Hrvatske koji je ime dobio prema starom vjerovanju žitelja da se ovdje obračunavaju Božanske i Zle sile; Voćno Sočno tura koja nakon 25 km bicikliranja Velebitom dolazi do OPG-a Naša farma u malom mjestu Raduč gdje ljubazni domaćini, mladi bračni par Alujević, u svom savršenom ambijentu podno Velebita nude odmor umornim biciklistima uz branje eko malina te malinovac i desert od malina.

No, MTB FESTival Srce Velebita Majstorska 190 nudi svaki dan i lakše, obiteljske staze na kojima sudionici upoznavaju prelijepi Lovinački kraj s čak 42 izvora pitke vode, riječicama, potocima i jezerom Sveti Rok te mnogobrojnim proplancima, livadama i poljima koji su u ovo doba puni ljekovitog bilja te prolaze uz bogate voćnjake čuvene ličke šljive.

Nazaboravne su i večeri uz logorsku vatru na Izletištu Cvituša podno istoimenog brda i zvjezdanog neba s pogledom na sve najviše vrhove Velebita.

Prijave su u tijeku na www.srcevelebita.hr

Kontakt osobe:

Vesna Ledić, voditeljica informiranja udruge Srce Velebita

gsm: 0914882148 / e-mail: projektsrcevelebita@gmail.com

 

 

Željko Klepić, predsjednik udruge Srce Velebita

gsm: 0913470640 / e-mail: projektsrcevelebita@gmail.com