Biskup Šaško predvodio križni put na Bliznecu

Obilježavajući dvadeset godina od prvog Križnog puta na Bliznecu, Župa sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima i ove je godine na Veliki petak, 7. travnja organizirala pobožnost Križnoga puta za osobe s invaliditetom i vjernike grada Zagreba. Posebnost ovogodišnje pobožnosti Križnog puta nije bila samo okrugla obljetnica nego i to da se nije održao na Šumskoj stazi Bliznec, koja zbog dotrajalosti već neko vrijeme nije u funkciji, nego po cesti paralelno uz stazu što je zahtijevalo dodatne organizacijske napore.


Ovogodišnju pobožnost predvodio je mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački u zajedništvu s vlč. Mladenom Škvorcom, župnikom u Bešićima i vlč. Dragutinom Goričancem, župnikom u Završju koji je ujedno osnivač i voditelj udruge Job. Udruga Job okuplja osobe s invaliditetom, čiji članovi rado i redovito sudjeluju u pobožnostima Križnoga puta na Bliznecu.

Biskup Šaško je u uvodnim riječima istaknuo izreka o šumi i drveću koja ima dvije inačice te nastavio da “kada se želi istaknuti zanemarenost cjeline kaže se da „netko od drveća ne vidi šumu“. Kada se želi istaknuti zanemarivanje bitnoga kaže se da „netko od šume ne vidi drveće“. Križni put nam pomaže vidjeti i središte i cjelinu. Zbilja, u ovome šumskom ozračju prepoznajemo ono Drvo koje upućuje na Boga i njegovu Riječ po kojoj je sve stvoreno; na Duha Svetoga od kojega sve što postoji živi. I godišnje je doba primjereno da bismo vidjeli novo buđenje života iz umiranja. Otajstvo je to koje naš pogled srca usmjeruje na nove klice rođene iz predane ljubavi; na vječni život koji nastaje tamo gdje čovjek ima pouzdanja u Gospodina.”


“Naš hod je nošen onim što imamo: možda slabom, možda nedostatnom, ranjenom ili iznevjerenom, ali ipak našom ljubavlju. Na ovome hodu susrećemo Krista koji nam Križnim putem pomaže pouzdanje povjeriti Gospodinu. Jer on daruje ljubav u koju se može pouzdati i na koju se može osloniti. On ne razočarava”, naglasio je predvoditelj Križnog puta i nadodao da ovaj “hod pomaže donijeti odluku da budemo uz Krista, da živimo s njime. Križ je i ‘sudište’ na kojemu nas Bog prosuđuje ljubavlju. Ako prihvatim njegovu ljubav, susrećem sreću i radost; ako ju odbijem, ne trebam se čuditi nemiru i nezadovoljstvu, sukobima i tjeskobi, jer to su – u konačnici – jedini plodovi koji rastu iz sebičnosti.”

Na završetku križnog puta biskup Šaško pozvao je okupljene da se jačaju istinom i raduju zagledani u Krista raspetoga jer u njemu mogu vidjeti dalje od muke, i njegove i svoje. “Hvala mu za taj dar iz kojega je rođen i Križni put na Biliznecu. Čvrsto vjerujemo da će iz toga dara biti i obnavljan, usprkos onima kojima smetamo i mi i naš hod za Križem. Ali, mi hodamo i molimo za njih. Ne zbog nekih svojih ideja i prohtjeva, nego jednostavno jer je ljubav takva, a mi bez Krista i njegove ljubavi ne možemo živjeti”, zaključio je biskup Šaško.


Postaje Križnoga puta naizmjence su čitali članovi Udruge Job i župljani Župe Bešići praćeni pjesmom župnog zbora.

Nakon završnog nagovora koji je držao biskup Šaško, članovi Lovačkog društva Sljeme pripremili su okrepu za sve prisutne.

Tekst: Ivan Pašalić
Fotografije: Ivan Ljubešić