GRADSKA VIJEĆNIKA I PREDSJEDNICA NEZAVISNIH ZA ZAPREŠIĆ – Ivona Miletić

Cilj bi trebao biti svojim radom pokazati da biti političar može i treba značiti biti odgovoran, biti od riječi, biti posvećen, raditi i imati rezultate

To je moj cilj. Mogu reći da nisam osoba kojoj je politika izvor prihoda, međutim tvrditi da nisam političarka bilo bi naprosto pogrešno, pa čak i licemjerno.
Mnoštvo mladih se uključuje u društveni i politički život, a jedna od tih osoba je i gradska vijećnika i predsjednica političke stranke Nezavisni za Zaprešić Ivona Miletić s kojom smo porazgovarali o aktualnostima u društvenom i političkom životu.
PRIGORSKI KAJ: Sve je više žena u politici, kako Vi komentirate tu situaciju?
IVONA MILETIĆ: Trend povećanja broja žena u politici je svakako odlična stvar. No, to još uvijek nije dovoljno. Ukoliko pogledate liste na lokalnim izborima, primijetit ćete da mnoge od njih ispunjavaju zakonsku kvotu podzastupljenog spola na način da žene stavljaju na dno lista. To rezultira time da od 21 člana Gradskog vijeća u trenutnom sazivu samo nas je 6 žena, što nije niti jedna trećina. Događaju se i situacije da lista ima zip model za kojeg je karakteristično nasumično slaganje liste u kojoj je jedna osoba žena, druga muškarac i tako naizmjenično, ali u trenutku konstituiranja Vijeća žene zamjene muškarcima. Žene su u hrvatskoj politici, ali i politici općenito predugo marginalizirane. Imali smo ženu predsjednicu koja u svom mandatu nije učinila ništa za prava žena. Zastupljenost žena u Hrvatskom saboru, od osnutka Republike Hrvatske, nije se digla iznad 25%. Hrvatska se nalazi na 97. mjestu svjetske ljestvice zastupljenosti žena u parlamentima. Žene, i kad sudjeluju u politici nisu na vodećim funkcijama. To su činjenice. Sve ostalo su izlike.
PRIGORSKI KAJ: Očigledno je da politika postaje primamljivo zanimanje, jer je kandidata sve više i više. Što ljude, pa i Vas privlači u politici?
IVONA MILETIĆ: Mislim da je sve veći broj ljudi koji su se uključili u politiku zapravo odraz zasićenosti dosadašnjom politikom vođene ideologijom lijevih i desnih, a koja ima manjak sadržaja, manjak projekata, manjak ideja, manjak rada, a time i rezultata. To barem vidim u Nezavisnima za Zaprešić gdje smo se okupili primarno oko Zaprešića i na temu kako naš grad učiniti boljim. Ponosno mogu reći da je rad u takvom okruženju, gdje je fokus na projekte u gradu poticajan, produktivan i da pokazuje rezultate o čemu govori gotovo 20 projekata, koje smo zahvaljujući našim Amandmanima i radu uspjeli provesti u Zaprešiću u posljednje 2 godine našeg postojanja.
PRIGORSKI KAJ: Smatrate li se političarkom?
IVONA MILETIĆ: Bilo bi pogrešno tvrditi da nisam političarka, uzimajući u obzir status gradske vijećnice te činjenicu da obnašam dužnost predsjednice političke stranke. Obzirom da danas riječ “političar” nosi veliki broj negativnih konotacija, svjesna sam da se pojedinci pokušavaju ograditi od tog termina. Međutim, to smatram krivim putem. Cilj bi trebao biti svojim radom pokazati da biti političar može i treba značiti biti odgovoran, biti od riječi, biti posvećen, raditi i imati rezultate. To je moj cilj. Mogu reći da nisam osoba kojoj je politika izvor prihoda, međutim tvrditi da nisam političarka bilo bi naprosto pogrešno, pa čak i licemjerno.
PRIGORSKI KAJ: Vaše iskustvo u društvenom radu je sve veće i izvan okvira lijepe Naše?
IVONA MILETIĆ: Kao 26-godišnjakinja pozvana sam da držim govor u Europskom parlamentu u Bruxellesu na Gender Equality forumu, na temu položaja žena u društvu te s posebnim fokusom na položaj žena u politici. Redoviti sam sudionik na brojnim međunarodnim konferencijama, često kao prepoznati predstavnik mladih, bez velike organizacije iza sebe. Posljednja od njih održana je u Makedoniji na temu europskih vrijednosti u budućnosti država jugoistočne Europe. Pandemija je uzela danak i u tom dijelu, no nadam se ne i zadugo. Također, kao osoba koja trenutno magistrira u području međunarodnih odnosa i diplomacije, sudjelovala sam u organizaciji i provedbi niza konferencija diplomatskih predstavništva u Republici Hrvatskoj, poput Veleposlanstva Japana, Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstva Kazahstana i mnogih drugih. Smatram da međunarodno iskustvo razvije čovjeka na sasvim specifičan način, neizbježno proširi vidike te obogati pojedinca, ali i omogući mu da iskustvo nekih „best practicea“, odnosno najboljih praksa u drugim državama prenese na svoju okolinu. Upravo mi je to cilj provesti u Zaprešiću.
PRIGORSKI KAJ: Što bi okarakterizirali kao «best practice» drugih europskih zemalja? Može li se navedeno «preslikati» i na Hrvatsku, odnosno Zaprešić?
IVONA MILETIĆ: Osobno nisam istomišljenik fraze da je „vani bolje“. Svaka država ima barem jednu praksu vrijednu proučavanja i potencijalnog preslikavanja, ali moram reći da Hrvatska u pojedinim stvarima prednjači ispred drugih država Europe, ali i Zapada. Jedan od primjera je hrvatska politika porodiljnog dopusta ili prava na bolovanje zbog bolesti djeteta. Ovo je samo jedan od primjera kvalitetnih socijalnih politika u Hrvatskoj. Ipak, prostora za poboljšanje je napretek, primarno u segmentu prava djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Kod socijalnih politika ističe se Danska, primjer države s dobrom gospodarstvenom politikom je Njemačka, dok je porezna politika Estonije daleko najbolje ocjenjena od strane OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj). Hrvatska politika bi trebala biti svjesna vlastitih nedostataka, znati identificirati hvale vrijedne svjetske prakse te ih implementirati.
PRIGORSKI KAJ: Koje bi projekte provedene u Gradu Zaprešiću, a koji su direktan rezultat vašeg truda i rada izdvojili kao najbitnije?
IVONA MILETIĆ: Kao što sam ranije navela, projekti koje smo u posljednje dvije godine ostvarili u Zaprešiću su mnogobrojni. Ono što bih posebno izdvojila je uvođenje tople vode u OŠ Antuna Augustinčića, OŠ Ljudevita Gaja i PŠ Pojatno, povećanje sufinanciranja za boravak djece u privatnim vrtićima, osiguravanje sredstava za uređenje Trg žrtava fašizma i gradske tržnice, smanjenje komunalnih doprinosa za proizvodne djelatnosti na 1kn/m3, vraćanje noćnog dežurstva ljekarne. Ono na što smo posebno ponosni su mjere koje smo oosigurali za zaprešićke poduzetnike tokom trajanja prvog i drugog lockdowna; ukidanje poreza na potrošnju u 2021. godini, obustava naplate komunalnih doprinosa, preuzimanje plaćanja naknade za uređenje voda od strane Grada. I u ovom trenutku kada su druge stranke posvećene predizbornoj kampanji mi nastavljamo aktivno raditi i to na uređenju odvojka Savske ceste iza nove obilaznice te na osiguravanju nastavka obrazovanja za djecu za poteškoćama u razvoju nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja.
PRIGORSKI KAJ: U zaprešićkoj lokalnoj politici sve je više mladih. Je li to po Vama odraz sazrijevanja generacije ili pak sušta potreba za promjenama?
IVONA MILETIĆ: I jedno i drugo. Smjena generacija u svim segmentima je odraz evolucije i životnog ciklusa, ali istovremeno mislim da su mladi postepeno počeli nanovo shvaćati da politika direktno utječe na kvalitetu života svih nas. Takvu situaciju najbolje opisuje rečenica Mahatma Gandhija: „Svatko tko kaže da ga politika ne zanima je poput utopljenika koji tvrdi da ga ne zanima voda.“ To je posebno istaknuto u lokalnoj politici, gdje direktnim sudjelovanjem možemo donijeti odluku kako ćemo utrošiti proračunska sredstva – na još jedan trg ili na novi vrtić? Svakako mi je, kao mladoj ženi iznimno drago vidjeti sve veću uključenost mladih. Smatram da spoj mladenačke volje, snage, ideja, inovativnosti i svježine sa znanjem, mudrosti i iskustvom starijih kolega rezultira neupitnim napretkom.
PRIGORSKI KAJ: Nezavisni za Zaprešić okupljaju pojedince različitih profila (stare i mlade, poduzetnike i profesore, IT-ijevce i sportaše, studente i umirovljenike). Koji su vaši osnovni politički ciljevi?
IVONA MILETIĆ: Osnovni politički ciljevi Nezavisnih za Zaprešić mogu se vidjeti iz našeg dosadašnjeg rada, kojem su u fokusu gospodarstvo i socijalne politike. Da bismo poboljšali drugo, nužno je primarni fokus staviti na poticanje prvog. Gospodarstvo je primarni izvor prihoda svakog grada i države. Kako bismo imali jeftinije vrtiće, manje vrtićke grupe, bolju pronatalitetnu politiku i povoljnije uvjete u školstvu nužno je imati jako gospodarstvo. Jako gospodarstvo ujedno je i temelj stabilnosti kroz radna mjesta. Gospodarstvo grada Zaprešića počiva na malim poduzetnicima i njih treba tretirati kao pokretače grada, jer oni to i jesu. Istovremeno poticanje novih investicija velikih kompanija s fokusom na nove industrije dodatno će ojačati već postojeće malo poduzetništvo. Priča je jednostavna, samo treba imati volje i vizije.
PRIGORSKI KAJ: Zaprešić je grad mladih, peti je grad po natalitetu, društvena ekspanzija je u tijeku – koje su potrebe mladih u gradu?
IVONA MILETIĆ: Posao. Mogla bih sada izreći nekoliko uobičajenih političkih fraza – „mladima treba mjesto okupljanja, sadržaj za mlade (što god taj sadržaj podrazumijevao), društveni dom“ i slično. No, činjenica je da mladima treba posao u vlastitom gradu i tu se ponovno vraćamo na gospodarstvo i poticanje postojećih poduzetnika te privlačenje novih. Ukoliko uzmemo u obzir sve brže rastući IT sektor, Zaprešić ima vrhunske stručnjake među mladima, sve se više mladih obrazuje u tom smjeru, ali i dalje čak ni na prste jedne ruke ne mogu nabrojati radna mjesta tog usmjerenja u našem gradu. To je problem.
PRIGORSKI KAJ: Vidite li Zaprešić kao predgrađe Zagreba ili pak grad koji okuplja susjedne općine u jednu urbanu cjelinu?
IVONA MILETIĆ: Zaprešić je neupitno grad za sebe, koji okuplja okolne općine u jednu urbanu cjelinu i kao takvog ga i vidim. Nažalost, u još mnogočemu smo ovisni o Zagrebu i to se treba mijenjati. Iako, ovisnost o Zagrebu nikada neće u potpunosti nestati, što je normalno jer je riječ o glavnom gradu države, a ujedno i našem susjednom gradu. Na kraju krajeva, niti jedan grad, kao niti čovjek, nije otok sam za sebe, no fokus bi trebao biti na ostvarivanju što veće samodostatnosti Zaprešića.
PRIGORSKI KAJ: Populizam u politici – da ili ne? Kako Vi gledate na mnogobrojna obećanja – besplatno ovo, besplatno ono …?
IVONA MILETIĆ: Populizam je opasan, jer populizam ne počiva na odgovornosti; populizam nema utemeljenje u struci i znanosti. Populist nema za cilj riješiti problem pred njim već ga potencirati jer, ako problem nestane nestaje i njegov temeljni „program“. Jedini cilj populizma i populista je na brz način, bez imalo truda i rada prikupiti glasove kako bi se zadržali na trenutnoj poziciji, ali ne i da preuzeti vlast jer vlast podrazumijeva odgovornost na koju populisti nisu spremni. Ono što je dobro kod populizma je to što je kratkog vijeka.
PRIGORSKI KAJ: Hoćete li se kandidirati za gradonačelnicu i s kime Nezavisni za Zaprešić vide suradnju u Gradskom vijeću?
IVONA MILETIĆ: Sve kandidature, kao i lista za Gradsko vijeće Nezavisnih za Zaprešić bit će uskoro službeno objavljene. Suradnja je moguća sa svima s kojima je komunikacija moguća, sa svima koji nastupaju bez fige u džepu, sa svima koji nisu skloni populizmu i sa svima koji imaju konkretne te realne ideje i prijedloge za naš Grad.
PRIGORSKI KAJ: Vaša ocjena dosadašnjeg rada gradonačelnika Željka Turka i Gradsko vijeća?
IVONA MILETIĆ: Građani su tu da ocjenjuju rad političara na neposrednim izborima.
Zahvalili smo mladoj ženi i političarki Ivoni Miletić na vremenu koje je odvojila za naše čitatelje.