Gregurović: Ovakva odluke Vlade RH znači rasterećenje roditelja za plaćanje vrtića

Zahvaljujući mjeri Vlade o fiskalnoj održivosti vrtića za Krapinsko-zagorsku županiju osigurano više od 2,6 milijuna eura

 Vlada je nedavno predstavila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, kojim će gradovi i općine dobiti sredstva koja će im rasteretiti proračune, a također se omogućuje smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića što će zasigurno osjetiti i roditelji mališana iz Krapinsko-zagorske županije.

-Radi se o činjenici kako je ovo prva Vlada koja osigurava sustavnu podršku u financiranju dječjih vrtića od doprinosa od 6,25 posto, pa čak do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu, ovisno o stupnju razvijenosti pojedinog grada, odnosno općine – pojasnio je saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, Zoran Gregurović, koji je u razgovoru sa svojim kolegama u Hrvatskom saboru, ostalim gradonačelnicima i načelnicima pohvalio ove mjere, koje će godišnje iznositi preko 70 milijuna eura i započeti će već s prvim danom listopada.

Konkretno, što se tiče Krapinsko-zagorske županije ovom mjerom Vlada je godišnje osigurala iznos od 2.622.042,00 eura odnosno 218.504 eura na mjesečnoj razini.  Osnovica za izračun postotka po djetetu je 2.224 kuna odnosno 294 eura što je prosječna ekonomska cijena vrtića u Hrvatskoj i koja će se svake godine nanovo izračunavati. Saborski zastupnik Gregurović pojašnjava važnost ovakve odluke, prije svega za roditelje.

-Gradovima i općinama omogućava rasterećenje proračuna te dodatna ulaganja u gradnju vrtića, povećanje plaća, zapošljavanje dodatnih djelatnika i omogućuje se smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića – kazao je Gregurović dodajući da je sve to dio ulaganja u predškolsko obrazovanje, uz ulaganja u školsko obrazovanje. Podsjetio je na to da Vlada RH i jedinice lokalne samouprave osiguravaju zajednički sredstava za besplatan školski prijevoz, udžbenike i radne bilježnice za osnovnoškolce te besplatan obrok za sve učenike u osnovnim školama.

Saborski zastupnik Gregurović kazao je kako nakon ovakve odluke Vlade nema ni jednog razloga da se u bilo kojem gradu ili općini poveća udio koji roditelja plaćaju za vrtić. Zaključio je da se ova mjera odnosi na sve vrtiće pa tako i privatne.