Izložba Elementi zemlje Maje Vukina Bogović u reGaleriji Zabok

„Element zemlje“

Izložbom tridesetak radova u Muzeju Mimara „Process<Progress“ 2018. i nagradom na 8. Likovnom salonu u Krapini za sliku „Zagorska zipka“ 2018. započela je moja istraživačka avantura spajanja elemenata Zemlje kroz stvaranje reljefnih prikaza pejzaža. Zagorski pejzaž je oduvijek bio najteži i najdraži motiv kojim sam se bavila kroz stvaranje. Jasan element Zemlje i zemlja kao element prožimaju proces stvaranja slike.

Raskoš izlomljenih parcela zbog nasljedstva, nanizani rasteri vinograda, oštre oranice sjajne ilovače, meke parcele voćnjaka i gajeva, tamne guste šume, titravi pašnjaci i koprene plavičaste magle što prožimaju rijeke i meke brege – to je element zemlje i najljepši i najtopliji dio Zemlje.

Raskoš boja u jeseni, monokromne zime i zelenilo proljeća i ljeta izazivaju u meni intenzivnu potrebu za nizanjem oblika kroz kroki crtež. Nastavljam stvarati ekspresivnim nabacivanjem pasti i pijeska, lijepljenjem tekstila i papira te intervencijom prstima poput oblaganja drvenih kuća mješavinom blata i slame kroz taktilno iskustvo iz djetinjstva. Reljef koji me čeka kako bi ga naglasila ili smirila bojom podređuje se motivu i kistu. Bojom naglašavam minuciozne prizore. Smirujem i usklađujem bogatstvo raznih elemenata i pronalazim način da se stvori harmonija i suživot istih. Borba. Borim se fizički i mentalno. Odričem se nekih „lijepih i efektnih“ fragmenata, brišem njihovu opisnost, ne dam se zavesti ljepošću već tražim istinu u samoj srži zemlje. Osjećam sliku na rukama, nosim je u mislima i sanjam budna. Završavam je na više načina. Preslagujem i tražim trenutak kada sve stane. Kada je pejzaž svoj i više me ne treba. Kada sam ga stvorila iz svojih sjećanja i doživljaja, na njemu naučila za sve druge radove i pomirila se da si više nemamo što reći. Putovanje se nastavlja, gusta magla bijelog platna krije s prvim zrakama sunca novu raskoš mojih brega.
Maja Vukina Bogović

 O UMJETNICI
Maja Vukina Bogović rođena je 1977. u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odjelu (slikar-grafičar) u klasi profesora Frana Pare ciklusom sliko-crteža „Obećana zemlja“ 2000. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2010. godine diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu smjer bibliotekarstvo te time zaokružila svoje dvije ljubavi: likovnu umjetnost i knjigu. 2000. bila je dio tima u Tiskovnoj radnji Gutenberg muzeja, te je radila na temu „Gutenberg 2000“ u Mainzu. Provela je studijski semestar na Indiana University of Pennsylvania gdje stvara svoj diplomski rad. Sudionica je Vrbničke grafičke akademije i terenske nastave u Motovunu.

Od 1997. godine sudionica je 40-ak skupnih i 30-tak samostalnih  izložbi u zemlji i inozemstvu ( Zagreb, Beč, Pariz, Rim, Skopje, Pečuh, Pirot, Novi Sad). Slike joj se nalaze u privatnim zbirkama.

  1. dobitnica nagrade Zagrebačke banke za najboljeg diplomanta slikara-grafičara, a 2018. Nagradu 8. Zagorskog likovnog salona u Krapini.

Njeno slikarstvo je izraženog kolorizma na granici između figurativnog i apstraktnog. Često kombinira nekoliko tehnika i bavi se teksturama koje upotpunjuje crtežom. Njene slike su izrazito reljefne. Slikarici podloga i mediji služe kao mjesto na kojem stvara i ruši prvotnu ideju te je pretvara u prikaz kroz likovne elemente u koheziji.