Izložba jaslica Perice Novosela u Novom Marofu

Iako je rujan ljubitelji božićnih jaslica imaju priliku upoznati se sa radovima jasličara Perice Novosela u Novom Marofu.

Novi Marof, 2. Rujna 2023. godine u 18.00 sati u prostoru Kulturnoga centara “Ivan Rabuzin”, Novi Marof.

Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga “Magda i Luisa” iz Madžareva s ponosom najavljuju otvorenje izložbe božićnih jaslica autora Perice Novosela. Ova izložba predstavlja poseban događaj koji se održava povodom XI. Dana službenice Božje Marice Stanković te 800. obljetnice uprizorenja prvih živih jaslica svetog Franje Asiškog.

Perica Novosel, renomirani graditelj božićnih jaslica iz Zagrebačke županije, općine Bistra, donosi svoje umjetničko majstorstvo u Novi Marof kako bi odao počast ovim važnim datumima u kršćanskoj tradiciji. Izložba će se sastojati od manjih radova božićnih jaslica koje su rezultat njegovih godina posvećenih izradi ove umjetnosti.

Vrijedno je istaknuti kako je izrada božićnih jaslica (Betlehema) zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Autor izložbe jaslice Perica Novosel od djetinjstava se bavi izradom božićnih jaslica, a posljednjih nekoliko godina svoje jaslice izlaže diljem Hrvatske. Predsjednik je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.  2021. godine jaslice Perice Novosela bile su izložene na velikoj izložbi božićnih jaslica u Vatikanu kao jedini izložak iz Republike Hrvatske. 2022. godine Perica Novosel ponovno je izlagao na izložbi jaslica u Vatikanu s radom naziva Svjetlo nade.

Ovo je jedinstvena prilika za zajednicu da uživa u ljepoti božićnih jaslica i dubokom duhovnom značenju Božića. Svi su pozvani da se pridruže otvorenju izložbe u ovom posebnom trenutku. U programu otvorenja izložbe sudjeluje autor Perica Novosel, velečasni Josip Drvoderić i vjeroučiteljica Marina Krbot. Glazbeni program izložbe izvodi Iva Jež, članica Udruge „Magda i Luisa“. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.