JAVNOZDRAVSTVENI PROJEKT „DJELUJ SADA!“

 

  • Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo s ciljem osvještavanja građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja na suncu, pokrenuo je 2007. godine javnozdravstveni projekt „Djeluj sada!“
  • Projekt “Djeluj sada“ omogućava građanima rano otkrivanje melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože zahvaljujući preventivnim, besplatnim pregledima madeža bez uputnice. Osim mogućnosti pregleda madeža, građani u sklopu akcije imaju priliku saznati korisne savjete o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.
  • Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj doseže ukupno 926 novooboljelih osoba, od čega 501 muškarac te 425 žena. Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do četrdeset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama.

Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javno-preventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. U pravilu, iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

  • Projekt „Djeluj sada“ ove godine provodi se u suradnji s brojnim zdravstvenim ustanovama; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”; Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom; Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb; udrugom; „Zdravi pod suncem“, Udrugom studenata medicine CroMSIC i partnerima.
  • Javnozdravstvena akcija „Djeluj sada“ proširit će svoje aktivnosti u sklopu 39. izdanja, jednog od najdugovječnijih i najomiljenijih sportskih događanja, Večernjakove biciklijade, koja se održava lipnja, na jezeru Bundek. Za sve zainteresirane sudionike biciklijade provodit će se edukacija o zdravstveno-prihvatljivom ponašanju na suncu.

DOSADAŠNJI REZULTATI PROVOĐENJA PROJEKTA:

  • U periodu od 2007. godine do danas, u sklopu jedne od najvećih javnozdravstvenih akcija u Republici Hrvatskoj, izravno se obuhvatilo preko 70.000 korisnika. “Djeluj sada!“ prepoznat je kao primjer dobre prakse te se akcija po Zagrebačkom modelu implementirala i na području grada Splita.
  • Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata dodijelilo Godišnju nagradu Gradu Zagrebu za najbolji projekt iz područja sigurnosti za pacijenta
  • Grad Zagreb, kao predvodnik u promicanju zdravlja, prevenciji i ranom otkrivanju melanoma prvi je u Europi uveo i mjerač UV indeksa. Projekt je realiziran u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, a postavljeno je ukupno 11 uređaja za mjerenje UV indeksa.

 Uređaji, koji su postavljani u periodu od 2014. godine na gradskim lokacijama[1], u realnom vremenu daju podatke o razini UV zračenja (UV indeks) te u ovisnosti o izmjerenom UV indeksu informaciju o preporučenoj razini zaštite, odnosno preporučenom faktoru zaštite (tzv. SPF).

[1] Športsko rekreacijski centar Jarun, Park Bundek, Savski nasip, Bazen Mladost, Bazen Utrina i Bazen Šalata. Dodatno, mjerači UV indeksa nalaze se na izlozima Gradskih ljekarni Zagreba na 5 lokacija – Trga bana Josipa Jelačića 3, Ozaljska ulica 1, Grižanska ulica 4, Draškovićeva ulica 13 te Ilica 43.