Još 13 mladih obitelji dobilo pomoć za rješavanje svog stambenog pitanje na području Grada Krapine

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović

Nizom poticaja, programa i ulaganja Grad Krapina nastoji dati vjetar u leđa poboljšanju demografskih trendova te zadržavanju mladih obitelji na svom području. Tako je u utorak u krapinskoj Gradskoj vijećnici održano potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji.

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja se dodjeljuju mladim obiteljima na području Grada Krapine za izgradnju ili kupnju kuće, kupnju stana, dogradnju ili rekonstrukciju kuće s osiguravanjem novog stambenog prostora te sufinanciranje kamate stambenih kredita.

Tom prilikom potpisano je 13 ugovora u vrijednosti od gotovo 430 tisuća kuna, a gradonačelnik Zoran Gregurović je pojasnio da će se ove godine isplatiti potpore u iznosu od nešto više od 348 tisuća kuna, dok će se ostatak potpora dodjeljivati kroz mjeru sufinanciranja kamata za stambene kredite koje će mlade obitelji dobivati još narednih četiri godina.

-Od spomenutih 13 potpora dvije se odnose na mjeru za izgradnju obiteljskih kuća te osam potpora za kupnju obiteljske kuće ili stana, a tri potpore odnose se na mjeru za sufinanciranje kamata na stambene kredite – pojasnio je gradonačelnik Gregurović dodajući da je poznata činjenica da su u prvim godinama kamate na kredit najveće i ova mjera predviđa sufinanciranje do 50 posto iznosa kamata odnosno maksimalno 750 kuna mjesečno.

-Ovo je druga godinu da provodimo ove mjere za naše mlade obitelji i namjeravamo nastaviti i dalje. U projekciji proračuna za slijedeću ali i naredne godine predviđena su sredstva za ove mjere u iznosu od pola milijuna kuna preračunato u novu valutu – najavio je gradonačelnik. Svjestan je da ovo nije mjera zbog koje se netko odlučuje nastaniti na području grada Krapine, ali je svakako mjera, napomenuo je, koja će mladim obiteljima pomoći i olakšati da krenu sa rješavanjem svojeg stambenog pitanja.

Jedan od korisnika potpore, Goran Pavlinić odlučio se za mjeru potpore 35 000 kuna jednokratno koju će iskoristiti za opremanje stana.

-Mi smo stan već opremili, no to nisu to bila naša sredstva već sredstva banke koja ćemo sada vratiti da bude manja rata kredita. U svakom slučaju ovaj iznos nije zanemariv i sasvim sigurno će pomoći za kućni budžet i opremanje samog stana – rekao je Pavlinić.

Marija Šalković Sirovec prijavila se na mjeru subvencioniranja kamate za rekonstrukciju kuće te ističe kako, posebice sada, u vrijeme inflacije svaka novčana pomoć dobro dođe.

-Doselili smo se u Krapinu i mislimo tu ostati, pa zašto ne iskoristiti mogućnost koju nam Grad nudi – kazala je Šalković Sirovec.

Inače, najveći iznos dodijeljenih potpora za kupnju stana ili kuće te izgradnju kuće iznosi 35 tisuća kuna, a kamatna stopa za stambeni kredit sufinancira se u iznosu od 50 posto, odnosno u maksimalnom iznosu od 750 kuna mjesečno kroz pet godina, dok se za rekonstrukciju kuće kojom se osigurava novi stambeni prostor dodjeljuje jednokratna potpora u iznosu do 20 tisuća kuna.