Konjščina – Misnim slavljem obilježen blagdan zaštitnika zaljubljenih i oboljelih od epilepsije

Valentinovsko proštenje u župi sv. Dominika u Konjščini – 

Sveti Valentin posebno se slavi i časti u općini Konjščina. Naime, župna crkva u Donjoj Konjščini, uz glavni posvećen sv. Dominiku, ima i pomoćni oltar posvećen sv. Valentinu.

Tako je već tradicionalno, i ove godine valentinovsko proštenje okupilo brojne vjernike iz Konjščine i šire okolice koji su došli moliti za sebe i svoje obitelji po zagovoru velikog i dragog sveca tamošnjeg kraja. Nakon jutarnje mise, središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je preč. Željko Fatak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u zajedništvu s brojnim svećenicima.

Blagdanu svetog Valentina prethodila je trodnevna duhovna priprema pa su tako održane misa za zdravlje, bolesne i sve koji brinu o bolesnima, sveta misa za mlade, obitelji i zaljubljene te misa za duhovni i materijalni rast župe.

– Naša župa Konjščina jedna je od zagorskih župnih zajednica u kojoj se posebno slavi Valentinovo. Naime, uz tradicionalno slavlje blagdana svetog nam Dominika, zaštitnika župe i Općine Konjščina u kolovozu, kao svog podzaštitnika slavimo i svetog Valentina. Ove smo godine u suradnji s našim obrazovnim institucijama ukrasili centar te sudjelovali u brojnim aktivnostima naše župe. Budući da u našoj okolici nema puno župa koje slave ovog nam omiljenog sveca, zaštitnika mladih i zaljubljenih cilj nam je naše valentinovsko proštenje obogatiti dodatnim sadržajima i događanjima namijenjenim prvenstveno našim mještanima, ali i kako bi privukli veći broj hodočasnika – rekla je načelnica Konjščine Anita Krok.

Pa iako je svima nama sveti Valentin poznat kao zaštitnik ljubavi, on je i zaštitnik osoba oboljelih od epilepsije, a 14. veljače tako je proglašen i Nacionalnim danom oboljelih od epilepsije.

– Lijepo je slaviti ljubav, no na blagdan svetog Valentina nikako ne smijemo zaboraviti na one koji se bore s opakom dijagnozom epilepsije. U našoj zajednici postoji velik broj ljudi s tim problemom, a koji se nažalost još uvijek suočavaju s diskriminacijom i stigmom, zbog čega vrlo često skrivaju svoju bolest. Upravo je taj dan prilika da osvijestimo, prvenstveno sebe, ali i javnost, kako trebamo stati na kraj razlikama u društvu i iskazati solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju – poručuje načelnica Krok.