Lucija Rilje iz Zagreba i Leon Đurić iz Samobora državni prvaci Plazma Sportskih igara mladih u šahu

Grad Split domaćin je velike državne završnice 26. sezone Plazma Sportskih igara mladih, a završni turnir u šahu odigran je od 6. – 8.  kolovoza u kojemu su snage odmjerili najbolji šahisti/ce iz cijele Hrvatske u različitim dobnim kategorijama. Ove sezone održan je rekordan broj šahovskih turnir (više od 100), a mladi sportaši su se, uz velemajstorske šahovske poteze, odlično zabavljali, družili, stvarali nova prijateljstva te uživali u kupanju.

U kategoriji djevojčica 2011. godište i mlađe zlatnu medalju i titulu državne prvakinje izborila je Lucija Rilje (Zagreb), dok je u istoj kategoriji kod dječaka sjajnu srebrnu medalju osvojio Filip Apostolovski (Zagreb). U starijoj kategoriji 2007. godište i mlađi, zlatna medalja i titula državnog prvaka otišla je u ruke Leonu Đuriću (Samobor), a brončana medalja Nikoli Kosu (Buševec). Kod starijih djevojčica odličnu 3. mjesto osvojila je Katarini Resman (Zagreb). Osvajači medalja osigurali su plasman na međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati 16.-20 kolovoza u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i u 26 godina postojanja okupile su više od 2.5 milijuna djece i mladih, a kroz druženje i sport promiču zdrave stilove života i opće prihvaćene društvene vrijednosti poput multikulturalizama, tolerancije i uvažavanja različitosti.

Uz propagiranje sporta i sportskog načina života, ove godine pokrenuta je i velika edukativna kampanja ”Zero Waste- Budi dio igre- Čuvajmo naš planet” kojom se sudionike uči o važnosti recikliranja i očuvanja okoliša.

Već treću godinu za redom u suradnji s UEFA Foundation for Children, Plazma Sportske igre mladih organiziraju nogometne turnire za djevojke i na taj način pomažu u promociji ženskog nogometa.

Plazma Sportske igre mladih ove su godine organizirale više od 250 turnira u 10 Sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika) i 26 jednodnevnih sportsko-edukativnih događanja u sklopu Telemach Dana sporta. Igre su trenutno aktivne u 3 zemlje: Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u čijim sustavima godišnje sudjeluje više od 200.000 djece i mladih.

Svi rezultati:

Djevojčice 2011. godište i mlađe

 1. Lucija Rilje (Zagreb)
 2. Helena Kosina (Osijek)
 3. Lana Golubović (Rijeka)

Dječaci 2011. godište i mlađi

 1. Erik Golubović (Rijeka)
 2. Filip Apostolovski (Zagreb)
 3. Zvonimir Buljić (Osijek)

Djevojčice 2007. godište i mlađe

 1. Petra Karij (Slavonski Brod)
 2. Laura Friščić (Ivanec)
 3. Katarina Resman (Zagreb)

Dječaci 2007. godište i mlađi

 1. Leon Đurić (Samobor)
 2. Adrian Petrus (Novi Marof)
 3. Nikola Kos (Buševec)