Luka: Jednoglasno prihvaćeni sastavi odbora i povjerenstava

 

Održana je redovna sjednica općinskog vijeća, a vijećnici su prema dnevnom redu gotovo jednoglasno prihvatili predložene sastave općinskih povjerenstava i odbora.

Načelnik Darko Kralj

Na početku sjednice je načelnik Darko Kralj upoznao vijećnike s aktualnostima na području općine i svojim aktivnostima. Planira se do kraja mjeseca završiti izgradnju nogostupa, ali i započeti s izgradnjom parkirališnih mjesta pri groblju u Krajskoj Vesi. Osigurano je 500.000,00 kuna za početak sanacije župne crkve Svetog Roka koja je oštećena u potresu. „Taj će novac biti dostatan za izradu potrebne dokumentacije i sanaciju krova, dok će se za sanaciju ostalih oštećenja novac osiguravati u etapama“ kazao je predsjednik općinskog vijeća Krešimir Tuđman. Oporbenu vijećnicu Nataliju Ptujec zanimalo je kako to da se u župnoj crkvi održavaju mise ako je toliko oštećena. Iz rasprave se dalo zaključiti da je netko uklonio naljepnicu koju su stavili statičari, a misna se slavlja održavaju, vjerojatno na odgovornost vjernika. „Znaju li vjernici da je crkva imala naljepnicu koja upozorava na velika oštećenja“ nastavila je vijećnica Ptujec. „Ne znamo znaju li vjernici ili ne, ali općinska vlast nema nadležnost kontrole korištenja vjerskih objekata koji su oštećeni u potresu“ odgovorio je općinski načelnik Darko Kralj.

Općinski je načelnik najavio nova ulaganja u gospodarsku zonu, što bi u konačnici trebalo značiti otvaranje novih radnih mjesta i prihod Proračunu.

Vijećnica Natalija Ptujec

Vijećnici su prihvatili prijedlog da općina plati učenicima dodatnih pribor, tako da će na roditeljima ostati trošak od cca 100-150 kuna za kupovinu pribora za tehnički odgoj. I na ovoj temi je vijećnica Natalija Ptujec imala prijedlog da se sav trošak pa tako i nabavke pribora za tehnički prebaci na proračun. „Ne možemo tako jer su stavke Proračuna predviđene unaprijed te smatram da trošak od 100 kuna za školsku godinu nisu preveliki trošak za roditelje“ kazao je načelnik Darko Kralj.

Zgrada Vatrogasnog doma će se morati preprojektirati te ishoditi nova građevinska dozvola kako bi se moglo nastaviti s radovima, a koji bi se trebali isfinancirati putem mjere 7.4.1. Radi se o kozmetičkim promjenama projekta tipa promjene načina grijanja, kako bi se dobilo što više bodova za natječaj. Luka je u visokoj VI. Kategoriji razvijenosti što na natječajima EU predstavlja problem u smislu većeg postotka vlastitog financijskog sudjelovanja u financiranju projekta.

Poštanski ured u Luki je nerentabilan te je obavljen razgovor s predstavnicima Hrvatske pošte koji su spremni ostaviti poslovanje poštanskog ureda u Luki, uz uvjet da općina Luka i udruge prebace poslovanje u Hrvatsku poštansku banku.

Što se pak tiče vrtića u Luki, postoji problem s državnim pedagoškim standardom iz 2013. godine, prema kojem bi u lučki vrtić moglo ići svega 35 djece, a realno su potrebe za 55 vrtićanaca. Država predviđa oštre financijske sankcije za nepoštivanje propisane kvadrature po dijetetu, pa će se problem riješiti na način da jedna grupa ide u školu.

„Staru školu smo predvidjeli za druge sadržaje, no očekujemo od Zagrebačke županije da nam pripiše vlasništvo nad zgradom stare škole s pripadajućim zemljištem, te bi zgradu potom obnavljali putem EU fondova i stvorili uvjete za smještaj vrtićanaca“ kazao je načelnik Kralj.

Na kraju vrlo konstruktivne sjednice su vijećnici grupe birača Zlatko Posavec i Natalija Ptujec predali općinskoj tajnici 12 pitanja o funkcioniranju općine na koja su zatražili pisana očitovanja.

Vijećnica Nikolina Halambek

Izabrana vijećnica Valentina Postružin stavila je svoj mandata vijećnice u mirovanje, a u općinskom vijeću će je zamijeniti vijećnica Nikolina Halambek koja je dala svečanu prisegu.