MIHAEL ZMAJLOVIĆ NAJAVLJUJE POVEZIVANJE PROIZVOĐAČA HRANE S KRAJNJIM POTROŠAČIMA – „Jednim klikom“ do lokalnih poljoprivrednih proizvoda!

Mihael Zmajlović, kandidat za župana Zagrebačke županije, predstavio je u Velikoj Gorici dio programa vezanog uz poljoprivredu i istaknuo važnost povezivanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa krajnjim potrošačima na području Zagrebačke županije, ali i izvan nje.

Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstava, kojih je na području Zagrebačke županije više od 14,5 tisuća, a samo u Velikoj Gorici ih je 1,4 tisuće, kao najveći problem naglašavaju nemogućnost prodaje svojih proizvoda, odnosno ne postojanje tržne infrastrukture za poljoprivredne proizvode.

Cilj ovog programa je da proizvodi „od polja do stola“ dođu sa što manje posrednika, bez velikih trgovačkih lanaca u koje mali OPG-ovi ne mogu samostalno niti ući.

„U vrijeme ove pandemije više je nego ikada do sada fokus ljudi na lokalnim namirnicama i njihovoj kvaliteti te očuvanju zdravlja. Važno je stoga lokalnu hranu učiniti lako dostupnom, što predloženi model osigurava i na korist proizvođača i potrošača.  Zagrebačka županija još je 2008. godine osnovala Distributivni centar za voće i povrće. Poslovanje Distributivnog centra potrebno je reorganizirati i staviti u funkciju distribucije proizvoda i proizvodnih viškova svih proizvođača naše županije. U ovom trenutku on je svrha sam sebi, dok istovremeno župan Kožić i aktualna vlast, na godišnjoj razini ulaže milijune „našeg novca“ u njegovu dokapitalizaciju“, ističe Zmajlović.

Da bismo olakšali distribuciju našim poljoprivrenim proizvođačima, nužno je putem digitalne platforme povezati ih sa potencijalnim potrošačima, organizirati jedno mjesto za prihvat i skladištenje proizvoda te s istog mjesta organizirati dostavu proizvoda krajnjem potrošaču. Na taj način maksimalno se skraćuje opskrbni lanac koji kao model već funkcionira diljem Europske unije.

U Zagrebačkoj županiji je i najveći broj mladih poljoprivrednika u Republici Hrvatskoj. Zbog njih kao i onih koji će tek postati poljoprivrednici cilj nam je slijediti europske i svjetske modele i trendove. U vrijeme lockdowna imali smo priliku vidjeti veliki potencijal online tržnica, koje kasnije nažalost nisu zaživjele. Mi za distribuciju i plasman poljoprivednih proizvoda nudimo još efikasniji model, a za same proizvođače i  puno lakši, naglasio je Zmajlović.

Poljoprivreda je važan dio programa Županija kakvu trebam. Zmajlovićev program za poljoprivredu uz ostalo uključuje i poboljšanje školske prehrane te prehrane u županijskim ustanovama, stavljajući naglasak na lokalne namirnice.

Zdravstvo i obrazovanje dva su najvažnija područja odgovornosti Županije. Najavljivali smo već podizanje standarda u županijskim školama u smislu obrazovnih programa i infrastrukture. Uz to Županija će kao osnivač škola osigurati potrebne zdrave i nutritivno bogatije školske obroke za naše učenike. Time s jedne strane stvaramo zdrave prehrambene navike, a s druge strane pomažemo našim OPG-ima u plasmanu svojih proizvoda, što nam je i uloga“, zaključio je Zmajlović.