Načelnik Prelec se ispričao građanima zbog katastrofalnog stanja ceste u Javorju, hoće li to učiniti i Županijske ceste!?

Građani južno od pruge, od ulaza s glavne brdovečke ceste prema Javorju, izloženi su prometnoj ugrozi uslijed “raskopane” županijske ceste. Naime, na toj vrlo frekventnoj prometnici prema Javorju gdje između ostalog prometuju vozila i putnici koji putuju svojim kućama u Zdence Brdovečke, a na tom području živi preko 2000 mještana izvode se radovi rekonstrukcije prometnice, ali ti radovi su se odužili uslijed razno raznih problema. Negodovanje stanovništva je veliko, a “normalno” srdžba ide prema općini Brdovec i načelniku Alenu Prelecu koji je iznio svoj pogled na problem.

“Prije svega jako mi je žao, sve to vidim. Općina Brdovec je svoj dio radova napravila i sada su na redu Županijske ceste koje izvode radove u ime Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije. Navedena prometnica je u ingerenciji Županijske uprave za ceste, a oni su taj posao povjerili Županijskim cestama Zagrebačke županije. Prvo je bilo problem što u tom trenutku nisu imali dovoljno kapaciteta da taj posao naprave, pa im se onda pokvarila freza. Pa je sada ispalo da nemaju dovoljno asfalta, pa su nam dali rok da će to biti postavljen izravnavajući sloj, poslije Svih Svetih u petak (4.11.2023. op.a.). Meni je jako teško sve to gledati, jer između ostalog ja isto prolazim tom cestom, ali ja si tu jednostavno pomoći ne mogu. Očito su uzeli više posla nego što mogu odraditi. Mještani su mi predložili da našodramo navedenu dionicu, ali to nije moguće. Prvo mora ići izravnavajući sloj asfalta, pa ide nosivi sloj asfalta i naposljetku habajući. To je predviđena procedura, a mi tu cestu radimo za jedno druže vrijeme i ne možemo napraviti nešto što nema smisla. Ja ću opet ponoviti, žao mi je. Isprika svima onima koji voze po takvoj neprimjerenoj cesti. Pogotovo kada su to morali činiti za Svi Svete, ali ja si tu ne mogu pomoći i to nije u mojoj ingerenciji. Neću reći da mi nekamo nikakve veze, napravili smo nogostup i pripremili za asfaltiranje, ali sve to puno kasni. Prije mjesec i pol dana kada sam razgovarao sa šefovima u Županijskim cestama, upozorio sam ih da to moraju napraviti do Svih Sveti, odmahnuli su rukom i kazali “ah do Svih Svetih ćemo napraviti sve”. Nažalost, to nije napravljeno, isprika svima, mi krivi nismo. Preuzimam dio odgovornosti i vjerujem da će se navedeni radovi napraviti u iduća dva tjedna kako mi je to obećano (izjava načelnika Preleca 1.11.2023.).