Nezavisni za Zaprešić: “Naš grad – naša odgovornost”.

Ovu nedjelju stranka Nezavisni za Zaprešić, u suradnji sa Lovačkim društvom Zaprešić te građanima, organizirala je akciju čišćenja Vrbine pod nazivom “Naš grad – naša odgovornost”.

Naveli su kako Zaprešić ima veliki problem s ilegalnim odlagalištima, a posebice na području Vrbine i Zajarki. Akciju su organizirali kako bi obilježili Dan Planete Zemlje, ali i sa ciljem da ukažu na važnost zajedničkog djelovanja i suradnje lokalnih vlasti sa zajednicom po svim pitanjima, a posebice po pitanju okoliša. Dalibor Milenkovski, kandidat za zamjenika gradonačelnice, smatra kako je dosta apela političara da netko drugi nešto napravi i prebacivanja odgovornosti te kako je krajnje vrijeme da političari budu primjer drugima kroz svoje djelovanje.

Danijel Saić, nositelj liste za gradsko vijeće rekao je: “Kada je riječ o zaštiti okoliša, ne govorimo samo o ilegalnim odlagalištima, nego i o nužnosti da se kreiraju i provode zelene politike na razini grada. Jedni od najvećih proizvođača stakleničkih plinova su zgrade sa 40% doprinosa emisiji stakleničkih plinova. To je posebice relevantno pri obnovi zgrada u starom centru, oštećenima u potresu, pri čijoj obnovi je nužno uključiti i energetski učinkovite fasade. Također, jedna od točaka našeg programa je osiguravanje poticaja za micanje salonitnih ploča, ali i ekološka održivost javnih zgrada.”

“Zaprešić treba i mora biti zeleni grad budućnosti. Posebni poticaji koji su srž Europskog Zelenog plana trebaju potaknuti nacionalne, ali i lokalne lidere na ispunjavanje klimatskih ciljeva za 2030. Energetska obnova zgrada i kuća znači niže račune, bolje zdravlje i zeleniji Zaprešić. Renovacija objekata omogućit će otvaranje novih radnih mjesta, posebice u građevinskom sektoru. Grad treba biti predvodnik u energetskoj obnovi objekata te kroz kontinuirane programe podizati svijest o važnosti održavanja okoliša, odvajanja otpada i drugih specifičnih akcija kojima svaki pojedinac može doprinijeti.”, nadodala je Ivona Miletić, predsjednica Nezavisnih za Zaprešić, te kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zaprešića.

Nezavisni za Zaprešić su uputili zahvale Lovačkom društvu Zaprešić, građanima te komunalnom poduzeću Zaprešić d.o.o. koji je sav prikupljeni otpad prevezao tamo gdje pripada – na odlagalište.

Akcija je zaključena prigodnom rečenicom književnika Antona Čehova: “Kada bi svaka osoba na komadu svoje zemlje učinila sve što može, kako bi lijepa bila naša Zemlja.”