Pregrada: održana druga javna tribina projekta Zajedničko planiranje proračuna

Grad Pregrada sudjeluje u projektu Zajedničkog planiranja proračuna u 2023. godini u suradnji s Udrugom gradova.

Druga javna tribina Zajedničko planiranje proračuna održana je u subotu, 28. listopada 2023. godine, u gradskoj vijećnici Grada Pregrade. Zajedničko (participativno) planiranje proračuna je način direktnog uključivanja građana u postupak pripreme proračuna za iduću proračunsku godinu. Zajedničkim planiranjem proračuna građani dobivaju mogućnost da svake godine izravno odlučuju o tome koje će se male komunalne akcije provesti u njihovoj ulici, mjesnom odboru ili gradskoj četvrti, gradska uprava dobiva bolji uvid u potrebe na terenu, a sve rezultira povećanjem razine povjerenja između građana i gradske uprave.

Na prvoj javnoj tribini Zajedničkog planiranja proračuna, održanoj u Pregradi 1. srpnja 2023. godine, gdje se građane upoznalo s detaljima samog procesa i njegovog učinka te ih se pozvalo da do 16. kolovoza gradskoj upravi putem obrasca podnesu svoje prijedloge. Kako bi predloženi projekti bili provedivi, napravljena je provjera koji od njih zadovoljavaju zakonski i financijski okvir.

Za subotu 28. listopada 2023. godine sazvana je druga javna tribina Zajedničkog planiranja proračuna gdje su građani mogli javnim glasovanjem odabrati koji su prijedlozi najkorisniji.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Marko Vešligaj koji je istaknuo činjenicu da Pregrada već ima participativni proračun za mlade, te da je Zajedničko planiranje proračuna samo nadogradnja. „Došlo je puno prijedloga, to smo i očekivali i drago mi je da su došli prijedlozi iz svih naših mjesnih odbora jer politika je da se ravnomjerno ulaže u sva područja grada Pregrade“- rekao je gradonačelnik. Predstavnik Udruge gradova s kojim Grad Pregrada surađuje na ovom projektu Dario Runtić pozdravio je model u kojem građani odlučuju o prioritetnim problemima i njihovu rješavanju u svojoj lokalnoj zajednici.

Zaprimljeno je 23 prijedloga/projekta, od kojih je njih 12 zadovoljilo pravni i financijski okvir, a odabrano njih 10. Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Krunoslav Golub pojasnio je metodologiju i kriterije odabira važećih prijedloga. Iz svakog mjesnog odbora pristigli su prijedlozi te je iz svakog mjesnog odbora odabran po jedan. Izabrani projekti će biti uvršteni u prijedlog proračuna koji se predlaže Gradskom vijeću Grada Pregrade i realizirani u idućoj godini. Predviđena financijska sredstva za provedbu ovog projekta iznose 50.000,00 eura.

Projekti odabrani za raealizaciju u 2024. godine su sljedeći:

  1. MO Benkovo – asfaltiranje nerazvrstane ceste B-8
  2. MO Bušin – Izgradnja oborinske odvodnje na dijelu prometnice Bu-2 na području mjesnog odbora Bušin
  3. MO Cigrovec – Izgradnja tribine i stepenica na postojećem asfaltiranom igralištu SRC Cigrovec
  4. MO Gorjakovo – Uređenje dječjeg igrališta kod PŠ Gorjakovo
  5. MO Kostel – Izgradnja nadstrešnice kod crkve sv. Mirka
  6. MO Plemenščina – Sanacija nogometnog i dječjeg igrališta kod kapele sv. Ane
  7. MO Sopot – Izgradanja nadstrešnice kraj nogometnog igrališta
  8. MO Stipernica – Uređenje gornje etaže vatrogasnog doma
  9. MO Vinagora – Izgradnja Nadstrešnice ispred kapelice (mrtvačnice) na Vinagori
  10. MO Pregrada – Izgradnja nove vrtne sjenice kod NK Pregrada.