Razgovor s načelnicom općine Marija Gorica Maricom Jančić o aktualnim projektima u Općini

Prigorski KAJ:  Načelnice, nalazimo se na jednom od klizišta koje će se sanirati, kakva je sad situacija? Vidimo loše je vrijeme, ali i dalje se radi.

Marica Jančić: Sve bude to dobro. Mora biti malo kiše da bi se svi skupa malo i odmorili. Nalazimo se na županijskoj cesti 3276 koja spaja Mariju Goricu i Pušću. Na toj cesti imamo dva klizišta. Započeti su radovi koji su bili malo stajali. Izvođač radova imao je problema, jer su trebali izmjestiti vodovodnu mrežu i evo to je sad izmješteno. Sad se čeka još telefonska mreža i onda počinje građevinski zahvat koji se mora napraviti. Znamo da je to kratki rok, ali ja se evo zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste  što su prepoznali i stvarno se potrudili da se to krene rješavati. Imamo na našem području oko deset klizišta. Radovi su u punom zamahu imamo dobre izvođače i ako će biti dobro vrijeme biti će sve u redu.

Prigorski KAJ: Vi ste ovdje najdugovječnija načelnica, ali pamtite li vrijeme da se ovoliko radilo na terenu? I voda i odvodnja i ceste i svašta nešto..

Marica Jančić: Nikada. Nismo zapravo ni ništa imali u Mariji Gorici. Mi smo krenuli od nule i uvijek se radilo, ali nikad u toliko velikom obimu. Uz aglomeraciju koja još isto traje i uz asfaltiranje cesta i uz vodovodnu mrežu nikad se toliko nije radilo odjednom i to u kratkom periodu. Svi su dosta kivni zbog radova, ali molim malo strpljenja, jer kad će to sve biti sređeno biti ćemo svi zadovoljniji i sretniji.  Trebamo se i okrenuti za nazad kad nismo ničeg imali pa smo živjeli, ali sad stvarno imamo za malo sve.

Prigorski KAJ: Evo načelnice vidimo da su i radovi na sanaciji cesta krenula, vide se već prvi obrisi, recite nam nešto i o tome.

Marica Jančić: Tako je krenuli smo. Imamo sanaciju  Krajgorske, pa iza toga ide 3030 kroz Trstenik, uz to ide i biciklistička staza. Sve će se napraviti samo treba strpljenja. Odgovorno tvrdim da će se sa 30. lipnjem imati što vidjeti.

Prigorski KAJ:  Na još smo jednom klizištu kod glavne prometnice. Dugo se radi, ali veliki su radovi u pitanju.

Marica Jančić: Da, nalazimo se na županijskoj cesti 3005. Klizište je dosta zahtjevno, ali kao što se može vidjeti radovi idu svojim tokom i ja vjerujem da će brzo biti završeno. Nakon toga ide presvlačenje tog dijela asfalta i sanacija bankina i onda bi s tim završili.

Prigorski KAJ: Kao što možemo vidjeti i sve instalacije su napravljene. Dakle jedna kvalitetna izvedba radova.

Marica Jančić: Da  s ove strane nam se nalazila voda pa su jedan dio izmještali također i plin je bio. Dakle dosta je to bilo zahtjevno i nije se moglo kroz noć rješiti, ali evo uz puno truda i to će biti završeno.

Prigorski KAJ: I novi vodovod u Kraju Donjem je napravljen.

Marica Jančić: Da kompletna vodovodna mreža je zamjenjena u Dubravečkoj ulici u Kraju Donjem. Sad ide i kompletna nova vodovodna mreža u Vodovodnoj ulici u Mariji Gorici  i također se mjenja vod u Rudeka Sutlara. Tamo smo imali puno puknuća, gdje je svako malo pucala cijev, ali eto i to će se sad sanirati.

Prigorski KAJ: Znači kvaliteta života raste, ali i vrijednost nekretnina uz ova područja.

Marica Jančić: Prije se smatralo da je ovdje selo i nije se toliko tražilo, no sada svi koji imaju nekretnine uz ceste za prodati ili koji će željeti prodati sigurno će im cijena rasti. To se već i sad vidi. Mi znamo da smo u Trsteniku imali dosta vikend objekta koji su sada otkupljeni i pretvoreni u stambene objekte.

Prigorski KAJ: U Kraju Donjem napokon se rješava problem objekta gdje se nalazio kafić i dućan koji je trajao dvanaest godina. Rekli ste da ste otkupili još zemljišta, te da ćete ovo pretvoriti u jedan lijep centar.

Marica Jančić: Točno dvanest godina trajao je sud, ali ne našom krivicom. Konačno je taj dio priče iza nas. Sad taj prostor čistimo i uređujemo onoliko koliko ćemo moći. Nećemo pretjerano ulagati neka velika sredstva, jer znamo da se taj objekat s vremenom ruši, ali želimo stanovnicima  Kraja Donjeg omogućiti mali dućan i kafić i ubrzo ćemo taj prostor iznajmiti. Ja vjerujem da će biti zainteresiranih da to konačno saživi, jer to je ljudima na neki način bila svakodnevica. To nam je sada primarno. To će biti jedan veliki centar. Prijavili smo se i na natječaj za sportsko rekreacijski centar. Čekamo da vidimo što će od toga biti. Imamo još i puno drugih mogućnosti i natječaja na koje se možemo prijaviti i potruditi ćemo se da to sve skupa saživi.

Prigorski KAJ: Ovdje se provodi aglomeracija i isto se radi.

Marica Jančić: Tu malo duže traje, jer smo tu  imali i deponije, pa se sve odvijalo teže. Tu je i teži promet, ali i to će se završiti. Negdje su se morali i stacionirati i držati materijal i cijevi i sve što su imali. Potrajalo, ali je sve u roku. I do kraja mjeseca biti će sve završeno kako je i rečeno.

Prigorski KAJ: Stvarate sve uvjete za sportski centar. Da li ste od njega odustali ili se na njemu rad?

Marica Jančić: Nismo odustali. Prijavili smo se na natječaj. Vidjeti ćemo kakav će biti rezultat. Mi kada nešto zacrtamo od toga ne odustajemo.

Prigorski KAJ:  Bili ste dugo predsjednica kluba NK Mladost. Kako klub funkcionira, ima puno djece kako vidimo po društvenim mrežama i mislimo da tu ima puno aktivnosti.

Marica Jančić: Puno se života vratilo u Kraj Donji. Pogotovo što se tiče kluba. Dečki su mladi i preuzeli su inicijativu. Pogotovo Dubravko Boranić kojeg sam godinama nagovarala da preuzme klub.  Mislim da je klub u pravim rukama i vjerujem da će se potruditi da to sve skupa još bolje funkcionira. Uređuju ploče, uređuju igralište, ide sada nova rasvjeta koja je kupljena.. puno se radi i ja se dečkima zahvaljujem na tome i čestitam im na upornosti.

Prigorski KAJ: Načelnice puno se uređuje novcem Europske unije, nekima to ne odgovara, kako Vi razmišljate na tu temu.

Marica Jančić: Van svake pameti bilo bi da se razmišlja na način da bi mi sve to samostalno mogli odraditi. Vidite i sami kakvi su to radovi, kakva su to klizišta. Radovi su financirani sredstvima Europske unije preko Ministarstva prometa i infrastrukture. Prijavitelj je bio ured za Županijske ceste i zaista im na tome hvala, jer pitanje je da li bi ikad ili nikad uspijeli to sanirati.

Prigorski KAJ: Zahtjevi su  radovi oko klizišta, kako to sveukupno ide..

Marica Jančić: Tako je. Zahtjevni su to radovi. Imamo dva klizišta koji su pri samom kraju, a onda imamo još dva koja nas očekuju. Nije to jednostavno za rješiti. Imamo i plin i vodu. Znate kak smo to prije radili. Malo se pomakla i cesta, pa nismo mogli definirati kakva je dubina, ali sve smo to uspijeli rješiti.   Čim se riješe klizišta ide i biciklistička staza. Do 30. lipnja biti će gotova većina radova.

Prigorski KAJ: Veliki problem na ovom području je i velika brzina. Planirate li kad se ovo sve dovrši i uspornike i semafore.

Marica Jančić: Planiramo. Jedan od uspornika ide u samom centru Marije Gorice prije škole, ali radimo na tome  i da ga postavimo u Trsteniku, jer tamo i dalje imamo problema sa brzom vožnjom, unatoč postavljenom semaforu. Neodgovorni vozači jednostavno ne staju na crvenom. Apeliram na naše mještane da budu odgovorni i da poštuju prometne znakove, jer je vrtić u blizini i ima zaista puno djece, ali i mještana.