Samoborski Bunker slavi 4. rođendan

Iza najvećeg centra za mlade 4 godine djelovanja

 

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak predao je 27. travnja 2017. godine ključeve novog Centra za mlade, popularno nazvanog Bunker, mladima.

Nekoliko desetaka tisuća posjetitelja uživalo je ovih četiri godine kroz gotovo tisuću programa Bunkera koji se financiraju proračunom Grada Samobora, ali i sufinanciranjem iz raznih drugih izvora, preko natječaja resornih tijela do EU projekata.

 

Najveći broj mladih, njih 28 tisuća, privukli su glazbeni programi kojih je ukupno održano 69.

Nastupila su tako ovdje neka od najvećih imena urbane glazbene scene, S.A.R.S. , Krankšvester, Edo Maajka, Pips, Chips & Videoclips, Vojko V, Mile Kekin Trio, Elemental

Gotovo 20 tisuća mladih posjetilo je chill out zonu, namijenjenu predstavama, projekcijama filmova i općenito zabavnim programima, a održano je ukupno 48 filmskih projekcija i 21 izložba.

Mladi su Bunker prihvatili i kao mjesto za edukaciju i obrazovanje, tako je održano preko 200 predavanja i radionica, a  study room je za učenje iskoristilo više od dvije tisuće mladih.

Kroz glavni program DOPRI! (Dođi, Predloži, Izvedi!) mladi su se uključili u stvaranje i provedbu programa i to kroz ukupno 537 različitih programa.

O interesu mladih, ali i svih stanovnika Samobora za programe Bunkera govori i brojka od 267 programa realiziranih u suradnji s drugim udrugama i ustanovama, a posjetilo ih je gotovo 26 tisuća posjetitelja.

Podsjetimo, u 1300 m2 prostora i s uloženih gradskih 5 milijuna kuna, koliko je koštalo preuređenje starog časničkog restorana u bivšoj samoborskoj vojarni, mladima su na raspolaganju velika multimedijalna dvorana, odnosno “chill out” zona, namijenjena koncertima, predstavama, projekcijama filmova i zabavi općenito, “study room”, prostorija u potpunosti opremljena za učenje, pisanje seminarskih radova i slično, uz mogućnost razmjene knjiga – “book crossing”, a osim toga tu je i prostor namijenjen radu udruga, info centar i galerijski prostor te kafić i vanjski prostor.

Ni u vrijeme kad se zbog korone većina programa ne može održavati, u Bunkeru nisu odustali od kvalitetne ponude programa za mlade. Tako je Bunker u 2020. godini posjetilo sveukupno 5.508 posjetitelja, dok je online program Bunkera na društvenim mrežama u jeku COVID-19 pandemije popratilo gotovo 500 osoba.

U  2020. godini pokrenut je i program Zadaća za sve,  u suradnji s udrugom Sretno dijete i Volonterskim centrom Kad bi svi. Na programu sudjeluje preko 20 volontera i preko 30 učenika koji marljivo rade na ostvarenju što boljeg školskog uspjeha.

I rođendanska će proslava proći u skladu s propisanim mjerama, ali uz bogat program.

Glazbeni je dio počeo već u petak 23. travnja, kad je u Bunkeru nastupila mlada zagrebačka kantautorica Mary May. Uz Mary May, rođendansku proslavu uveličat će i riječki indie rock sastav Jonathan čiji je nastup zakazan za 30. travnja, dok će za sam kraj rođendanske proslave u Bunkeru nastupiti dobro znana zagrebačka grupa Pips, Chips & Videoclips i to s čak tri uzastopna koncerta: 7., 8. i 9. svibnja.

Uz red glazbe pripremili su gostima i red smijeha. Tako je u subotu, 24. travnja u Bunkeru nastupio jedan od najboljih hrvatskih stand-up komičara Vlatko Štampar.

I kreativci će doći na svoje. Naime, sve do 23. svibnja otvorena je izložba karikatura splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić, a održavaju se i radionice za djecu.

U programu se ističu i sportske aktivnosti, a svi oni koji bi voljeli sudjelovati u proslavi velikog Bunkerovog rođendana, no nisu u mogućnosti doći u Samobor, mogu 2. svibnja uživati u online turniru popularne videoigre „Rocket League“.

Više informacija na FB stranici Bunkera.