Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti

Nakon Velike Gorice, Samobora i Zaprešića, preventivna javno-zdravstvena akcija u sklopu projekta KardioPRotect, kojom se želi podsjetiti na važnost prevencije kardiovaskularnih bolesti, održana je i u Dugom Selu. Stanovnici ovoga grada mogli su provjeriti razinu šećera u krvi i zasićenost krvi kisikom, izmjeriti krvni tlak, utvrditi indeks tjelesne mase (BMI) i dobiti savjet liječnika.

– Želimo osvijestiti ljude da brinu o svome zdravlju i upozoriti ih na rizike nastanka bolesti krvožilnog sustava. Zadovoljni smo dosadašnjim odazivom stanovništva, no krajnji je cilj u ove preventivne akcije uključiti i mlađu populaciju – kaže Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Zavod je nositelj projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije”. Vrijednost projekta je 44.561,34 eura, a intenzitet potpore iznosi 100%. Projekt se sufinancira sredstvima Europskoga socijalnog fonda.

Sljedeća preventivno-edukativna akcija održat će se 15. svibnja u Jastrebarskom.

“Bolesti srca, srčano-žilnog sustava i moždanih arterija vodeći su uzrok smrti i pobola u svijetu”, podsjeća kardiologinja Ljiljana Lučinger.

– Stezanje u prsima, teško penjanje uzbrdo, povremeni trnci u usnicama, grčevi i bolovi u mišićima nogu… simptomi su zbog kojih se treba javiti obiteljskom liječniku – kaže liječnica Lučinger. Šalje poruku mladima: “Prestanite pušiti, a ako ste pretili promijenite životne navike i usvojite zdrav način života”.