Socijaldemokrati: nasušna potreba za rješenjem zanemarenih koridora istok-zapad u Zagrebu

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u subotu konferenciju za medije u Novom Zagrebu gdje je predstavio prometna rješenja Socijaldemokrata za taj dio grada.

„Vatikanska ulica u Novom Zagrebu jedan je od zanemarenih koridora istok-zapad za kojima postoji nasušna potreba u Zagrebu i jedan je od nerealiziranih, odnosno djelomično realiziranih GUP-ovih prometnica. Vatikanska i Avenija Dubrovnik jedine su dvije avenije koje u Novom Zagrebu povezuju istok i zapad i jedine su alternative Zagrebačkoj obilaznici, koju i inače karakteriziraju velike gužve i zastoji zbog prometnog opterećenja, što ukazuje da je nedostatna za današnje, a i očekivane buduće potrebe grada.“ rekao je Bernardić.

Vatikanska je i dijelom već izgrađena i to u punom profilu između Sarajevske i SR Njemačke, te u pola profila između Holjevčeve i naselja Podbrežje. Prometnica bi se prema prostornim planovima trebala spajati na zapadu na Karlovačku odnosno Jadransku aveniju, a na istoku bi trebala prelaziti Sarajevsku i preko novog mosta prelaziti Savu i spajati se u Žitnjaku na Radničku.

Bernardić smatra da razvoj prometnice treba ovisiti o prometnim potrebama i ne treba odmah očekivati njezinu potpunu izgradnju te je naglasio kako „Razvoj prometa na ovom dijelu grada zahtijeva da se odmah počne planirati i graditi kroz nekoliko faza kako u trenutku kada dođe do realizacije očekivanih i najavljenih projekata ne bi došlo do prometnog kolapsa.“

„Prvi razlog potrebe da se prestane sa zanemarivanjem ove prometnice je razvoj Sarajevske, gdje Grad očigledno kaska za državom, koja će prije riješiti pitanje nadvožnjaka preko ranžirnog kolodvora i spoja na obilaznicu, nego će Grad riješiti daleko jednostavniji zahvat izgradnje proširene Sarajevske uz tramvajsku prugu, a koja će predstavljati novu kvalitetniju vezu Zagreba, Velike Gorice i dalje Siska.” naglasio je Bernardić.

Ta prometnica zahtijevati će nove pravce za preusmjeravanje dijela prometa koji će gravitirati prema zapadnom dijelu Novog Zagreba i dijelom prema zapadnom dijelu Zagreba.

„Nije rješenje sav taj promet gurati na Aveniju Dubrovnik, osobito preko opterećenog križanja Avenije Dubrovnik i Holjevčeve. Drugi razlog je najavljena gradnja pete zgrade s 300 stanova u naselju Podbrežje čija će gradnja dovesti do novih prometnih potreba i treba osigurati mogućnost da taj dodatni promet nesmetano teče.“ istaknuo je Bernardić te naglasio kako osobito treba imati na umu činjenicu da će Sarajevska imati tramvajsku prugu, a da također tramvajsku prugu treba imati i Vatikanska, kao spoj od Sarajevske skroz na zapad preko Jadranske i Jarunskog mosta i produžene Vrapčanske do Horvaćanske, a u budućnosti i dalje.

„Ta bi tramvajska pruga i cesta puno značila ne samo za prostor između Podbrežja i Sarajevske, već spojem prelaska pruge u različitoj razini, dakle bez potreba za zaustavljanjem prometa prilikom dolaska vlaka, i za stanovnike Svete Klare i Botinca gdje je možda trenutno i najznačajniji rast stanovnika. Kada se ovako šire sagleda promet i to osobito javni tramvajski, jasno je koliko su glupe i besmislene tvrdnje ove gradske vlasti da ne treba graditi produženu Vrapčansku i Jarunski most nego da sve to treba negdje izmaknuti.“ rekao je Bernardić.

„Naravno da ne treba Vatikansku graditi odmah u punom profilu, ali treba odmah početi planirati pola profila i početi rješavati imovinskopravne poslove. To bi u ovom trenutku zahtijevalo rušenje svega 3-4 stambena objekta, koji su i sada stari i neodržavani i vlasnici ionako ne mogu ništa s njima obzirom da se nalaze u koridoru, no Grad ništa ne rješava. No, odmah s gradnjom pola profila treba planirati tramvajsku prugu koja bi se izvela barem između Sarajevske i Karlovačke, gdje bi bilo moguće izvesti i okretište do izgradnje mosta i spoja s Horvaćanskom.“ zaključio je Bernardić.