Stranka Fokus predlaže isplatu plaće u bruto iznosu!

I prije smo znali da mnoge europske zemlje imaju veća primanja nego što je to u Hrvatskoj, ali tek s uvođenjem eura smo potpuno osvijestili koliko smo zapravo siromašniji te da u usporedbi s drugima imamo puno niže plaće. Slovenci primjerice imaju za četvrtinu veće prosječne mjesečne prihode, u Italiji je to duplo, Nijemci imaju skoro tri puta više od nas, a Švicarci dobivaju čak 5 i pol puta više novaca od naših građana[i].

Slično tome, ljudi načelno znaju da plaćaju puno poreza i doprinosa državi, ali kako ti novci ne prođu kroz njihove račune, često ih ne doživljavaju svojim izravnim doprinosom. Upravo zato stranka Fokus poziva vladajuće da uvedu isplatu plaće u bruto iznosu. Bruto iznos plaće uključuje, uz neto plaću i porez na dohodak, prirez te doprinos za mirovinsko osiguranje. Sve to bi se i dalje plaćalo automatskim skidanjem s računa zaposlenika, ali bi prvo zaposleniku na račun „sjeo“ puni iznos te bi ga se time svaki mjesec podsjetilo koliko novaca zasluži i koliko od te ukupne sume ode državi.

To je ustvari novac građana i svatko bi trebao imati pravo da uz plaću na svoj račun primi i ukupan iznos javnih davanja. U Fokusu smatramo da je to dobro i za građane i za poslodavce i za državu u smislu jačanja odgovornosti i financijske pismenosti“ – smatra Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus te ističe kako Hrvatska ne treba odmah kopirati američki model isplate plaća radnicima u bruto iznosu, jer je u praksi bolje da u prvoj fazi bruto iznos bude automatski skidan s računa građana dok se ne postigne odgovarajuća financijska pismenost. Visoka razina financijske pismenosti građana, a čemu bi ovakav potez pridonio, je osnovni preduvjet za eventualnu daljnju liberalizaciju izbora koje usluge građani žele plaćati državi, a koje kupovati na slobodnom tržištu kako bi imali što veću slobodu upravljanja vlastitim novcem.

Automatizam skidanja s računa omogućuje zadržavanje potpune sigurnosti u trenutnom funkcioniranju sustava, ali će građani biti bolje osviješteni kolika su davanja državi pa sukladno tome i biti motivirani zahtijevati bolju uslugu. Poslodavci bi bili rasterećeni krivih predrasuda jer bi bilo jasnije koliko uistinu plaćaju radnike, a Fokus predlaže i da se razmotre potrebne izmjene zakona kako bi se na isti način moglo isplaćivati i „bruto 2“ iznos. Taj se dio, koji uključuje i doprinos za zdravstveno osiguranje, trenutno klasificira kao trošak poslodavca, iako je u stvarnom svijetu to sve zapravo plaća radnika. Što se tehničke provedbe tiče, u današnje vrijeme ovakva isplata ne bi trebala predstavljati velike implementacijske izazove.

Fokus je inače isplatu bruto plaće uveo kao jednu od svojih politika već prilikom osnivanja stranke i to je bila jedna od tema koju su zagovarali i uoči prošlih parlamentarnih izbora. Stranka je poznata po progresivnim politikama i stavovima, a vidi se to i na primjeru lokalnih sredina kojima su na čelu Fokusovi gradonačelnici i načelnici koji ukidaju prirez, smanjuju poreze, uvode transparentnost i na brojne druge načine zagovaraju razvoj i slobode u gospodarskom i svakom drugom smislu.

[i] https://tinyurl.com/3upspdjc