Susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije s kardinalom Bozanićem


Po završetku ljetnih susreta mladih u Domu sv. Martina na Malom Lošinju, u ponedjeljak 22. kolovoza ove godine započeo je Duhovno-formativni susret bogoslova Zagrebačke nadbiskupije završene treće, četvrte i pete godine formacije. Tema ovogodišnjeg susreta je Živjeti Kristovo svećeništvo u otajstvu Crkve, s osobitim naglaskom na sinodalnost kao poziv na zajedničko osluškivanje poticaja Duha Svetoga, boljeg upoznavanja biti Crkve i njezinog poslanja u svijetu. Susret koordiniraju vlč. Ivan Lukić, vlč. Toni Potrebić, a uz njih je prisutan i vlč. Andrija Miličević.


U prvom dijelu susreta bio je nazočan zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na spomendan Blažene Djevice Marije Kraljice Kardinal se susreo s bogoslovima koji su podijelili svoja iskustva pastoralnog praktikuma i ljetnih kampova. Također, iznijeli su i svoju perspektivu promišljanja o onome što ih čeka u budućnosti. Predslaveći svetu misu, Kardinal je u propovijedi govorio o primjeru Blažene Djevice Marije koja je također postavljala brojna pitanja o vlastitoj budućnosti, ali je uvijek bila spremna pozitivno odgovoriti na Božji poziv i u povjerenju se predati Božjoj volji. Koristeći se riječima koje je Bog preko anđela uputio Mariji: „Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga“ (Lk 1, 30), Kardinal je pozvao bogoslove da se hrabro odazovu na Božji poziv i da se ne boje izazova koji su pred njima.

Drugog dana uz zajedničku euharistiju, kardinal Bozanić imao je susrete s bogoslovima, a posebno s kandidatima za primanje svetog reda đakonata. Tom je prigodom kandidatima priopćio datum i mjesto đakonskog ređenja – 8. listopada 2022. godine u Župi sv. Ivana XXIII. pape, Zagreb – Dubrava.
Nakon toga Kardinal se uputio prema Zagrebu kako bi mogao sljedećeg dana otputovati za Rim. U Rimu će 27. kolovoza sudjelovati na Konzistoriju tijekom kojeg će papa Franjo kardinalskom zboru priključiti nove kardinale. Nadalje, 29. i 30. kolovoza sudjelovat će na sastanku kardinala kojemu će predsjedati papa Franjo.