U Bistri 10 i 11.9. – BISTRANJSKA ČUŠPAJZIJADA

Dani Bistre se slave u rujnu mjesecu, a središnji dio zabave je Bistranska čušpajzijada. Danijel Drviš načelnik općine Bistre nam je rekao: “Zadovoljstvo nam je predstaviti vam BISTRANSKU ČUŠPAJZIJADU gastronomsko&zabavnu i društvenu manifestaciju u Bistri u sklopu 16. Dana Bistre u organizaciji Općine Bistra.
Čušpajzijada ove godine obilježava svoje četvrto izdanje i promovira se u ambasadora
kvalitetne, zdrave, domaće hrane i dobre zabave. Prošle smo godine okupili 19 ekipa, a ove
godine očekujemo 30 ekipa po pet članova, koji će se natjecati u pripremanju čušpajza
inspiriranih našim zagorskim bistranskim zavičajem i lokalnom kuhinjom. S obzirom na to da je naziv manifestacije BISTRANSKA ČUŠPAJZIJADA pripremili smo popis od osam jela koja se mogu kuhati, a kasnije ih svi mogu degustirati. Neka od jela koja će se pripremati su: čušpajz od poriluka, čušpajz od graha, čušpajz od graška, čušpajz od mahuna, čušpajz od gljiva, čušpajz od kisele repe, čušpajz od ričeta, …”.

Ocjenjivački žiri: Tomislav Špiček, Karmela Vukov Solić i Željka Klemenčić

Gastronomsko – zabavni program održat će se 10. rujna 2022. na prostoru kamenolomau Gornjoj Bistri praćen ocjenjivačkim žirijem koji čine: kulinarski chef Tomislav Špiček, gospođa Karmela Vukov-Colić bivša televizijska i radijska voditeljica, treća članica žirija je gospođa Željka Klemenčić, vlasnica portala mrvica.hr, dugogodišnja članica žirija show-a 3,2,1, kuhaj i Stjepan Lešnjak, predsjednik Udruge kuhara bistranskog kraja.

Namirnice za čušpajz uzgojene na području Bistre – od domaćih OPG-a

Mjesto održavanja je stari kamenolom u Gornjoj Bistri, koji se ujedno nalazi u rubnom
području Parka prirode Medvednica i jedan je od glavnih komunikacijskih i prilaznih pravaca na utrke Snježne Kraljice. Važna karika u razvoju Bistre i njegovog identiteta je položaj i suradnja s gospodarstvenicima i OPG-ovima s područja Bistre. Tako su sve namirnice biljnog podrijetla za pripremu čušpajza uzgojene na području Općine Bistra od lokalnih OPG-ova, a meso koje će se koristiti uzgojeno je na farmama u Zagrebačkoj županiji. Polako slažemo jednu zdravu, ekološku i raznovrsnu priču koja, sigurni smo, neće proći neopaženo u medijima i među posjetiteljima.

Osigurane bogate nagrade vrijedne preko deset tisuća kuna

Za natjecatelje su osigurane bogate nagrade u vrijednosti od preko deset tisuća kuna.
Uz živu glazbu, koktel bar, animacijski program za djecu s likovnom radionicom i face
paintingom, vjerujemo da će ova manifestacija dobiti i svoj medijski prostor kako bi za našu manifestaciju mogli čuti u svakom dijelu lijepe naše Hrvatske!