U crkvi sv. Nikole u Krapini predstavljena brošura povodom 120. obljetnice župe

 

U sklopu obilježavanja 120. godišnjice izgradnje i posvete crkve sv. Nikole u Krapini, u subotu je u crkvi predstavljena brošura “Župna crkva sv. Nikole biskupa u Krapini”. Župnik župe sv. Nikole, Davor Štuljan, istaknuo je kako je crkva sv. Nikole srce Krapine.

– Prisutna je u svim fotografijama i razglednicama. Zato smo se i okupili u crkvi, jer slavimo njezin jubilej – rekao je Štuljan te dodao kako crkva nije samo umjetničko djelo, ona je Božji dom i duhovni dom svih onih koji tamo žive.

– Ona je majka svih nas, jer mnogi od nas ovdje su kršteni, mnogi su primili sakramente Svete pričesti i Krizme, mnogi su ovdje izrekli svoje bračne zavjete, mnogi obnovili svoju vjeru – rekao je župnik Štuljan, pri čemu je istaknuo kako je već dosta toga napisano o samoj crkvi i Krapini, no ipak se osjetila potreba da se sve zajedno stavi u jedne korice.

Kako je istaknuo, knjiga ponajprije govori o crkvi, no ima poglavlja o gradu Krapini, najvažnijim godinama, ljudima, o staroj crkvi ali i o starim župnicima.

Istaknuo je kako je knjiga opremljena predivnim fotografijama koje su većinom napravljene posebno  za ovu knjigu, i pritom zahvalio svima koji su na bilo koji način radili na knjizi.

– Ona sigurno ima nekih nedostataka, pronaći će se neka zamjerka, ali vjerujem da će se u budućnosti na ovim tekstovima i fotografijama graditi možda jedna veća, opširnija knjiga – rekao je Štuljan.

Krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović kazao je kako mu je posebno zadovoljstvo prisustvovati predstavljanju brošure tim više što se se događa u ovoj godini kada Krapina  slavi svoj 830. rođendan.

– Ovo je najljepša uvertira u vrijeme koje nam dolazi, vrijeme obilježavanja Dana Grada – rekao je gradonačelnik te nastavio.

– Ponosni smo na našu tradiciju, ponosni smo na našu povijest. Da bi uopće mogle generacije koje će doći iza nas, znati nešto o povijesti, ovakve knjige, monografije, najbolji su način da informacije dođu do tih  generacija  – dodao je gradonačelnik Gregurović uz zahvalu župniku Štuljanu što je 830. rođendan Grada obogatio na ovakav način.