U Zaprešiću predavanje povodom obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune

Predavanje i radionica u Vršilnici povodom obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune

Povodom obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune, a koji je započeo u Klanjcu prigodnom izložbom i puntanjem seljaka te se nastavio izložbom u Krškom.

Ovaj vikend zabilježili smo puntanje kmetov pri Gupčevoj lipi u Stubici, a sve u pripremi za prikaz Seljačke bune koja će biti u subotu 11.2.2023. godine u Stubici.

Shodno tome, Muzej seljačkih buna u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Zaprešiću u srijedu 15. veljače u 17 sati u Vršilnici u Zaprešiću organizira edukativni program pod nazivom S Gregorićem i Gupcem za pravdu.

Gregorić, Ilija, hrvatski ustanik i vrhovni vojni zapovjednik ustaničkih postrojba (Ribnik kraj Karlovca, oko 1520 – Zagreb, između lipnja i prosinca 1574). Spašavao se bijegom iz osmanskog zatočeništva 1545. i 1568. pa je zato stekao nadimak Prebeg. Približno od 1550. obitavao u mjestu Brdovec (Susedgrad), gdje je bio vlasnik zemljišnoga posjeda. Bavio se trgovinom i služio kao vojnik na pograničnim područjima. Posjed mu je preoteo gospodar susedgradskoga vlastelinstva F. Tahi. Ustanici u hrvatsko-slovenskoj seljačkoj buni izabrali su ga (1572), zbog njegova iskustva u vojnoj službi, za svojega vrhovnoga zapovjednika. Izradio je vojni plan kretanja ustaničkih postrojba i sam zapovijedao središnjim dijelom seljačke vojske, a cilj mu je bio proširiti ustanak na slovenski teritorij »do mora«. Neuspjeh s uključenjem žumberačkih uskoka i vojni porazi u bitkama kod Krškoga (5. II. 1573) i Šentpetra (Bistrice, 8. II. 1573) spriječili su djelotvorno provođenje njegova plana. Uhićen je u pokušaju bijega oko 20. II. 1573. nedaleko od Jasenovca i sproveden u Beč. U lipnju 1574. vraćen je u Hrvatsku i pogubljen u Zagrebu.

 

Voditeljica Muzeja, Vlatka Filipčić Maligec i kustosica Lidija Kelemen održat će kraće predavanje o Seljačkoj buni, s posebnim naglaskom na pitanje socijalne pravde za koju su se nekoć borili seljaci, a koja je aktualna i u suvremenom društvu.

Nakon predavanja svi zainteresirani moći će sudjelovati u radionici koja prati tragove Seljačke bune iz 1573. godine.

Muzej seljačkih buna tijekom veljače organizira mnoga događanja i programe koji su dio obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune, a koje smo već djelomično i naveli.

Tako su osigurana besplatna stručna vodstva, organizirane su radionice, i izložba „Seljačka buna u djelima Zorislava Drempetića Hrčića“, direktora Muzeja seljačkih buna te prvog ravnatelja Muzeja Hrvatskog zagorja.

Dodajmo još i kako će u Vršilnici 18.02. u 19:00 biti otvorenje izložbe slika velikih formata autora Čede Ostreša na temu Seljačke bune, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću.

Projekt je realiziran uz podršku Grada Zaprešića i Turističke zajednice grada Zaprešića, a najavu događanja možete pronaći i u posljednjem broju mjesečnika Zaprešić na 19. stranici https://bit.ly/3lgrOUe i na portalu icz.hr https://bit.ly/3HDyKCl