Veliko priznanje za rad i aktivnost: Međimursko veleučilište u Čakovcu domaćin sjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola

Međimursko veleučilište u Čakovcu dobilo je još jedno veliko priznanje za rad i aktivnost. Iako je sjedište Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske u Zagrebu gdje se najčešće održavaju sjednice, MEV je zahvaljujući svojoj aktivnosti i radu unutar Vijeća u srijedu bio domaćin predstavnicima hrvatskih veleučilišta i visokih škola na 21. redovnoj sjednici Vijeća.

Na dnevnom redu sjednice, koja se održala u dvorani nedavno otvorenog Centra održivog razvoja, bio je tijek donošenja dva ključna zakona vezana uz visoko obrazovanje, Zakon o visokom obrazovanju i znanosti te Zakon o kvaliteti u visokom obrazovanju i znanosti. Riječ je o zakonima koji će imati velik utjecaj na veleučilišta pa je ova tema bila u fokusu sjednice Vijeća.

Zadovoljstvo što je Međimurskom veleučilištu pripala čast da organizira ovu sjednicu Vijeća izrazio je i dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan.

– S obzirom da se sjednice Vijeća rijetko održavaju van Zagreba, ovo je veliko priznanje radu Međimurskog veleučilišta. Nedavno smo u Čakovcu održali i Odbor javnih veleučilišta na kojem smo dali potporu novom Zakonu koji ide na ruku stručnim studijima – pojasnio je dekan Klopotan.

Naime, novi zakon ispravit će dugogodišnju nepravdu prema studentima stručnih studija kojima će nakon završetka diplomskog stručnog studija pripasti titula magistra, jednako kao i njihovim kolegama sa sveučilišta.

Bez obzira što je ove godine zabilježen pad broja maturanata i upisa u srednje škole, Međimursko veleučilište ove je godine na istoj razini kao i prošle. Naime, popunjeno je otprilike 70 posto upisne kvote, a dekan Klopotan očekuje da će se u prvom upisnom roku neki studijski programi popuniti.

Da je nakon promjene zakona izgledno da će budućim studentima upis stručnih studija koji su u ovom trenutku vrjedniji za hrvatsko gospodarstvo biti još privlačniji potvrdio je i predsjednik Vijeća doc.dr.sc. Damir Jugo.

– Jako pazimo i brinemo o stručnim studijima i njihovoj poziciji u sustavu visokog obrazovanja. Sada su upisi i znamo da nam demografska struktura i kretanja baš i ne ide u prilog, no vjerujem da će izmjene zakona koje idu u prilog veleučilištima pozitivno utjecati na upise – rekao je Jugo.

Studenti veleučilišta nakon izmjena spomenutih zakona moći će bez ograničenja nastaviti studije na poslijediplomskoj razini, pa čak i na doktorskoj.

– Više nema razloga da se iracionalno daje prednost sveučilišnim studijima, nego da se biraju stručni studiji koji su u ovom trenutku za hrvatsko gospodarstvo vrjedniji, prvenstveno jer daju konkretna znanja i vještine koji studentima omogućuju da se odmah po završetku studija uključe na tržište rada – pojasnio je Jugo.

Inače, Međimursko veleučilište u Čakovcu i dekan Klopotan kontinuirano rade na većoj vidljivosti studenata stručnih studija i razvijaju dodatne aktivnosti što je jedan od razloga zašto je izabrano za domaćina sjednice Vijeća. To je bila prilika da se dekani i dekanice iz cijele Hrvatske upoznaju s radom MEV-a, novim Centrom održivog razvoja i suvremeno opremljenim laboratorijima.

Dekan Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru doc.dr.sc. Željko Sudarić naglasio je da, kako Vijeće, tako i Odbor javnih veleučilišta, podržavaju Međimursko veleučilište i njihov razvoj.

– Nadamo se da ćemo u budućnosti prije svega, zbog ovog novog zakona koji je trenutno u saborskoj proceduri i MEV i sva ostala veleučilišta u Hrvatskoj imati veće i bolje upise studenata, odnosno da će mladi ljudi izabrati stručne studije kako bi se razvijali u svom poslovnom i budućem svijetu – kazao je Sudarić.