Vodice: ministrica Vučković obišla opožareno šibensko područje

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u srijedu, 20. srpnja 2022. godine, u nazočnosti župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, gradonačelnika Vodica Ante Cukrova, zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Danijela Milete te načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Darka Dukića obišla dio poljoprivrednih gospodarstava oštećenih u požaru koji je prošloga tjedna zahvatio više od 3300 hektara područja Grada Šibenika, Vodica te mjesta Zatona i Rasline.  

Na navedenom području zahvaćenom požarom nalazi se 137 poljoprivrednih gospodarstava te oko 413 parcela upisanih u ARKOD. Prema prvim procjenama opožareno je oko 95 hektara poljoprivrednih površina, u prvom redu maslinika, vinograda te nasada smokve i badema, a zaprimljene su i dojave o štetama na više pčelinjih zajednica.

Ministrica Vučković danas je obišla dio pogođenih poljoprivrednih gospodarstava te naglasila kako će poljoprivrednicima koji imaju štete od požara na raspolaganju biti Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofama te potvrdila kako će Vlada u suradnji sa županijom razmotriti mogućnost dodatne pomoći poljoprivrednicima u nadoknadi dijela izgubljenog prihoda, kako bi se u najkraćem mogućem roku obnovila poljoprivredna proizvodnja.

Dodala je i kako su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva obašli pogođena poljoprivredna gospodarstva već u prvim danima nakon požara te će i dalje biti prisutni na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima, pri čemu će, iako su administrativne procedure posljednjih godina maksimalno pojednostavnjene, svaki poljoprivrednik pojedinačno dobiti svog savjetnika za ispunjavanje dokumentacije za mjere pomoći.

Nakon obilaska terena ministrica Vučković je održala press konferenciju u sjedištu JVP Vodica i DVD Vodice.