Zavičajna galerija u Ruševu privodi se kraju, nedostaje još 40 tisuća kuna za otvorenje cijelog objekta

Iseljeni Slavonci pozivaju na gradnju zavičajnih muzeja da se ne zaboravi od kuda su iselili

 

 

Brojke o iseljavanju, posebice iz Slavonije, su neumoljive, a uskoro bi se moglo dogoditi da više Slavonaca živi u inozemstvu, nego u Hrvatskoj. Novopečeni iseljenici,  već su zasnovali i obitelji izvan granica Lijepe naše (ako pak s njom nisu iselili), tako da stasava i druga generacija izvan domovine.

Da bi ljepotu i baštinu, te narodne običaje koje ima Slavonija, posebice njezin središnji dio smješten u Požeškoj kotlini, dobro znanu kao Zlatna dolina, spasio od zaborava, iseljenici su se pokrenuli i inicirali jednu hvale vrijednu akciju. Riječ je o izgradnji zavičajnih muzeja i galerija, među prvima koja je u mjestu Ruševu (istok Požeško slavonske županije) iz kojega se iselilo gotovo svo stanovništvo mlađe od 35 godina.

Uz članove dijaspore iz Danske, Njemačke i Švicarske koji su pomagali ovu inicijativu svojim donacijama, veliki broj volontera Udruge Put Ruševo dragovoljnim radovima i angažmanom na „terenu“ je pripremalo sve za početak projekta Zavičajnog muzeja.

Već smo ranije pokrenuli obnovu stare općinske zgrade u Ruševu koja datira iz 19. stoljeća kako bi napravili osnovu za Zavičajni muzej i galeriju, ali i spasili ovo velebno zdanje od propadanja i uništavanja pod zubom vremena i nemara. Cijeli projekt vode volonteri – iseljenici, uz rijetke članove njihovih obitelji preostalih u Slavoniji, točnije za ovaj projekt u Ruševu, okupljeni u Udrugu Put. Ono što je preostalo jeste prikupiti 40.000 tisuća kuna da se sve stavi u funkciju kako bi ovaj projekt konačno ugledao svjetlo dana – kazao je Kruno Kaić, koji živi u Danskoj te je danas umirovljeni poduzetnik hrvatskih korijena, član i savjetnik  Udruge te inicijator otvaranja galerije u Ruševu.

Ovaj projekt koji je krenuo iz Ruševa cilje u prvom redu finalizirati gradnju zgrade i otvaranje Zavičajne galerije Ruševo, a svi dosadašnji radovi i aktivnosti plod su volonterskog rada iseljenika i rijetkog domicilnog stanovništva, kao i prikupljenih donacija.

Procjena je kako bi za završetak ovod dijela projekta trebalo još 40.000 kuna, koje se i dalje prikupljaju donacijama, a ovim putem pozivaju sve ljude dobrog srca da podrže njih projekt i pomognu već i s jednom kunom donacije za nastavak aktivnosti.

Sredstva se mogu uplatiti na račun HR3723860021119018279 (Podravska

banka); za uplate iz inozemska SWIFT (BIC) broj PDKCHR2X. Udruga građana “Put, istina i život”, Ruševo 91, 34350 Čaglin