Zašto koristiti bicikl?

 

Projekt „RAIL RIDE – Izgradnja biciklističke staze uz željezničku prugu“ osigurava izgradnju kvalitetne biciklističke infrastrukture koja povezuje zapadni i istočni dio općine Brdovec. Biciklisti sad mogu voziti ovim zasebnim koridorom, u većem dijelu izgrađenom bez ikakve kolizije s drugim prometom, što značajno povećava sigurnost prometovanja.

Zašto koristiti bicikl?

Prednosti biciklizma su mnogostruke. Bicikl daje korisnicima mnogo veću slobodu u odnosu na ostale načine prijevoza. Biciklist može stati u trenutku kad poželi te uživati u krajoliku i dodatnim sadržajima bez razmišljanja o gužvi na cestama. Biciklizam također utječe na blizak okoliš svakoga od nas, omogućujući ljudima neposrednije komuniciranje s okolinom i smanjujući ukupnu prometnu buku. Tako su uz biciklističku cestu na nekoliko mjesta postavljene info table koje prikazuju najznačajniju kulturnu baštinu u okolici, a planirano je i postavljanje drugih dodatnih sadržaja koji će obogatiti iskustvo korištenja ove prometnice. Biciklistička odmorišta pružaju mogućnost kraćeg predaha biciklistima, od čega je na četiri odmorišta s pametnim klupama omogućeno i punjenje električnih uređaja te provođenje osnovnih popravaka na biciklima.

Osim toga, bicikl je vrlo ekonomično prijevozno sredstvo. S obzirom na trendove u cijenama goriva, troškovi prijevoza u kućanstvima znatno rastu. Iako redovito korištenje bicikla nema utjecaj na troškove posjedovanja automobila, jer ljudi koji posjeduju automobile i dalje imaju njihov trošak održavanja, zamjena korištenja automobila biciklizmom na kraćim putovanjima može znatno pridonijeti smanjenju troškova za gorivo i parkiranje vozila. Iz perspektive društva, trošak biciklizma kroz prizmu izgradnje i održavanja infrastrukture, zagušenja prometa te buke i emisije plinova vrlo je nizak i mnogo isplativiji za lokalnu zajednicu od troška cestovne infrastrukture.

Korištenje bicikla pruža i brojne prednosti za zdravlje pojedinca, jer je tjelesna aktivnost uspješan način poboljšanja zdravstvenog sustava i smanjenja stresa. Također, biciklizam je sigurna prometna aktivnost, osobito u slučaju odvojene infrastrukture, gdje nema kolizije u prometu. Zanimljivo je da se pokazalo i da porast broja biciklista ne povećava broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti, već se zbog stečenog iskustva biciklista broj nesreća smanjuje s porastom udjela biciklističkog prometa.

Za kraj, važno je reći: vožnja bicikla vrlo je ugodna. Biciklizam je lakši oblik tjelovježbe i dobar način gubitka prekomjerne težine, pa može poboljšati zdravlje tijela i uma, a upravo taj osjećaj lakoće vožnja bicikla i pruža. Zato ga već godinama svakodnevno koriste brojni stanovnici naše općine. Sada, s poboljšanom infrastrukturom, njihovo će korištenje postati još lakše i sigurnije.

 

Problematični aspekti koji bi ipak mogli nepovoljno utjecati na odabir bicikla kao prijevoznog sredstva za mnoge su pojedince udobnost korištenja, osobito pri nepovoljnim vremenskim prilikama te stečene navike korištenja osobnih automobila i za prolazak najmanjih udaljenosti. Međutim, tim je problemima lako doskočiti.

Česti problem kod odlučivanja o prijevoznom sredstvu kod mnogih predstavljaju vremenski uvjeti. Vožnja bicikla ljeti i u povoljnim vremenskim uvjetima vrlo je ugodna, ali mnogi zaziru od takvog kretanja pri niskim temperaturama i padalinama, odnosno u hladnijem dijelu godine. Kako bi se olakšala odluka o vožnji bicikla i kod takvih uvjeta, građani bi trebali naučiti sve o mogućnostima korištenja odgovarajuće opreme.

Primjerice, opremanje bicikla blatobranima, štitnikom za lanac te pokrivanje istoga ako je izložen padalinama znatno olakšava bicikliranje. Osim toga, za loše vrijeme potrebna je i odgovarajuća odjeća. Takva između ostalog uključuje vodootporne jakne, kabanice, navlake za cipele te rukavice, a značajnu zaštitu pruža i biciklistička kaciga. Vožnja po kiši možda izgleda neugodno, ali u stvarnosti ne stvara toliko problema dobro opremljenim korisnicima, što su dokazali stanovnici skandinavskih zemalja koje koriste bicikl kao svakodnevno prijevozno sredstvo unatoč bitno nepovoljnijim klimatskim uvjetima, uključujući i snježne padaline.

Mnoge od korištenja bicikla odvraća i vožnja po mraku. Pri takvim vremenskim uvjetima važno je misliti i na sigurnost te se opremiti svjetlima i reflektirajućom opremom. Korištenje modernih svjetala čini ovu vožnju sigurnijom, čak i u dijelovima infrastrukture na kojima je prisutan mješoviti promet, jer su vozači oprezniji kad ugledaju svjetla.

Što se tiče navike da se koristi automobil, veći bi se broj kratkih vožnji vrlo lako mogao zamijeniti korištenjem bicikla, čak i odlazak u kupnju. Iako biciklisti tijekom svakog posjeta trgovini manje kupuju u usporedbi s korisnicima automobila, oni češće odlaze u kupnju, što znači da se više kreću i borave među ljudima.

Slično vrijedi i za putovanje do stanice javnog prijevoza, gdje se najčešće osobnim vozilom dolazi do kolodvora ili stajališta. Nova biciklistička cesta povezuje upravo stajališta javnog prijevoza, a na njima je povećan i broj stalaka za bicikle kako bi se zadovoljile rastuće potrebe biciklista. Odlična je mogućnost daljnjeg prijevoza korištenje usluge prijevoza bicikla vlakom HŽ Putničkog prijevoza (https://www.hzpp.hr/prijevoz-bicikala). Na taj se način produljuje doseg svakog biciklista, a i po odredištu se može koristiti vlastiti bicikl. To je u praksi model javnog prijevoza pod nazivom „BiTiBi“ (eng. Bike&Train&Bike – Bicikl&Vlak&Bicikl), koji se sastoji od početnog putovanja biciklom do stanice javnog željezničkog prijevoza, putovanja vlakom te završetka putovanja ponovno biciklom. Ovaj model putovanja se pokazao izrazito efikasan u zemljama poput Njemačke, Engleske, Nizozemske, Belgije i Italije, a glavne prednosti su brz način putovanja prema odredištima u velikim gradovima, niska cijena prijevoza, poboljšanje zdravlja i nulta emisija stakleničkih plinova.

U svakom slučaju, oni koji sumnjaju u mogućnost korištenja bicikla u svom svakodnevnom životu mogu krenuti od malih stvari. Isprobajte biciklističku stazu! Pokušajte proći barem manji dio da vidite kako izgleda promet bez buke i smetnji. Upoznajte svoje mjesto iz druge perspektive, a uz to i druga mjesta naše općine. Mogućnosti su velike, a odsada i – ostvarive.

 

Ukupna vrijednost projekta “RAIL RIDE” – Izgradnja biciklističke staze uz željezničku prugu iznosi 9.850.995,52 kn, od čega su bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda 7.675.734,92 kn, a sredstva Općine Brdovec 2.175.260,60 kn. Opći je cilj projekta izgradnja biciklističke infrastrukture namijenjene javnoj uporabi na području Općine Brdovec, a osnovni pokazatelj: Nove i nadograđene biciklističke trake bit će ispunjen u duljini od 7,09757 km.