Anđela Cirkveni, načelnica općine Pušća

Ne možemo se igrati sudbinom svoje djece i prihvaćati obećanja bez pokrića, znanja i realiziranih postignuća

Razgovarali smo s načelnicom Cirkveni koja ide pred građane općine Pušće po povjerenje za novi mandat.

PRIGORSKI KAJ: Načelnice, vrijeme izbora je ovdje, Vaš osvrt?

Anđela Cirkveni: Pozdravljam sve čitatelje Prigorskog kaja koji su me imali priliku upoznati posljednjih desetljeća, ne samo u izbornim godinama, već i tijekom svih događanja.Njih je, na zadovoljstvo svih nas bilo jako puno, a najviše u prigodama otvaranja završenih projekata u našoj općini Pušći.

Kada sam postala načelnica, prihvatila sam veliku obavezu i posao koji je bio ispred svih nas. Imali smo tako malo, ali imali smo volju i viziju graditi više, stvarati bolje. To nam je i krenulo za rukom. Korak po korak, kretali smo se prema razvijenijem mjestu, imajući na umu da će ovdje jednog dana živjeti naša djeca, unuci i generacije koje dolaze iza. Dali smo perspektivu jednom malom mjestu, učinivši ga mjestom za odmor i za uživanje. Učinili smo ga i mjestom jednakih mogućnosti, u kojem su sigurni prvi koraci. Naša Pušća je danas mjesto gdje se stvaraju temelji budućim generacijama, gdje se cijeni rad, gdje se ulaže u mlade, gdje se stvaraju nove ideje te mjesto solidarnosti i brige za starije. Put koji smo prolazili zajedno nije bio lagan, ali je imao dobru i svijetlu budućnost. Nismo gledali tko je koje političke opcije, već smo ujedinjeni krenuli raditi za dobrobit svih nas. Tako, danas imamo mjesto koje može biti primjer drugima, koje je prema indeksu razvijenosti u sedmoj skupini, odnosno na 108. mjestu od 555 općina i gradova na području Hrvatske. Zahvaljujem svim svojim mještankama i mještanima, bez čije potpore svi ovi rezultati ne bi bili mogući.

Zahvaljujem i redakciji Prigorskog kaja, koja je godinama pratila i prenosilavrijedne informacije, planove za razvoj i napredak, a u konačnici i spomenute uspješno realizirane programe i projekte, koji su ostvareni za dobrobit i poboljšanje kvalitete života svih stanovnika Pušće.

Pred svake lokalne izbore uvijek sam podnosila detaljno izvješće o obećanome i realiziranome u proteklom četverogodišnjem razdoblju. Tako ću i ovog puta. Transparentno i jasno sam obavještavala o svakom ostvarenom ili započetom programu i projektu. Smatram kako je neupitna obaveza podnijeti upravo takvo izvješće, biračima koji su mi dali svoje povjerenje. Stoga su obećani i realizirani programi moja zahvala onima koji su svojim glasom na biralištima omogućili nastavak razvoja naše općine. Jer, temeljne smjernice razvoja koje smo postavili na samom početku, ostale su iste i danas.One su osiguranje kvalitete života stanovnika, temeljene prvenstveno na razvoju komunalne i društvene infrastrukture, a sukladno tome, razvoju i napretku gospodarstvenih, društvenih, sportskih i kulturnih događanja.

U skladu s čvrsto definiranim i objektivnim razvojnim smjernicama, radili smo na velikim i malim kapitalnim projektima. Kao načelnica općine Pušća, to sam do danas dokazala višestrukim postignućima. No, ne pripisujem sebi zasluge za sve rezultate i ostvarene projekte. Sve što je napravljeno, napravljeno je zajedničkim radom i suradnjom s općinskim vijećnicama i vijećnicima te vrijednim zaposlenicama općine, kako bi život svima bio olakšan i bolji, a najviše nerođenoj djeci koja će tek postati stanovnici Pušće.Još jednom, hvala svim mještankama i mještanimaopćine Pušća.

Prigorski kaj: Imate izazivače – HDZ Filip Bernardić i SDP Anđelko Ždravac?

Anđela Cirkveni: Drago mi je da se u Republici Hrvatskoj poštuje svih pet temeljnih prava europskog izbornog naslijeđa, a to su opće pravo glasa, jednako pravo glasa, slobodno pravo glasa, tajno pravo i neposredno pravo glasa.

Opće pravo glasa znači da svaki pojedinac ima pravo birati i biti biran. Sretna sam da živimo u vrijeme pune, prave demokracije, koja omogućuje svima pravedno natjecanje na izborima. Najbolju ili najboljeg kandidata, prepoznat će birači na izborima.

 Prigorski kaj: Još niste objavili kandidaturu, ali vjerujemo da idete pred birače.S kojim projektima i programom?

 Anđela Cirkveni: Nisam objavila kandidaturu, ali idem u utakmicu sa svim protukandidatima koji se kandidiraju za načelnika/načelnicu.Izaći ću pred birače kao što sam već ranije napomenula, s detaljnim izvješćem o izvršenom u proteklom  razdoblju i najavom nastavka započetih i novih projekata za novo mandatno razdoblje.

S obzirom na činjenicu da je prošlu godinu obilježilo teško razdoblje izazvano pandemijom,  a potom i potresom koji nije zaobišao i neke dijelove općine Pušća, dok isto traje i u ovoj godini, postavljeni su veliki izazovi pred nas.

Kako bi olakšali troškove, ukinuli smo porez na potrošnju, odlučni pomoći u očuvanju radnih mjesta za ona područja koja su najteže pogođena krizom. Isto tako, odlučili smo tijekom ove godine subvencionirati poljoprivrednike s 40 tisuća kuna, temeljem njihovih zahtjeva za sadnju vinove loze, osjemenjivanjem krava, pokrićem premije osiguranja poljoprivrednih usjeva, sufinaciranjem projekata za aplikaciju za sredstva EU, subvencioniranjem kupnje prva tri grla krupne stoke za domaćinstvo, kao i za zadržavanjem teladi za daljnji uzgoj goveda.

Važno je napomenuti kako nikome nismo uskratili dosadašnje subvencije. Umirovljenici i dalje dobivaju dar za Božić i Uskrs,dok oni stariji od 65 godina besplatni prijevoz.Stipendiranje učenika i studenata te subvencioniranje njihovog prijevoza smatramo neupitnim.Osnovnoškolci i dalje imaju besplatne školske obroke, plaćamo učiteljicu u produženom boravku, besplatne radne bilježnice, besplatnu školu plivanja, subvencioniramo i dalje Školu u prirodi. Najmlađima i dalje subvencioniramo boravak u dječjem vrtiću u iznosu od 60 do 100 posto, a za njih uređujemo dječje igralište s novim spravama i sjenicom. Za svaku novorođenu Pušćanku ili svakog novorođenog Pušćana izdvajamo 1500 kuna. Od sljedeće godine, u novom proračunu ćemo povećati taj iznos na 2000 kuna.

U potresu je potpuno stradala kuća četveročlane obitelji u Stanišakovom jarku. Dok ne počne obnova, temeljem Zakona o obnovi potresom zahvaćenog područja, pomogli smo nabavkom potpuno opremljenog stambenog kontejnera. U tijeku je dobava stambenog kontenjera za našeg stanovnika u Kuriji Rauch. Izvršene su sve pripreme na terenu i isti se može postaviti. Također, izdvajamo sredstava za sedmodnevni boravakdesetero djece, u ljetnom kampusu Crvenog križa u Selcu.

Od komunalne infrastrukture moram spomenuti cjelovitu rekonstrukciju vodovodne mreže i asfaltiranje ceste Stanišakov jarek, te Dubrovačke ceste u naselju Dubrava Pušćanska, ceste Voćarska u naselju Hrebine, preasfaltiranje odvojka Zagrebačke ceste i ulice Josipa Milića u Pušćanskom Hruševcu.

DVD-u Marija Magdalena Općina je nabavila opremu za spašavanje s visina i iz dubina, vatrogasnu opremu za svakog članate završila rekonstrukciju vatrogasnog doma.Koristim ovu priliku kako bih zahvalila svim članovima DVD-a Marija Magdalena na nesebičnoj pomoći građanima Petrinje, stradalima u potresu.

 Prigorski kaj: Koje biste projekte izdvojili kao posebno značajne, a koje treba dovršiti?

 Anđela Cirkveni: Započeli smo dogradnju Osnovne škole sa Zagrebačkom županijom, projekt je vrijedan 14 milijuna kuna.Iako sagrađena 2002. godine, zbog porasta broja djece, proširujemo sa šest novih učionica, ali i omogućujemo učenicima i učiteljima jednosmjenski rad škole primjeren Europskim standardima. Nova školska godina, 2021.-2022., započinje u novoj-staroj školi! Bit će rekonstruirano i uređeno školsko igralište.

 Krenuli smo s energetskom obnovom Kulturno-turističkog centra, zamjenom stolarije. Projekt je vrijednosti 623 tisuće kuna. Provedena je javna nabava i izabran najpovoljniji izvođač. Prošle godine napravljeno je novo krovište.

 Za projekt Biciklistička staza ITU sustava biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb i okolice potpisan je Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Vrijednost projekta je 8.511.543,00 kuna, od toga bespovratna sredstva su 7.234.811,55 kuna.

Uskoro kreću radovi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže.U ovoj fazi izgradit će se 5174 metra kolektora odvodnje i izvesti 150 priključaka koje stanovnici neće morati platiti. Istodobno se radi na ishođenju građevinske dozvole za 3. i 4. fazu izgradnje.

Ovdje sam navela samo neke od projekata koji su ili pred završetkom ili pred početkom realizacije. Imamo još puno programa koje bih rado predstavila tijekom kampanje.

 Prigorski kaj: Neki problemi poput popusta javnog prijevoza ipak ostaju iz mandata u mandat?

Anđela Cirkveni: Na žalost, mi kao lokalna uprava i samouprava nemamo utjecaj na projekt koji smo svi u Zagrebačkoj županiji svesrdno podržali i željno iščekujemo njegovu daljnju realizaciju. Osnovano je Društvo Integrirani promet zagrebačkog područja d.o.o.Društvu je 2017. godine kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ dodijeljeno bespovratnih15,9 milijuna kuna za izradu 1. i 2. faze Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije. Masterplan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, strateški je plan dugoročnog razvoja prometnog sustava aglomeracijskog područja za oko 1,25 milijuna stanovnika, koji treba omogućiti veću prometnu dostupnost, veću mobilnost stanovništva i veću sigurnost u prometu.

Nakon što je 20. travnja 2020. godine strateški dokument Master plan prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije usvojen na sjednicama predstavničkih tijela grada Zagreba i županija,  omogućeno je apliciranje za korištenje fondova EU za realizaciju prometnih projekata te daljnji napredak projekta Integriranog prijevoza putnika, koji je jedan od strateških projekata Urbane aglomeracije Zagreb. Na žalost, pandemija i razorni potresi 2020. godine, zaustavili su apliciranje za EU fondove jer su trenutni prioriteti obnova porušenih zgrada u potresu i pomoć gospodarstvu. Nadam se da će se ipak naredne godine uspjeti s nastavkom ovog, za nas jednog od najvažnijeg projekta.

Prigorski kaj: Kandidat Filip Bernardić kaže da ste premalo s građanima?

Anđela Cirkveni: Moja komunikacija sa stanovnicima Pušće je na terenu, tamo gdje se asfaltiraju ceste, rekonstruira vodovodna mreža, zamjenjuje javna rasvjeta ekološkom, saniraju klizišta, na gradilištima, na novom trgu, u školi s djecom i učiteljima, na koncertima KUD-a Pušća, na susretima s braniteljima, umirovljenicima, na Poljoprivrednom božićnom sajmu, Salamijadi, Danima vina Zaprešićkog kraja i ocjenjivanju rakija Zagrebačke županije, Etno Pušći, pokaznim vježbama DVD-a Marija Magdalena i još mnogima, a ne u kancelariji, gdje bi mi bio cjelodnevni boravak.

 Prigorski kaj: A kandidat Anđelko Ždravac da je premalo društvenog života i da će se zalagati za ravnomjerniji razvoj sela Pušće?

Anđela Cirkveni: Razumijem da je svima stvarno dosta izolacije zbog pandemije virusa korone koja traje skoro godinu i pol dana, pa je vjerojatno to razlog za konstataciju kako je premalo društvenog života u Pušći.

Svima je teško naviknuti se na izolaciju od društvenog života. I meni jako nedostaju nastupi naše djece iz KUD-a Pušća, druženja i proslave Sv. Jurja, Dana naše općine, Poljoprivrednog božičnog sajma.

Na žalost, ne vidim drugu mogućnost, osim da se što prije svi cijepimo i barem malo počnemo relaksirano živjeti kao nekada. A zalaganju za ravnomjerniji razvoj sela Pušće, odgovor će dati birači na izborima 16. svibnja.

 Prigorski kaj: Koliko ste zadovoljni radom općinskog vijeća i što očekujete od budućeg saziva?

Anđela Cirkveni: Već sam napomenula da nisam sama svih ovih godina ostvarivala brojne projekte, ponavljam, samo zajedništvom se može graditi bolje sutra. Tako smo uvijek i donosili odluke, zajedno. Na dobrobit svih stanovnika Pušće. Zato danas i jesmo jedna od realno jako poželjnih općina za dobar život. A uvijek može bolje! Zato ću se i dalje zalagati i tražiti konsenzus svih u Općinskom vijeću. Do danas je to bio dobar i uspješan put za slogan: Pušća je IN.

 Prigorski kaj: Pušća ovaj mjesec slavi Dan općine, hoće li biti nekog obilježavanja u odnosu na pandemiju?

Anđela Cirkveni: Zbog epidemiološke situacije, na žalost, nećemo imati cijelotjedni program proslave na koji smo bili ponosni prošlih godina.Koliko nam budu dozvoljavale epidemiološke mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i Republike Hrvatske planiramo službeno otvoriti Poslovni edukatorijum za naše OPG-ovce i za organizaciju seminara poljoprivrednicima, obrtnicima i poduzetnicima,  koji smo uredili i opremili u podrumskim prostorima općinske zgrade.

I još neka iznenađenja o kojima ne bih sada te se nadam da ćete izvijestiti vaše čitatelje izravno iz Pušće.

Prigorski kaj: Vaša poruka mještanima Pušće?

Anđela Cirkveni: Poštovane sumještanke i sumještani Pušće, proteklih  godina zahvaljujući Vašem povjerenju i podršci,  zajedno smo ostvarili izuzetne rezultate za razvoj naše općine.

Uspjesi  koje smo postigli u ovom gospodarski teškom vremenu, pokazatelj su, današa općina može imati lijepu sadašnjost, ali još bolju budućnost.

Zadaće koje su pred nama u još jednom razdoblju  neizvjesne gospodarske budućnosti, preozbiljne su da bismo se igrali sudbinom naše djece i ne dopuštaju nam prihvatiti obećanja bez pokrića, znanja i realiziranih postignuća.

Samo zajedno s vama odgovorni, razboriti i dokazano uspješni ljudi, mogu sačuvati već ostvareno i osigurati svima nama još bolje sutra.

 Razgovarala: Ivana Crnoja