Željko Jakovljević iz Šenkovca novi je član Hrvatskog generalskog zbora

  1. TKO JE ŽELJKO JAKOVLJEVIĆ?

Mještanin Šenkovca, iz Golubićeve ulice, umirovljeni brigadir HV-a, a prije Domovinskog rata radio u JŽ/HŽ, kao građevinski inžinjer. Diplomirao na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu 1981., završio redovni naraštaj Zapovjedno stožerne škole na HVU Zagreb, oženjen te otac petero djece. U Domovinski rat sam se uključio 27.6.1991. u tadašnji sektorski štab, satnija za specijalne namjene Stenjevec kao dragovoljac. Poslije sam radio u ZOGZ-u (Zapovjedništvo obrane Grada Zagreba), Južno bojište i glavni stožer OSRH te MORH (VSOA) do mirovine 1.1.2007. Imam 1757 dana u borbenom sektoru te sam nostitelj niza vojnih i civilnih odličja, nagrada i pohvala, radio ugovorom o djelu u MORHU do 2020. Član sam raznih udruga (MO Šenkovec, Udruga umirovljenika Šenkovec, Udruga dragovljaca Brdovec, Udruga HRVI Zaprešić, Udruga invalida Zagreb, a posebno ponosan na članstvo u Hrvatskom Generalskom Zboru) U mladosti sam igrao nogomet za NK Sutlu Šenkovec i MNK „Carioce“.

Željko Jakovljević i gen. Slaven Zdilar – Mimohod HV-a na Jarunu
  1. UVIJEK UBRZAN, U TRKU, SPREMAN POMOĆI

Točno, uvijek u trku i kao što mi često supruga zna reći: „Polako, uživaj u mirovini!“ – i u pravu je. Zbog takvog načina života tek sada „plaćam“ račune. Naime, u zadnje dvije godine imao sam operacije oba kuka, a uskoro me očekuje i operacija desnog koljena u bolnici Lovran. Oduvijek mi je bilo zadovoljstvo pomoći svakome kome je pomoć potrebna, naravno u okvirima u kojima imam mogućnosti.

  1. PRISJEĆANJE TEŠKIH TRENUTAKA IZ DR

Teško je sad, s ovim životnim iskustvom, reći da je bilo lako donijeti odluku. Međutim, nije bilo puno vremena za razmišljanje, dosta mi je i pomoglo što sam često bio u rezervi na terenima Slunj u TO-u, stoga sam na neki način bio spreman primiti se odgovornosti. Dobio sam dužnost načelnika topništva ZOGZ-a u ratnoj zoni Kupa. Vrlo sam ponosan na „svoje“ topništvo u zoni odgovornosti. Tada, u jesen 1991., najjači adut su bile haubice 203 mm koje je bivša JNA ostavila u vojarni Selska Zagreb, i to 23 komada i 18 vučnih vozila ATS-a. Haubice su bile onesposobljene demontiranjem, odvoženjem ciljničkih naprava, udarnih mehanizama i ispuštanjem dušika i ulja iz hidroelastičnih sustava haubica. Ovdje izuzetno pohvaljujem zalaganje skupine djelatnika TRZ Bregana gdje smo zajednički uspjeli dovesti te haubice u ispravno stanje. Zapovjednik bitnice (baterije) H-203 na Lasinskom pravcu bio je Božidar Hribar, iz naše općine Brdovec koji ih je koristio. Hodnja iz vojarne Selska, tada u jesen 1991., koja je bila vrlo opasna jer je vojnim aerodromom Pleso upravljala JNA, bila je čisti čin lude hrabrosti.

Ovdje se moram osvrnuti na nekoliko stvari. Prvo, ZOGZ je sa svojim postrojbama branio i obranio glavni grad RH, ali…. nitko više ne poziva branitelje na obljetnice. Ispočetka su se proslave obilježavale KD „Lisinski“ pred nekoliko tisuća ljudi, a zadnje je obilježavanje bio mimohod brigada i zapovjedništva ZOGZ-a prije cca 20 godina na atletskom stadionu „Mladost“. Kao drugo, manje sredine to obilježavaju na primjeren način odajući dužno poštovanje zaslužnim braniteljima. Kod nas ovdje je obrnuto, a zašto je tako – ne znam. Kao primjer, na prostoru općine Brdovec je u rujnu 2022. osnovana udruga dragovoljaca Hrvatske ZŽ.

4. ČLANSTVO U HRVATSKOM GENERALSKOM ZBORU

Puno mi znači i jako sam na to ponosan jer sam sa skoro svima njima surađivao. U svom poslu obavljao sam načelničku dužnost u Obavještajnoj Upravi GSOSRH, a poslije u VSOA. Redovito se odazivam na sastanke i sudjelujem u većini aktivnosti Zbora, a izuzetno sam sretan jer ovo članstvo zapravo direktan plod moga dugogodišnjeg doprinosa suverenitetu RH.

U novom broju Prigorskog kaja od 1. veljače 2023., pročitajte mnoge zanimljivosti o Željku Jakovljeviću i njegovom životu …