BERNARDIĆ: SLJEME TREBA PRETVORITI U TURISTIČKU DESTINACIJU

U subotu ispred sljemenske žičare, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na gradske probleme.

Ovih dana ljeta temperature u Zagrebu dosežu i 35 stupnjeva. Brojni naši sugrađani još uvijek rade i ne mogu otići na more, a mnogi si, nažalost, more na kojem su cijene sve skuplje, ne mogu ni priuštiti.

“Temperatura na Sljemenu u pravilu je između 5 i 10 stupnjeva niža nego u gradu. I vjerujem da bi brojni roditelji s djecom, kao i djedovi i bake otišli na Sljeme vikendom, ali i preko tjedna da karta za žičaru nije preskupa i da gore postoji neki sadržaj. Iako je karta za djecu besplatna, problem je u onima koji bi na Sljeme htjeli često, rekreirati se, a to se ne potiče.” naglasio je Bernardić

Objasnio je kako bi Socijaldemokrati Zagreb riješili taj problem: “I zato predlažem da se uvede godišnja karta za Sljemensku žičaru. Ne moramo ići daleko, pogledajte Krvavec u Sloveniji. To će potaknut građane na češći odlazak na Sljeme. S druge strane, iako je već dvije godine otvorena Sljemenska žičara, nažalost na Sljemenu nema nikakvog zabavnog sadržaja preko ljeta. Ne zaboravimo, kontinentalni turizam jača. Zagreb je turistički grad, a posebno ljetna destinacija. Ne radi se ništa na tome da se Sljeme pretvori u turističku destinaciju. Očekivao sam da će navodno zelena opcija koja je na vlasti u Gradu upravo staviti naglasak na zaštitu i parkove prirode.” istaknuo je Bernardić.

No ništa ne rade ni po tom pitanju. Vidjeli ste da prilikom asfaltiranja Sljemena nije napravljena biciklistička staza.

“Inače cesta je izrazito opasna. Udubine su preko pola metra, auto koji malo skrene s ceste će se u potpunosti razbiti. Pogotovo će problem biti izražen kada padne kiša ili snijeg pokrije cestu. Vi znate da veliki broj naših ljudi odlazi na skijanje na Sljeme. Sljeme je park prirode. I za sadržaj treba vremena, da se prostorno planski pripremi.” objasnio je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata.

Treba angažirati sve aktere; Grad Zagreb, Park prirode Medvednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja.

“Moj prijedlog je da se na Sljemenu naprave tematski parkovi za djecu, adrenalinski park i drugi sadržaji koji će oplemeniti turističku ponudu ovog bisera Zagreba. Inače koliko nova gradska vlast rješava probleme grada i građana najbolje govori podatak da poslovni prostor unutar žičare i dalje zjapi prazan. Nije iznajmljen već 2 godine.” rekao je Bernardić.

 

Na kraju se osvrnuo i na namještanje natječaja za podzemne spremnike na što je upozoravao zadnjih godinu dana.

“Sjećate se da sam prošle godine govorio o namještanju natječaja za podzemne spremnike za tvrtku Komop, i za tip spremnika Sotkon koji su poklonjeni Gradu u Masarykovoj na javnom natječaju za iskazivanje interesa koji je trajao tjedan dana.

Natječaj je poništen jer tvrtka Komop nije mogla dobiti certifikate neovisnih tijela RH za spremnike iako je bila jedini ponuditelj.” kaže Bernardić.

Sada je na sceni ponavljanje natječaja, ali se pokušava sakriti trag da bi se isti spremnici trebali nabavljati ne od jedne već od 5 tvrtki, temeljem okvirnog sporazuma. To je prevara jer se okvirni sporazum može sklopiti sa svima, a nabavljati isključivo od jednog. Sklopljen je s još jednom tvrtkom Kova.

“No ovaj natječaj sadrži i novo kazneno djelo. Iako je predmet nabave bio „podzemni spremnici s ugradnjom“, u troškovniku je navedeno da predmet nabave uključuje i isporuku kompletnog sustava spremnika, a ugradnju će prema prijedlogu koji ide na Gradsku skupštinu izvesti Zagrebačke ceste o trošku grada po 5 većim cijenama nego tržišnim za tu vrstu radova. Nemojte meni vjerovati nego usporedite stanje. Ne samo da ta tvrtka neće ugraditi podzemne, trošak ugradnje je na Gradu i to po većim cijenama. To je direktno pogodovanje i kazneno djelo. Mogu pozvati zastupnike da ne sudjeluju u tome, da ne glasaju, a ukoliko se izglasa, da institucije istraže slučaj.” upozorio je Bernardić.

“Naravno niti u jednom dokumentu iz nabave nema niti jedne riječi da će Čistoća, Grad ili bilo tko drugi izvesti bilo koji dio radova ugradnje ili dovođenja prostora u stanje da se spremnici mogu koristiti, odnosno dovesti u funkcionalno stanje, već je to obveza ponuditelja ili konkretno društva Komop d.o.o. koji je dao ponudu uz takve uvjete. Ako isti nije uračunao te troškove znajući da će ih netko drugi izvesti i podmiriti to je dokaz zlouporabe položaja i ovlasti prilikom pripreme i provedbe natječaja.

Dakle gradonačelnik upravo čini kazneno djelo predlažući da dio troškova koji su sastavni dio ponude koju je dao Komop d.o.o. sada na sebe preuzme Grad, čime se izravno pogoduje društvu Komop d.o.o. Koliko sam čuo iz Gradske uprave, ovo je izričito tražio gradonačelnik, dakle ne čak niti Davor Vić, pa je jasno tko stoji iza ovoga, a na sebe je odabir riječi u ugovoru da se nigdje ne spominje ugradnja bio zadužen Željko Matijašec, kao bliski suradnik za kojeg se mjesecima prije završetka natječaja za pročelnika Stručne službe gradske uprave znalo da će biti, a na što sam se i sam osvrnuo u nekoliko objava još tijekom samog natječaja.” završio je Bernardić.