Biciklijada ptice selice – Lonjsko polje 04.06. 

 

  • Biciklijada osim poticanja aktivnog života u predivnom ambijentu Lonjskog polja ima za cilj i skretanje pozornosti na ptice selice kao bitne čimbenike biljnog i životinjskog ekosustava
  • Biciklijada je namjenjena obiteljima s djecom ali i svima ostalima

 

U nedjelju 04. lipnja udruga Djeca za bolji svijet iz Samobora povodom svjetskog dana ptica selica organizira drugu godinu zaredom zanimljivu biciklijadu Ptice selice. Naime nakon velikog interesa prilikom organiziranja prvi puta navedene biciklijade prošle godine kada se skupilo preko 180 sudionika ove godine navedenu biciklijada ponovo se organizira. Biciklijada je posebna po tome što uključuje i prijevoz vlakom. Naime kako bi svima omogućili da biciklima istraže Lonjsko polje, a da opet ne bude svima daleko i da bude malo više avanture u priču je uključen i vlak tako da biciklijada kreće u 8.45h sa glavnog žejezničkog kolodvora u Zagrebu gdje svi sudionici ukrcavaju svoje bicikle na vlak koji je specijalno postavljen samo za ovu prigodu, i onda se vlakom voze do Sunje gdje se po dolasku 10.45h nastavlja bicikirati kroz Lonjsko polje. U Čigoču – prvom selu roda na svijetu je  pauza za ručak, predavanje o rodama, slikanje, te se nakon toga nastavlja dalje biciklirati po Lonjskom polju. Povratak je također vlakom koji kreće iz Sunje u 18.30h  i koji dolazi na glavni željeznički kolodvor u Zagreb u 19.40h.

Navedena biciklijada vezana je za svjetski dan ptica selica koji je bio 14.05. i tada se  biciklijada inicijalno i trebala organizirati ali je zbog kiše i velikog vodostaja Save prebačena na 04.06. S obzirom da je  Lonjsko polje jedno od najvećih staništa navedenih ptica u ovom djelu Europe, pogotovo bijelih roda, navedena biciklijada upravo ima za cilj naglasiti važnost ptica selica u biljnom i životinjskom ekosustavu pogotovo danas kada se zbog klimatskih prmjena, urbanizacije, broj navedeih ptica smanjuje S druge strane želja je i ponovna popularizacija vlaka kao prijevoznog sredstva i zbog manjeg zagađenja okoliša ali i zbog jedne ugodnosti putovanja, druženja u vlaku, koju smo mnogi zaboravili. I na kraju tu je i propagiranje zdravog života kroz bicikiranje ali i promoviranje ljepota Lonjskog polja. Prošle godine velika posjećenost biciklijade bila je upravo i zbog vlaka i iskustva putovanja koje on pruža.

Biciklijada je namjenjena obiteljima s djecom ali i svim ostalima i uključuje sve zajedno oko 45 km bicikliranja po ravnoj cesti ili stazi.

„ Navedena biciklijada s jedne strane želi podići svjest svih o bitnosti ptica selica u današnjem ekosustavu, ali isto tako i približiti svima ljepote kojima Lonjsko polje obiluje. S druge strane tu je svakako i poticanje jednog aktivnog zdravog života obitelji ali i svih ostalih kroz bicikliranje,“ istaknuo je predsjednik i osnivač udruge Djeca za bolji svijet Leo Petrov.

Kako se prijaviti za sudjelovanje?

Prijaviti se može na https://forms.gle/rcTj5qj238bXNGoUA. Kotizacija je 11 eura i ona se uplaćuje unaprijed te uključuje povratnu kartu za vlak (gl. kolodvor Zagreb – Sunja i nazad), prijevoz skelom preko Save, ulaz u Lonjsko polje uz stručno vodstvo i pratnju tokom  biciklijade.  Navedna kotizacija ne uključuje ručak koji se također unaprijed plaća u ovisnosti tko ga želi. Ručak je dogovoren u restoranu Tradicije Čigoč i to po cjeni od 6,5 eura  po osobi.

 „Mislim da navedena biciklijada može postati tradicionalna evo organizira se već drugu godinu, okupljajući svake godine za svjetski dan ptica selica čim više sudionika. Ona predstavlja spoj sporta, druženja, edukacije, različitog transporta   i uživanja u ljepotama biljnog i životinjskog svijeta, te stoga pozivam i ovom prilikom sve zainteresirane da nam se priključe u nedjelju 04.06 u što većem broju u ovoj zanimljivoj avanturi“.  zaključio je predsjednik i osnivač udruge Djeca za bolji svijet Leo Petrov

Više o Udruzi Djeca za bolji svijet.