Bogat program za Dane Bistre 8.-10.9. – za svakog ponešto

DCIM100MEDIADJI_0190.JPG

Manifestacija DANI BISTRE obilježava se već 17 godina. Prošle 2022. manifestacija je okupila rekordan broj posjetitelja i prometnula se u predvodnicu kulturno zabavnih događanja na Općini Bistra za sve uzraste.

U sklopu DANA BISTRE, održava se niz kulturnih, zabavnih, eno-gastronomskih i sportskih događanja koja su zbog svog kontinuiteta i izvrsnosti postali prepoznatljivi, ne samo izvan granica Općine Bistra, već i izvan naše domovine.

Ovogodišnja manifestacija Dana Bistre održat će se u starom kamenolomu u Gornjoj Bistri u podnožju i na prostoru Parka prirode Medvednica, bistranskog krajobraznog identiteta i Sljemenskog tornja.

Petak (8. rujna 2023.) s početkom u 19 sati planirano je otvorenje Dana Bistre organizacijom kazališta na otvorenom kazališnom predstavom ŠUND NAŠ SVAGDAŠNJI u izvedbi ADAM SCENE (Adam Končić). Besplatne ulaznice mogu se preuzeti u tajništvu Općine Bistra.

Subota (9. rujna 2023.) će se održati centralno događanje manifestacije – Bistranska ČUŠPAJZIJADA – najveća gastronomsko-zabavna i društvena manifestacija u Bistri. Nakon prošlogodišnjeg izuzetno uspješnog izdanja ove godine obilježava svoje malo jubilarno peto izdanje  i promovira se u domaćeg ambasadora kvalitetne zabave i još bolje domaće hrane. Minimalno 20 prijavljenih ekipa će u svojim kotlićima pripremati čušpajze inspirirane našim zagorskim bistranskim zavičajem i lokalnom kuhinjom. Uz bogat gastro program budno praćen i ocjenjivan pod palicom chefa Tomislava Špičeka, poznate voditeljice Karmele Vukov-Colić, gospođe Željke Klemenčić i Stjepana Lešnjaka našeg bistranskog kuhara, sve posjetitelje očekuje bogata ponuda proizvoda lokalnog porijekla naših domaćih OPG-ova, rukotvorine naših obrtnika i Udruga, kokteli, žličnjaki, animacije za najmlađe i još mnogo toga.  U večernjim satima održat će se cjelovečernji glazbeni program i zajednički koncert Učiteljica i Tarapana banda.

BISTRANSKA ČUŠPAJZIJADA je jedina manifestacija u Hrvatskoj gdje se pripremaju ČUŠPAJZI, ne kotlovine, gulaši, čobanci, brudeti ….. ČUŠPAJZ je jelo naši djedova i baka, gdje su u nedostatku mesa kuhali juhe sa puno raznog povrća kojeg je uvijek bilo na vrtu i špajzi. Upravo to je naglasak na  čušpajzijadi, pokazati kako se za malo novaca može pripremiti izrazito zasitan i zdrav obrok.

Za degustacije čušpajza pripremljene su personalizirane zdjelice koju svaki posjetitelj može nabaviti.

Vikend program i Dane Bistre zatvoriti ćemo koncertom i tamburaško-vokalnim spektaklom ”Tiček nam popeva” u nedjelju navečer uz sudjelovanje tri tamburaška orkestra i 4 vokalna sastava. Na koncertu će sudjelovati preko 130 izvođača, voditelj programa je  Adam Končić, a umjetnički voditelj gospodin Danijel Rožanković.