Brdovec za produženi boravak godišnje izdvaja 1,2 milijuna kuna, a za socijalu preko 4 milijuna kuna

Sjednica općinskog vijeća Brdovec

Predsjednik Općinskog vijeća Damir Slavnović

Dnevni red je dopunjen točkom dnevnog reda o kratkoročnom zaduživanju općine Brdovec u iznosu od 5 milijuna kuna. Vijećnik i potpredsjednik vijeća Zdravko Lebo je predložio da se u zapisniku točno evidentira koji su vijećnici bili za ili protiv.

Zvonko Ključarić – zamjenik načelnika i Zdravko Lebo – potpredsjednik Vijeća

Potom je načelnik Alen Prelec podnio izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine. Većinom glasova je usvojeno izvješće načelnika, suzdržani su bili Stjepan Esih, Dražen Brnjas i Zdravko Lebo.

Vijećnica Domovinskog pokreta Sara Hulina, vijećnik NL Stjepan Kožić – Stjepan Esih i vijećnica HDZ-a Marijana Ivanjek Škrbec

24,417 milijuna je ostvaren prihod u prvih šest mjeseci ove godine, odnosno 31% više u odnosu na prošlu godinu.

U raspravi oko zaduživanja općine za pet milijuna kuna, vijećnik Stjepan Esih je otvorio priču visine plaćanja komunalne naknade od strane Plive i Pfizera. Načelnik Prelec je kazao kako nije za povećanje komunalne naknade prema navedenim tvrtkama, a boji se hoće li eventualno povećanje komunalne naknade uzrokovati razmišljanje navedenih poslovnih subjekata da zaustave svoje investicije u Savskom Marofu.

Vijećnik Vinko Medvid je pitao može li odluka o povećanju komunalne naknade primijeniti samo za određene poslovne subjekte po djelatnosti. Načelnik je kazao kako nije siguran, ali da sigurno nije za to da se domaćin poduzetnicima poveća komunalna naknada.

„Ponavlja se ista situacija s Proračunom kao i prošle godine. Planiraju se stavke, ali realizacija je dosta manja“ kazao je vijećnik Zdravko Lebo nastavljajući kako se stalno prenose viškovi, a s druge strane se ide u zaduživanje zaključio je vijećnik Lebo.

Načelnik Prelec je odbio takvo razmišljanje, kazavši kako moli Boga da se ne realiziraju svi predviđeni europski projekti, jer ne zna otkud bio uzeo novce za sufinanciranje istih. „Da smo dobili sve projekte na EU fondovima nisam siguran koliko bi novaca trebali za vlastitu komponentu u projektu, odnosno gdje bi uzeli novac za financiranje projekta, a poslije čekamo nekoliko mjeseci za vraćanje sredstava od strane resornih ministarstava“ kazao je Prelec.

Nakon rasprave vijećnici su većinom glasova (protiv su bili vijećnici HDZ-a, NL Stjepan Kožić, Nezavisni vijećnik Brnjas i vijećnica Domovinskog pokreta Sara Hulina) usvojili sljedeće točke dnevnog reda:  polugodišnji obračun Proračuna za 2022. godinu, prijedlog Odluke o polugodišnjem obračunu proračuna za 2022. godinu, prijedlog Odluke o usvajanju Izvješća o provedbi Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Brdovec, prijedlog Odluke o socijalnoj skrbi, prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o sufinanciranju programa produženog boravka za osnovne škole na području općine Brdovec.

Većinom glasova prihvaćena je odluka i o kratkoročnom zaduživanju općine Brdovec u iznosu od 5 milijuna kuna za premošćivanje obveza prema realiziranim projektima EU fondova.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o subvencioniranju boravka djece s područja općine Brdovec u dječjim vrtićima vijećnici su poduprli. Na području općine Brdovec ima 41 korisnik socijalne pomoći. Potom je načelnik Prelec podnio izvještaj o davanju od preko 4 milijuna kuna za ljude s područja socijale i umirovljenicima. Odluka je prihvaćeno većinom glasova, protiv je bio jedino vijećnik NL Stjepan Kožić Stjepan Esih.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o subvencioniranju boravka djece s područja općine Brdovec u dječjim vrtićima podržan je od svih vijećnika. „Počeli smo s 200.000,00 kuna godišnje, a sada smo došli na 9 učiteljica u produženom boravku za što izdvajamo gotovo 1,2 milijuna kuna godišnje“ kazao je načelnik Prelec.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o subvencioniranju boravka djece s područja općine Brdovec u dječjim vrtićima  je usvojena jednoglasno.

Prijedlog Odluke o imenovanje Etičkog odbora u sastavu Branko Gregurić, Jasna Horvat, Vlado Mirt, Ilija Tokić i Sara Hulina. Vijećnik Zdravko Lebo je kazao kako bi predsjednik Odbora trebao biti iz redova oporbe. Prvotni prijedlog je usvojen većinom glasova uz dva suzdržana glasa vijećnika i Marijana Ivanjek Škrbec i Zdravko Lebo.

Prijedlog Odluke o imenovanju Vijeća časti je također usvojen većinom glasova, a čine ga Matija Mirt, Danica Firkelj, Marija Ledinski Anić, Marijana Ivanjek Škrbec i Ivan Gajovski.

Članovi savjeta za zaštitu potrošača su Željko Širanović, Biserka Vid, Jurica Deblejak, Silvestar Baković i Ivan Garvanović – predstavnik Udruge za zaštitu prava potrošača.

U aktualnom satu je vijećnik Stjepan Esih potakao raspravo o povećanju komunalne naknade za PLIVU I PFIZER. Načelnik je kazao da načelno nije za podizanje komunalne naknade, pogotovo ne domaćim poduzetnicima, ali da će se na jednoj od sljedećih sjednica raspraviti visina komunalne naknade i eventualno povećanje za velike poslovne subjekte. Nezavisni vijećnik Dražen Brnjas je načelniku sugerirao da se više angažira na proširenju OŠ Ivana Perkovca, na što je načelnik Prelec kazao da svim mogućim putevima pokušava uvrstiti ovaj projekt u neki od EU programa. Vijećnica Marijana Ivanjek Škrbec je ukazala na problem prijevoza učenika javnim prijevozom, kao i na problem parkiranih vozila na autobusnom stajalištu kod pekarnice u Prigorju što bitno narušava sigurnost djece. Zaključak je da će se ponovno iscrtati autobusno stajalište na spomenutom mjestu, postaviti prometni znak stajalište autobusa te angažirati prometnu policiju kako bi se problem riješio.