Brdovečki romari na misi zahvalnici na Svetim Gorama

Tradicija odlaska brdovečkih vjernika na Svete Gore ima tradiciju staru više desetljeća. U pravilu svake godine prve nedjelje u kolovozu, vjernici iz Brdovca, ali i susjednih župa, od Bistre do Samobora, Marije Gorice i Pušće odlaze na misno slavlje na Svete Gore.

Iznad Bistrice kraj Sotle uzdižu se Svete gore nad Sutlom. S vrha se pruža prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje, Donačku goru i Boč, a za lijepog vremena vide se i obronci Pohorja i Kamniških Alpa.

Vjernici župe Sveti Vid iz Brdovca odlučili su otići na misu zahvalnicu koja se održava prve nedjelje u studenome. Unatoč najavi lošeg vremena, brdovečki romari su bez dvojbe odlučili otići na Svete Gore.

Velečasni Dajman Kejzar

Veliki autobus je bio premalen, pa su se romari priključili i u osobnim automobilima. Svetogorski župnik Dajman Kejzar nije krio svoje zadovoljstvo što su na misu zahvalnicu došli vjernici iz susjedne države. Misno slavlje je predvodio umirovljeni nadbiskup dr. Marjan Turnšek.

Nadbiskup dr. Marjan Turnšek.

No, prije toga u autobusu marijansko raspoloženje, pjevaju se marijanske pjesme i moli. Stariji vjernici se prisjećaju nekadašnjih odlazaka na Svete Gore, neki su išli pješke, neki kolima, a neki vlakom do Kumrovca.

Dolaskom na Svete Gore, vjernici se polako uspinju prema crkvi. Nažalost, u podnožju više nema gostionice, nema mjesta gdje bi vjernici kao što su to nekada znali mogli boraviti.

Uglavnom u propovijedi je umirovljeni nadbiskup dr. Marjan Turnšek naglasio važnosti zahvale za sve ono što smo doživjeli, ubrali ili privredili tijekom godine. Pozvao je vjernike da šire pozitivnu i da ne budu škrti u dijeljenju lijepih i toplih riječi.

Nakon misno slavlja vjernici su otišli svaki svojim putem, a brdovečki u Risvicu u Vilu Zelenjak ili ti k Venteku.

Uz odličan nedjeljni ručak, druženje je trajalo do trenutka kada se kući moralo poći, s molitvom na usnama i marijanskim pjesmama, taj je put brzo prošao.