Davor Nađi: Tomašević dokazao nesposobnost, populističke udruge štetnost, a sudstvo manipulativnost!

Mjera roditelj odgojitelj je neupitno štetna, kako za Grad tako i za korisnike, ali i duboko nepravedna. „I sam sam tijekom kampanje najavio njeno ukidanje ukoliko budem izabran. A kako je tada Tomašević bio kandidat često sam znao reći da Zagreb nema vremena da se netko na njemu uči upravljati i da će to građane Zagreba skupo koštati. Sada se to pokazuje točnim na cijelom nizu primjera, a možda i najskuplji je upravo mjera roditelj odgojitelj“, ističe Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS.

Iz presude Suda je očito da je mjeru moguće ukinuti, ali da je treba znati ukinuti, tj. to učiniti na ispravan način. „Ishod presude je mogao biti izbjegnut da je mjera ukinuta postupno i uz konzultacije sa (sposobnim) pravnicima. To je nešto što se inače anticipira, ako imate iskustvo upravljanju javnim ili lokalnim sustavima. Tomašević i njegov tim to za sada očito ne znaju, a koliko se površno bave tom temom možda se može između redaka iščitati i iz njegove prve reakcije nakon presude“, naglašava Nađi. Naime, gradonačelnik je rekao da će oni tek sad vidjeti koje su im daljnje opcije što govori da se do sada nisu niti minimalno pripremali za mogućnost presude koja Gradu ne ide u korist. „Siguran sam da će se s vremenom naći način da se ta mjera ukine, ali do tada će to građane Zagreba koštati još 500 milijuna kuna godišnje. To je otprilike 20 vrtića godišnje. To je cijena neiskustva upravljanja takvim sustavima, a tu cijenu plaćaju građani.“

Ipak, treba se priznati da, iako je Tomašević u kampanji rekao da neće ukinuti tu mjeru, sada je ipak skupio hrabrosti to barem pokušati napraviti. S druge strane su se međutim našli standardni kočničari promjena u Hrvatskoj – udruge i pravosuđe. „Željka Markić i njena ekipa je po tko zna koji put krenula parazitirati na emocijama dijela sugrađana i sada likuje što je realno napravila dugoročnu štetu i gradu i korisnicima mjere. Likuje, iako sud nije dosudio ono što je ona tražila (to bi tek bila prava šteta), a to je da se takva mjera tretira kao stečena prava koja se ne mogu ukinuti. Sada je ipak jasno da to stečena prava nisu.“ Sud je pak famoznim „testom razmjernosti“ zapravo proizvoljno i nemjerljivo donio tako bitnu odluku. Tko zna, možda u obrazloženju presude navedu koji su to točno kriteriji i u kojoj mjeri oni moraju biti zadovoljni, da bi testom razmjernosti bilo opravdano ukinuti takvu odluku.

„Međutim, ponavljam, Tomašević je takav tretman pravosuđa nažalost trebao očekivati.“ Ovo nije prva situacija gdje malo iskustva može učiniti veliku razliku. Kadroviranje u Holdingu, problemi s otpadom, to inače nisu nerješive stvari. Drugi lokalni čelnici imaju iste probleme, iako manje obujmom, u prirodi su iste naravi i rješavaju se na sličan način. Jasno je da novi gradonačelnici nikad nisu spremni i treba im vremena, ali ovakve greške koštaju stanovnike gradova, te zatvaraju vrata novim projektima jer su sredstva utrošena na saniranje pogrešaka. 500 milijuna kuna koliko će minimalno koštati ova greška, moglo se multiplicirati EU fondovima u 3 milijarde kuna! To Zagrebu sada više nitko ne može vratiti.