Do kraja godine planira se osigurati bespovratnih 5 milijuna kuna iz vanjskih izvora za općinske projekte

U Jakovlju je održana deveta sjednica općinskog vijeća s deset točaka dnevnog reda

Najznačajnija točka dnevnog reda je bilo izvršenje Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koji je bio u malom minusu koji je pokriven iz sredstava rezerve, a o čemu načelnica Sanja Borovec kaže:

“ Prvih šest mjeseci smo što se tiče Proračuna završili s deset tisuća kuna minusa, što smo pokrili viškom iz prethodnih godina. U odnosu na prihod i rashod smo zadovoljni. Imali smo veliki broj projekata, prihodi nisu onakvi kakvi su bili prošlih godina, ali uz sve to snalazimo se i realiziramo mnoge projekte na našem području“.

Troškovi poslovanja su sve veći, javnom nabavom dobivena je ponuda HEP-a za javnu rasvjetu i potrošnju električne energije u društvenim prostorima u vlasništvu općine Jakovlje koja je tri puta veća od dosadašnje.

Sanja Borovec: „to se događa na područjima svih jedinica lokalne samouprave. Mi smo imali javnu nabavu vezanu uz potrošnju električne energije. Prijašnjih godina smo plaćali oko 200 tisuća godišnje. Sada nam je procijenjena nabava 600.000 kuna neto odnosno 750.000 kuna s uključenim PDV-om. Cijena je to za javnu rasvjetu, ali i sve zgrade u vlasništvu općine odnosno prostorije koje koriste udruge koje djeluju na području općine Jakovlje“.

Na području općine Jakovlje živi dosta starijih ljudi koji sve više i češće pitaju hoće li se nastaviti program Zaželi. Načelnica Sanja Borovec je optimistična po tom pitanju i nada se da će skoro biti raspisan natječaj, a dokumentacija je već predana.

 Sanja Borovec: „Mi smo pripremili svu projektnu dokumentaciju, prijavili smo se na natječaj. Čekamo još odluku, prva dva kruga su završili. Kontaktirali smo Fond gdje su nam rekli da je projekt prošao na prvu provjeru, čekamo Odluku o opravdanosti našeg projekta i nadam se da naš projekt Zaželi ide u pozitivnom smjeru“.

U sklopu energetske obnove zgrade Općine Jakovlje, prošle se godine mijenjao krov, a ove se godine obnavlja fasada. Tijekom izvedbe radova koji slijede općinske službe će se privremeno preseliti iznad prostora ambulante u Jakovlju.

Sanja Borovec: „Ovaj se projekta realizira u sklopu energetske obnove zgrade općine Jakovlje. Nakon što smo prošle godine zamijenili krov, ove se godine rješava ovojnica, odnosno fasada. Kreće rekonstrukcija samog prilaza u zgradu Općine Jakovlje gdje će se urediti stepenice s prilazom za invalide, sve skupa obložiti kamenom i osvijetliti sve skupa led rasvjetom“.

Vijećničko pitanje bilo je upućeno načelnici Borovec u smjeru povlačenja financijskih sredstava iz vanjskih izvora, odnosno realizacije projekata financiranjem iz Zagrebačke županije i resornih ministarstava i institucija RH. Načelnica Borovec nije ostala zatečena pitanjem i imala je spreman odgovor:

Sanja Borovec: „Do sada smo ostvarili na brojnim ministarstvima i EU fondovima i Zagrebačkoj županiji bespovratna sredstva u iznosu od 2,3 milijuna kuna. Veseli nas Odluka koju čekamo, a to je da su nam odobrena bespovratna financijska sredstva za unutarnje uređenje naše općinske zgrade. Ako prođemo još na nekim natječajima očekujemo da će prihodi iz vanjskih izvora biti oko 5 milijuna kuna“.

Na kraju treba naglasiti da su sve točke dnevnog reda usvojeno jednoglasno, od čega možemo od značajnijih spomenuti izvršenje Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, polugodišnje izvješće o radu načelnice te odbijanju zahtjeva  za sufinanciranje cijene dnevnog obroka učenika Osnovne škole Jakovlje. O tom možda „vrućem krumpiru“ načelnica Sanja Borovec kaže:

Sanja Borovec: „Iz Osnovne škole je stigao zahtjev da se učenicima dodatno sufinancira iznos od 2 kune po obroku dnevno zbog povećanja cijena. Općina Jakovlje nema ta sredstva osigurana u Proračunu za ovu godinu. Gledajući malo širu sliku, Općina Jakovlje u Proračunu godišnje osigurava preko dva milijuna kuna za djecu. Govorimo tu od naknadi za rođenje djeteta, sufinanciranju programa za predškolski i školski odgoj, a isto tako i srednjoškolskog obrazovanja. Uz sva moguća financiranja i sufinanciranja jedna smo od rijetkih općina koji smo sav dopunski obrazovani materijal za 350 učenika naše škole financirali u cijelosti“.

Usvojene su točne dnevnog reda vezane za upis četiri nerazvrstane općine prometnice kako bi i za njih Općina Jakovlje mogla pripremiti projektnu dokumentaciju za prijavu na razne otvorene javne pozive. Vijećnici su podržali raskid Ugovora i podržali  istupanje iz Sporazuma o zajedničkom organiziranju obavljanja poslova poljoprivrednog redara, jer su općine Bistra i Pušća odlučile isto tako izaći iz ovog sporazuma, pa je sada na općinama Luka i Jakovlje da odluče što će i kako dalje po ovom pitanju.