FACC AG: Utrostručenje proizvodne površine u tvornici Jakovlje

Početak radova za proširenje tvornice u Hrvatskoj. Pri proširenju pogona 6 u Jakovlju FACC se fokusira na održivost i automatizaciju. Do 2026. godine će lokacija u Hrvatskoj porasti na 600 zaposlenica i zaposlenika

U nazočnosti predstavnika iz politike i gospodarstva, među kojima i Davora Filipovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj, svečano su otvoreni radovi na proširenju tvornice FACC u Hrvatskoj. Proizvodni prostor tvornice za proizvodnju visokotehnoloških komponenti za interijere kabina, koja je otvorena 2022. godine, utrostručiti će se, a također će se izgraditi dodatna poslovna zgrada. Radovi na izgradnji biti će dovršeni u lipnju 2024. godine, do kraja 2026. godine radna snaga će se gotovo utrostručiti, do 600 zaposlenica i zaposlenika. FACC u proširenje lokacije u Hrvatskoj investira 21 milijun eura.


“FACC je vodeća zrakoplovna i svemirska tvrtka i etablirani partner globalne zrakoplovne i svemirske industrije. Odluka da se ovdje izgradi najveća proizvodna lokacija izvan Austrije ns odnobu mnohi faktora se pokazala ispravnom. Nakon otvorenja 2022. godine već smo najavili da ćemo uskoro proširiti tvornicu. Vrlo me raduje što smo sada u fazi implementacije ove važne prekretnice za FACC” naglašava izvršni direktor Robert Machtlinger.


“Širenjem kapaciteta u Hrvatskoj, s tvornicom koja zadovoljava suvremene i najmodernije norme koji će postaviti nove standarde. Ova lokacija je vrlo atraktivna za nas, naročito zbog izvrsno obučenih stručnjaka na lokaciji i vrlo dobre veze sa sjedištem grupacije”, kaže Andreas Ockel, operativni direktor FACC-a, potvrđujući sve veću važnost ove lokacije za FACC-ovu proizvodnu mrežu.


“Agilnost FACC-a pri realizaciji prvog dijela investicije i početak nove faze izgradnje, kojom će se utrostručiti proizvodni prostor tvornice Jakovlje, što će u konačnici dovesti do većeg obujma proizvodnje i zapošljavanja stotina djelatnika, postavljaju primjer kako Hrvatska iz dana u dan postaje sve atraktivnija zemlja za ulagnaja. Ovo je dodatni poticaj Vladi Republike Hrvatske da nastavi s procesima koji Hrvatsku pozicioniraju kao pouzdanog partnera za investitore, a posebno pozdravljam planove FACC-a koji idu prema dekarbonizaciji i održivom razvoju”, istaknuo je hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja”, Davor Filipović.


Održiva proizvodnja
Novoizgrađeni fotonaponski sustav na površini od 2000 m2 osigurati će oko dvije trećine trenutačno potrebne godišnje potrošnje energije i time dati značajan doprinos održivoj proizvodnji. Već je u planu i daljnje proširenje. FACC se za pokrivanje energetskih potreba već sada oslanja na energetsku mješavinu fotonaponskih, geotermalnih i hidroelektričnih izvora energije na svojim lokacijama u Austriji.
Najmodernija oprema


Pri proširenju novog pogona, FACC se također oslanja na suvremene strojeve za proizvodnju lakih komponenti za konstrukciju putničkih zrakoplova i poslovnih mlažnjaka. To uključuje potpuno automatizirani sustav lakiranja i proizvodne sustave visoke preciznosti, koji će u budućnosti omogućiti brže procese i veće količine. U poslovnoj zgradi koja je također biti izgrađena, stručnjaci iz odjela informatike, inženjeringa i nabave, podržavati će proizvodnju na lokaciji i središnje funkcije FACC-a. Lokacija će se ukupno proširiti na oko 12 500 m2.

FACC AG je jedna od vodećih svjetskih kompanija u zrakoplovstvu i svemirskoj industriji, koja razvija, dizajnira i proizvodi napredne sustave laganih konstrukcija za zrakoplovstvo. Kao tehnološki partner svih velikih proizvođača, FACC zajedno sa svojim kupcima radi na rješenjima za mobilnost budućnosti. Svake sekunde u svijetu poleti jedan zrakoplov s FACC tehnologijom u sebi. U financijskoj godini 2022. FACC je ostvario godišnji promet od 607 milijuna eura. Na 13 međunarodnih lokacija diljem svijeta zaposleno je oko 3000 zaposlenika iz 45 zemalja. Tvrtka se nalazi na Bečkoj burzi.