I Bregana će dobiti školsku sportsku dvoranu – Izdana građevinska dozvola za dogradnju škole i novu dvoranu

Osnovna škola Milana Langa u Bregani, sagrađena prije 60 – ak godina, jedna je od najboljih škola u Hrvatskoj zbog čega se kontinuirano povećava broj učenika u školi, ali i potreba za dodatnim kapacitetima.

Bio je to povod za sastanak gradskih dužnosnika i pročelnika te predsjednice mjesnog odbora Bregana s ravnateljem Igorom Matijašićem na kojem je bilo riječi o tijeku projekta ulaganja u ovu školu.

Grad Samobor je prepoznao vrijednost, ali i potrebe škole u Bregani, stoga je započeo projekt dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane koju učenici škole i stanovnici Bregane itekako zaslužuju.“, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. „Vratit ću se kojih 5 godina unatrag, kad su na Tribini gradonačelnika ravnatelj Igor Matijašić i predsjednica mjesnog odbora Maja Gračanin pokrenuli inicijativu za izgradnju dvorane. Iskreno sam sretan što ćemo ovaj projekt realizirati.“, dodao je Stanec.

Pročelnik Davor Bošković pojasnio je u kojoj je fazi sam projekt. Kroz 2020. godinu izrađena je projektna dokumentacija, a građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju nove školske sportske dvorane i dodatnih prostorija izdana je 16. ožujka te je postala pravomoćna 9. travnja.

Kako bi se obrazovanje djece moglo organizirati sukladno Državnom pedagoškom standardu, provedbom projekta predviđa se dogradnja jedne etaže zgrade te izgradnja školske dvorane koja će biti smještena uz zgradu škole te međusobno povezana toplom vezom.

Ravnatelj Igor Matijašić zadovoljan je, jer kaže dugo se čekala dvorana koja će i učenicima u Bregani omogućiti najbolje moguće uvjete za obrazovanje. „Dodatan prostor osigurat će još više prilika za napredovanje škole koja je prepoznata kao uspješna i produktivna. No, osim škole, dvorana će biti i svojevrstan pokretač cjelokupnog života u Bregani jer će ovdje prostor za svoje aktivnosti naći i brojne udruge, sportaši i svi mještani.“, zaključuje ravnatelj.

Sama je izgradnja planirana u dvije faze tako da će u prvoj fazi biti izgrađena dvorana, a u drugoj izvedeni radovi na dogradnji škole. Ukupna vrijednost investicije procjenjuje se na iznos od 19 milijuna kuna, a planira se kako će sredstva biti osigurana dijelom iz pomoći državnog proračuna, a dijelom iz vlastitih prihoda Grada Samobora.

Ovo je još jedno veliko ulaganje u Bregani koja je u 2018. godini dobila gotovo novi dječji vrtić – odnosno dodatne prostore koji su osigurani dogradnjom postojećeg vrtića. Time je riješen veliki problem smještaja predškolske djece, a dodatna mogućnost upisa djece u školu dat će dodatnu vrijednost Bregani koju mnoge mlade obitelji smatraju idealnim mjestom za doseljavanje i podizanje obitelji. Promišljamo i o dodatnim prostorima za naše udruge, djecu, umirovljenike, kako bi i oni mogli kvalitetno provoditi svoje vrijeme“, potvrdila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, i sama nekadašnja učenica škole.

Podsjetimo, školsku sportsku dvoranu dobila je u 2010. godini škola u Rudama, u 2016. godini OŠ Samobor, znatna ulaganja bila su i u dvoranama u OŠ Mihaela Šilobodai u OŠ Bogumila Tonija pa će izgradnjom dvorane u Bregani svi samoborski učenici imati jednake uvjete za obrazovanje.