FOKUS: Država je inflacijski ekstraprofiter na štetu građana

 

 U Hrvatskom saboru održana je konferencija za medije povodom aktualnih tema inflacije i neradne nedjelje. Osim predsjednika stranke Fokus Davora Nađija, okupljenima se obratio i saborski zastupnik Damir Bajs.

Zakon o neradnim nedjeljama već ima niz negativnih efekata. Vidimo primjer jednog trgovačkog lanca koji je uveo elektronsku naplatu artikala bez ijedne blagajnice“ izjavio je predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te napomenuo da će, po dobrom starom običaju, najveću štetu osjetiti upravo one koje bi navedeni zakon trebao štititi.

Također, Davor Nađi se dotaknuo i teme inflacije. U svom obrazloženju ustvrdio je da je država inflacijski ekstraprofiter te da je inflacija općenito rezultat svih Vladinih mjera i loše politike HNB-a. „Kad podvučemo crtu, privatni sektor je zapošljavao, dizao plaće, a dobit im je padala. S druge strane, poduzeća u državnom vlasništvu ili suvlasništvu pobrala su vrhnje“ zaključio je Nađi.

Okupljenima se obratio i Damir Bajs koji je istaknuo da turistička sezona kao generator hrvatskog gospodarstva najbolji pokazatelj stvarnog stanja te inflacije.

 Podatci pokazuju da smo imali gotovo jednak broj turista kao prošle sezone, manji broj fiskaliziranih računa, a ukupni prihodi su veći skoro 20%. Turizam je djelatnost koja promovira i trgovinu, stoga neradne nedjelje potpuno nepotrebno oduzimaju prihode državi i posljedično radna mjesta“ za kraj je istaknuo Bajs nadodavši da je stranka Fokus predala ustavnu tužbu za koju vjeruje da će u konačnici biti prihvaćena.