Gradsko vijeće Zaprešića nije konstituirano, ponovni izbori sve bliže!?

 

Niti u drugom pokušaju nije konstituirano Gradsko vijeće grada Zaprešića jer nitko nema potrebnu većinu, građane Zaprešića ujesen sve je izglednije očekuje ponovni izlazak na birališta

Pregovori i dogovori oko većine u Gradskom vijeću grada Zaprešića se nastavljaju. Da posjetimo, u Gradskom vijeću najviše vijećnika njih 6 imaju HDZ i koalicija stranaka koju čine Projekt Domovina, Domovinski pokret i Most isto 6 (svaka stranka ima po 2 vijećnika), SDP koji ima 4 vijećnika, FOKUS ima 2 vijećnika i Nezavisni za Zaprešić koji imaju 1 vijećnika.

U ovom trenutku politička situacija je sljedeća. HDZ smatra da pojedinačno kao stranka s najviše mandata ima pravo na predsjednika Gradskog vijeća, a 2 potpredsjednika bi trebale ima stranke koje su dobile nakon toga najviše mandata, a to su SDP i koalicija stranaka Projekt Domovina, Domovinski pokret i Most koji bi se trebali po HDZ-u dogovoriti tko će dati drugog potpredsjednika GV.

Međutim, unutar tog malog političkog sustava postoje i drugačiji „apetiti“ nazovimo to tako. Prvo je FOKUS zatražio da iz njihovih redova bude predsjednik Gradskog vijeća, što je legitimno, ali podosta nerealno. Naime, ovaj prijedlog ne podržava gotovo nitko jer kako kuloari pričaju, vijećnici ove stranke nemaju nikakvo političko iskustvo u smislu vođenja određenih političkih tijela, a kamoli Gradskog vijeća.

Iz MOST-a neslužbeno predlažu da njihov vijećnik Ante Vukelić bude predsjednik Gradskog vijeća, no niti taj prijedlog zasada nema potporu većine, a kako se čini niti potporu unutar same koalicije stranaka Projekt Domovina, Domovinski pokret i Most, zašto nismo to uspjeli saznati.

 

Domovinskom pokretu i izabranoj vijećnici Barbari Knežević je izuzetno važan rasplet u Zaprešiću, a čije rješenje je povezano s konstituiranjem Skupštine Zagrebačke županije, gdje je Domovinski pokret potpisao sporazum s Nezavisnom listom Stjepan Kožić oko formiranja većine, a po kojem je mjesto potpredsjednika Skupštine trebalo pripasti Domovinskom pokretu. Iako je sporazum potpisan, Domovinski je pokret odustao od te koalicije, u kojoj bi naravno bio još i HDZ. U toj priči, javlja se i FOKUS koji traži mjesto predsjednika Skupštine Zagrebačke županije i naravno tu priča zapinje, jer na mjesto predsjednika Skupštine računa HDZ.

Dogovori i pregovori oko formiranja većine u Skupštini Zagrebačke županije traju, no vratimo se mi u Zaprešić.

Koja su moguća rješenja. Najizglednije je da će biti novi izbori u rujnu mjesecu ove godine. I oni bi bili zapravo najpoštenije rješenje.

Interes političkih stranaka koje sada imaju vijećnike i mandate nije da se ide na ponovne izbore, bez obzira što će to javno i govoriti.

Za izbore je potreban novac, ali i politička platforma na kojoj se mobiliziraju birači je sljedeća. U ovom trenutku se SDP ponaša kao stara dama. I bi i ne bi, i sa svima bi i sa svima ne bi, otvoreno ne mogu podržati niti HDZ niti Domovinski pokret, a pitanje je kako će proći u ponovljenim izborima. Domovinski pokret se sve više razilazi s partnerima Projektom Domovina i Most, tako da je uopće upitno bili koalicija ovih stranaka na ponovljene izbore izašla zajedno, a o tome uvelike ovisi i izborni rezultat.

U toj priči, najvještija i najupornija je Barbara Knežević iz Domovinskog pokreta koja je shvatila važnu ulogu u Zagrebačkoj županiji koja može riješiti problem konstituiranja i u gradu Zaprešiću. Domovinski pokret u ovom trenutku pregovora o većini u Skupštini Zagrebačke županije s HDZ-om i NL Stjepan Kožić, ali i s koalicijom stranaka SDP-HSS, FOKUS i  MOST, s kojima bi mogli složiti većinu, ali to su neprirodne političke koalicije koje će se kad-tad raspasti jer je ideološka razlika prevelika.

Ako se takva koalicija dogovori, a šanse za to postoje, u tom slučaju će navedene stranke podržati izbor većine u Gradskom vijeću grada Zaprešića na čelu s Domovinskim pokretom. Pitanje je zašto Domovinski pokret kao desna stranka ne želi podržati HDZ, je li to isključivo zbog ne dogovora oko predsjednika Gradskog vijeća. Ako se to ne dogodi, Zaprešić će ipak na nove izbore, bez obzira što to u praksi nikome ne odgovara.

Barbara Knežević kaže kako ljudi nisu dali povjerenje koaliciji stranaka Projekt Domovina, Domovinski pokret i Most da bi sve ostalo isto (aludirajući da bi po prijedlogu HDZ-a novi/stari predsjednik Gradskog vijeća bio Drago Bago), dok gradonačelnik Željko Turk iznosi stav kako bi stranka koja je dobila najveći broj mandata trebala predložiti i ima pravo na mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

Vijećnica Knežević smatra da vijećnici u Gradskom vijeću trebaju shvatiti što je demokracija, dok gradonačelnik Turk smatra da treba valorizirati broj mandata i vjeruje da će razum pobijediti. Nama se ipak čini da će birači izaći na izbore i ponovno birati vijećnike u Skupštini Zagrebačke županije i u gradu Zaprešiću, to bi možda bilo najskuplje, ali najpoštenije i dugoročno najstabilnije rješenje, a stabilnost je i te kako potrebna.