Grožđe pobrano kod obitelji Filipa Lacića

10. međunarodna manifestacija Berba po starinski u organizaciji Općine Dubravica i TZ Savsko-sutlanska dolina i brigi još je jednom pokazala svu svoju ljepotu i ulogu u životima žitelja četiriju općina koje čine TZ Savsko-sutlanska dolina i brigi, a to su Općina Brdovec, Dubravica, Marija Gorica i Pušća.

Voditelj programa ponovno Ivan Fiolić Fio, pun pogodak

Od deset manifestacija Berba po starinski, Ivan Fiolić Fio vodio je njih sedam (7). Nakon male stanke, što zbog korone, što zbog drugih razloga, popularni voditelj opet se vratio voditeljstvu i to je bio pun pogodan. Naime, razdragani mještani su pljeskom i ovacijama pozdravili  vođenje programa.

Načelnik Marin Štritof

Okupljene su pri Lovačkom domu Vidra Dubravica, pozdravili načelnik općine Dubravica i domaćin Marin Štritof: “zahvaljujem svima koji su pridonijeli organizaciji ove manifestacije koja je siguran sam jedna od boljih od 10 održanih, a sve su dosadašnje bile dobre”.

Predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović

Nazočne je pozdravila i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović. “Zagrebačka županija je prihvatila pokroviteljstvo nad ovom manifestacijom jer ju je prepoznala kao kvalitetu”.

Direktor TZ SSDIB Vladimir Šinko i voditelj programa Ivan Fiolić Fio

Direktor TZ Savsko-sutlanska dolini i brigi – Vladimir Šinko: “Danas smo svi berači, težaki idemo veseli i radosni u berbu. Svima zahvaljujem koji su pridonijeli ovoj manifestaciji, domaćinima berbe Filipu Laciću i njegovoj supruzi, udrugama, općini Dubravica i načelniku Marinu Štritofu, našim pokroviteljima, konjarima, sudionicima kotlovinijade, izlagačima. Svima jedno veliko hvala”.

Žiri koji je predvodio Stjepan Kahlina – prvi zdesna

Propozicije kotlovinijade pojasnio Stjepan Kahilina

U sklopu berbe održala se i kotlovinijada, koje ove godine nije bilo za Dan općine Dubravica, već je iz praktičnih razloga prebačena u vrijeme održavanja berbe i to se pokazao punim pogotkom.

Berači u konjskim zapregama do OPG-a Filipa Lacića

Već je tradicija da berači u konjskim zapregama krenu u trsije domaćina, a ovaj puta je to bio OPG Filipa Lacića u Pologima gdje je prikazana berba po starinski. Kolonu konjskih zaprega pratili su svirkom članovi benda Ansambl Zagorje.

Obitelj Lacić s voditeljem programa Ivanom Fiolićem Fiom

Gostoprimstvo obitelji Lacić

U samoj berbi sudjelovali su načelnici domaćini, pomogli su načelnici Štritof, Filip Bernardić i Marica Jančić uz Bobovljanke i još pokojeg birača.

Nakon što je berba obavljena, načelnik Pušće Filip Bernardić donio je brentu grožđa, a predsjednica udruge vinara Trsje Renata Bašić s još jednom sudionicom berbe gazile su grožđe u pripremljenoj drvenoj bačvi, a nazočni su nakon toga mogli probati mošt te se složili da je mošt izuzetne kvalitete i slada.

Veselje je nastavljeno na imanju OPG-a Filipa Lacić, okrijepa i hrana bili su spremni, a ansambl Zagorje je svirkom dodatno uveseljavao težake.

Članovi Ansambla Zagorje su svirkom oduševili sudionike manifestacije

Nakon otaščaka, berači su nastavili s konjskim zapregama do Ivice Vugrinca gdje su se zadržali na njegovu imanju.

Bili su počašćeni najboljim vinima te su nakon kratke okrijepe nastavili put povratkom do Lovačko doma Vidra gdje se paralelno odvijala kotlovinijada i sajam domaćih proizvoda, OPG-a s područja Općine Dubravica.

Po povratku, svi su sudionici došli do kotlova jer je miris fine kotlovinijade mamio već sada izgladnjele berače i težake.

 

A sudionici kotlovinijade su se potrudili lijepo urediti mjesta gdje su boravili, sve lijepo i uredno.