HSS nije za nove izbore i spreman je preuzeti odgovornost

HSS ZAGREBAČKE ŽUPANIJE: VRIJEME ĆE POKAZATI ZAŠTO NAŠ DOJUČERAŠNJI PARTNER SDP NIJE HTIO PODRŽATI HSS-ova KANDIDATA ILI KANDIDATKINJU ZA PREDSJEDNIKA ODNOSNO PREDSJEDNICU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

U vezi najave trećeg pokušaja konstituiranja Županijske skupštine Zagrebačke županije, a s obzirom na medijske napise te pojedine neistinite tvrdnje u medijima, dužni smo reagirati.

Kao posljedica dva neuspješna pokušaja konstituiranja Županijske skupštine, Zagrebačka županija nalazi se pred mogućim novim izborima.

Nakon prvog nekonstituiranja Županijske skupštine, Odbor HSS-a Zagrebačke županije je još 1. srpnja ove godine donio zaključak kako će za predsjednika Županijske skupštine podržati kandidata s liste koja je osvojila najviše glasova birača, tj. iz redova SDP-a ili HSS-a. Tijekom razgovora, većina stranaka je bila suglasna da kandidat ili kandidatkinja za predsjednika odnsono predsjednicu Županijske skupštine bude iz HSS-a. Među strankama koje su bile suglasne s tim prijedlogom bio je i SDP.

U ovoj gospodarskoj situaciji te otežanom funkcioniranju uslijed korona krize, a u cilju što brže sanacije potresom pogođenih područja, trošak novih izbora od oko 5 milijuna kuna javnog novca, HSS Zagrebačke županije smatra štetnim i neodgovornim prema stanovnicima naše Županije.

Slijednom navedenog, a približavanjem roka za održavanje treće (posljednje) konstituirajuće sjednice, Odbor HSS-a Zagrebačke županije donio je 28. srpnja 2021. godine odluku da će HSS, ako postoji podrška stranaka i vijećnika izabranih u Županijsku skupštinu kojima je prihvatljiv kandidat ili kandidatkinja HSS-a za predsjednika odnosno predsjednicu Županijske skupštine, preuzeti odgovornost obnašanja te funkcije u cilju konstituiranja i početka rada Županijske skupštine kao predstavničkog tijela.

 

Stoga, u vezi medijskih napisa, predmet navedene odluke nije sklapanje koalicijskih sporazuma. Također, vrijeme će pokazati zašto je SDP iznenada promijenio mišljenje te dao podršku isključivo Fokusovom kandidatu ili kandidatkinji za predsjednika odnosno predsjednicu Skupštine, a ne više HSS-u s kojim je bio na zajedničkoj listi.